• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony "typu Kwejk"

Object Storage Arubacloud
+15 głosów
1,308 wizyt
pytanie zadane 8 września 2015 w Nasze projekty przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)

Witam, od jakiegoś czasu tworzę strony internetowe, których właściwie nikomu nie prezentuję... więc chyba nadszedł czas, gdyż ciekawi mnie opinia innych. Wydaje mi się, że osiągnąłem już jakiś podstawowy poziom i chciałbym poddać ocenie stronę nad którą ostatnio pracuję. Wzorowałem się na Kwejk.pl, lecz oczywiście moja strona nie dorównuje niczym Kwejkowi :)

Chciałbym abyście ocenie poddali takie rzeczy jak: design, poprawność od strony kodu html, css, funkcjonowanie strony, logikę strony, możliwości strony tego typu. Oczywiście wszystkie sugestie są mile widziane.

Całość napisałem w notepad++, czyli cały skrypt PHP, HTML, CSS, JS. Baza danych tworzona była przez phpMyAdmin. Nie wspierałem się żadnymi framework'ami.

Na stronie można sobie założyć konto zwykłego użytkownika w celu dodawania obrazków.

Jeśli ktoś chce zalogować się na konto administratora (istnieje tylko jedno takie konto):

login: janusz

hasło: admin

Adres strony: http://myimg.esy.es

13 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 8 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Powiem Ci że nawet nieźle Ci to wyszło ;) Gratuluję :) Ale mógłbyś dodać jeszcze usuwanie obrazków, komentarzy, itd. :)
+2 głosów
odpowiedź 8 września 2015 przez Pieniek Gaduła (3,330 p.)

Podoba mi się : )
Ja jeszcze bym pozamieniał tagi z nazwami obrazków z <b> na <h1> i wrzucał bym słowa kluczowe w atrybut alt obrazków (no i pododawał meta tagi). Ale w sumie nie wiem czy jest sens to robić jak jest tu ktoś kto zna się lepiej na pozycjonowaniu to niech się wypowie : )

komentarz 8 września 2015 przez Pieniek Gaduła (3,330 p.)

+ dodałem obrazek z nowego konta i się nie pojawił :c

komentarz 8 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
edycja 8 września 2015 przez Janusz92
Nowe obrazki domyślnie dodają się do bazy danych i dla każdego z nich jest ustawiana wartość 0 w kolumnie "main". Natomiast na stronie głównej wyświetlane są tylko obrazki, które mają main = 1. Tak to sobie wymyśliłem :)

Aby ustawić obrazek na stronie głównej trzeba się zalogować na administratora, następnie przejść pod adres tego obrazka (/post.php?p=x, gdzie x to id obrazka) i kliknąć odpowiedni przycisk. Tylko na razie tak to wygląda, gdyż nie stworzyłem sobie jeszcze panelu dla administratora, z którego to będzie można przeglądać i dodawać obrazki z parametrem main=0.

*Dodałem nowe obrazki na główną :)

E: Co do tagów, poprawię oczywiście co się da. Faktycznie tytuł obrazka można wrzucić do nagłówka, a nie tylko pogrubienia :P
+2 głosów
odpowiedź 8 września 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Spodziewałem się jaskrawych kolorów, zegarków, kalendarzy a tu miłe zaskoczenie.  Strona przyjazna dla oka :)

ps. Po co jest ten footer z 20 polami?
komentarz 8 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
edycja 8 września 2015 przez Janusz92
Dzięki :)

Nie miałem co wrzucać do footera, a chciałem zrobić stopkę, dlatego wrzuciłem taki oto szablon wypełniony jakimiś napisani. Chciałem mieć po prostu jakiś zarys - jaka stopka pasuje do mojej strony.
+2 głosów
odpowiedź 8 września 2015 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Dla mnie jest okej, powiem tak: że obrazki komponują się przejżyście i czytelnie. Jako odbiorca z mojego punktu widzenia nie dostaje oczo-pląsu :D i jestem wstanie serfować i przeglądać.
+2 głosów
odpowiedź 8 września 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
Na pierwszy rzut oka, nie jest źle. Interesuje mnie tylko upload plików. W jaki sposób zabezpieczasz się przed wrzucaniem potencjalnie niebezpiecznych plików? Tylko rozszerzenia czy mime type? Masz blackliste czy whiteliste? A najfajniej by było zobaczyć kod, żeby móc to lepiej ocenić. PS. Wyłącz wyświetlanie błędów na prod. ;)
komentarz 8 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)

Sprawdzam rozszerzenia plików:

$dozwolone_rozszerzenia = array("jpeg", "jpg", "tiff", "tif", "png", "gif");
$plik_rozszerzenie = pathinfo("images/".date ("Y")."/".date ("m")."/".$_FILES['image']['name'], PATHINFO_EXTENSION);
		if (!in_array($plik_rozszerzenie, $dozwolone_rozszerzenia, true)) {
			echo "Dozwolone rozszerzenia to: ";
			foreach($dozwolone_rozszerzenia as $val) {
				echo "<b>".$val."</b> ";
			}
			exit();
		}

Szczerze mówiąc o mime type, blacklist i whitelist nie słyszałem

Z wyświetlaniem błędów chodzi o to? :

ini_set( 'display_errors', 'On' ); 
error_reporting( E_ALL );
komentarz 9 września 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 9 września 2015 przez efiku
Witaj.
Stronę zbudowałeś w oparciu o kurs... ? :)

jak filtrujesz parametry? :)

strona jest dziurawa.

MOCNO dziurawa. np hasła md5 (  tylko 13 userow? :> i hasła słabe )

+ Polecam PDO

+ Filter_input

+ password_hash i bcrypt.
komentarz 9 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
W dużej mierze posiłkowałem się kursem, lecz przy poprzednim projekcie. Ale w sumie można tak powiedzieć.

Stosuję mysqli_real_escape_string, htmlentities, preg_match i md5 do haseł.

Userów jest mało, gdyż tworzyłem ich tylko w celach testowych. Nie rozumiem czemu miałoby ich być więcej. W każdym razie i tak nie wiem jak sprawdziłeś ich ilość :P

Poczytam o tym co poleciłeś, jakby nie patrzeć jestem początkujący.

Dzięki za podpowiedzi.
komentarz 9 września 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 9 września 2015 przez efiku
Po prostu, zrobiłem sobie dumpa

Filter input -> do get/post

PDO - do zapytan z baza , ale filtruj parametry

hasła hashuj bcryptem ( nie bedzie potrzeba jakis smiesznych kombinacji ... )

https://gist.github.com/efiku/aee53ab1482c37f913a2

Dziure masz w post.php, co z tego że ładnie strona wygląda, jak back-end leży :)
+1 głos
odpowiedź 8 września 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Strony typu kwejk to wylęgarnia wszelkiego debilizmu.

 

Nie zmienia to faktu, że strona wykonana nieźle. Przyjemna dla oka.
+1 głos
odpowiedź 8 września 2015 przez wanderer Gaduła (3,710 p.)
Moim zdaniem bardzo fajnie to wyglada ,plusik

A co wazne na komorce tez to dobrze dziala
+1 głos
odpowiedź 9 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

http://myimg.esy.es/profile.php?user=1'

Błąd zapytania
Warning: mysqli_free_result() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/u444895778/public_html/profile.php on line 50
Błąd zapytania

 AHA. Nie zatrudniłbym Cię.

komentarz 9 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

http://myimg.esy.es/post.php?p=198'
Błąd zapytania
Warning: mysqli_free_result() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/u444895778/public_html/post.php on line 73
Napisz komentarz

komentarz 9 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Przez takie strony PHP został uznany za namiastkę języka.
http://myimg.esy.es/images/2015/09/ Serio? Dostęp bezpośredni do struktury katalogów?

Ta strona jest dziurawa jak ser szwajcarski. Zalogowałem się na konto admina nie używając hasła, które podałeś.
Do logowania uzywasz co najmniej dwóch plików: logowanie.php i zaloguj.php z tym, ze chyba ten drugi ma niby weryfikować lub łączyć się z bazą i przekierowywać.

Nie sprawdzam XSS bo samo wystąpienie SQL Injection powoduje, że strona jest skompromitowana.

Wracaj do książek. Na tę chwilę dobrze że próbujesz, ale czeka Cię długa droga. W programowaniu nie jest najważniejsze że coś działa. To ma działac dobrze - i być bezpieczne. Sesję chyba hashujesz za pomocą md5, co nie jest ok.

Czytaj czytaj czytaj. Dużo przed Tobą. Za rok ze wstydu schowasz ten kod w miejscu ktore będziesz znał tylko Ty i będziesz go trzymać ku przestrodze, żeby tak nie pisać :)
komentarz 9 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
Dzięki za sprawdzenie.

O wielu tych rzeczach nie mam pojęcia, są to moje pierwsze kroki w php.

Wydawało mi się, że logowanie jest zrobione dobrze, gdyż wzorowałem się na tutorialu Zelenta. Zdziwiło mnie wstrzyknięcie tutaj.

Chyba trochę źle zatytułowałem wątek, gdyż to co teraz stoi na hostingu nie ma być gotową stroną naśladującą kwejka. Po prostu chciałem poćwiczyć tworzenie strony i padło na stronę tego typu.

Jedyne miejsca gdzie używam md5 to przy zapisywaniu hasła do bazy i przy porównywaniu hasła w czasie logowania, także nie wiem o co chodzi z tą sesją.
komentarz 9 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Bo nie wstrzykiwałem tutaj. Po prostu wyłapałem hasło na jednej z dziurawych stron.

Polecam: "Mistrz PHP" wydawnictwa sitepoint.

I ogólnie całą literaturę odnośnie PHP.
PS. Ile czasu zajęło Ci tworzenie tej storny?
komentarz 9 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
Tworzenie tej strony zajęło mi w sumie jakieś 25 godzin.

Ale nie sądzę żeby to było miarodajne.
komentarz 9 września 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
ehh te kursy ;)
+1 głos
odpowiedź 9 września 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Strona wg mnie z potencjałem, osobiście zmieniłbym po naciśnięciu na obrazek, automatyczne wpisywanie komentarza
komentarz 9 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
Jeśli mowa o autofocus na polu komentarza po przejściu do post.php, to już to zmieniłem.
0 głosów
odpowiedź 8 września 2015 przez nowszy94 Bywalec (2,320 p.)
Jak przechowujesz obrazki? Konwertujesz je do bazy danych, czy trzymasz w katalogu serwera?
komentarz 8 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
Obrazki lądują w katalogach. Do bazy danych jest dodawany wpis z nazwą obrazka na serwerze i w ten sposób wyświetlam je na stronie.
0 głosów
odpowiedź 8 września 2015 przez WWOTEX Mądrala (6,200 p.)
co do wyglądu strony to dodałbym trochę gradientów... strona która ma tylko czyste kolory jest dosyć staroświecka... dziś modne są ŁAGODNE gradienty ... wiesz tam gdzie masz kolor np. zielony to spróbuj zmienić na gradient z troszeczkę ciemniejszego do jaśniejszego zielonego ale dalej w tym samym odcieniu i tylko TROSZECZKĘ ... przynajmniej mnie się tak wydaje:)
komentarz 9 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
Jakoś ostatnio nie jestem przekonany co do gradientów, ale często je stosowałem. W pewnym momencie jednak uderzyłem bardziej w "modern style", czyli coś co często nazywane jest "metro".

Na przykład to forum nie ma gradientów i wygląda bardzo ładnie :)

Także na ten moment gradientom mówię nie. Co do paska menu, to mam pewien pomysł, który niebawem zastosuję. Anyway dzięki za opinię.
0 głosów
odpowiedź 9 września 2015 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
Hey,

z jakich kursów korzystałeś tworząc tę stronę?
komentarz 9 września 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
Filmiki Zelenta zmotywowały mnie do zajęcia się PHP. Reszta to jakoś randomowo zdobyta wiedza w internecie. Jeśli czegoś potrzebowałem, po prostu szukałem.
0 głosów
odpowiedź 28 stycznia 2017 przez Leszek Kobyłecki Nowicjusz (140 p.)

123

komentarz 28 stycznia 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Jakie powiązanie ma ta odpowiedź z pytaniem?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 144 wizyt
pytanie zadane 24 października 2015 w Nasze projekty przez makoso Mądrala (7,380 p.)
+2 głosów
9 odpowiedzi 785 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2016 w Nasze projekty przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
0 głosów
7 odpowiedzi 603 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2016 w Nasze projekty przez baroser13 Użytkownik (750 p.)

92,556 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...