• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak odczytać DPI myszki?

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
48 wizyt
pytanie zadane 4 dni temu w Sprzęt komputerowy przez overcq Pasjonat (19,550 p.)
Niedawno kupiłem myszkę komputerową SPC GEAR GEM SPG147. Myszka według specyfikacji i realnie działa w systemie Linux, jednak opcjonalne oprogramowanie jest tylko do Windows 10. W instrukcji jest podane, że przycisk DPI przełącza pomiędzy różnymi rozdzielczościami, których ustawienie potwierdzane jest miganiem przez 3 sekundy określonego koloru. Jednak nie są wymienione kolory, które są przypisane do konkretnych ustawień DPI. Jedyne co mam to listę sześciu różnych DPI oraz to, że myszka przy przełączeniu DPI na krańcowe ustawienia przesuwa się o dużo albo mało na ekranie przy przesuwaniu o tyle samo po podkładce. Zakładam, że DPI przełącza się kolejno albo od najniższego do najwyższego, albo odwrotnie. Tylko nie wiem, jak je odczytać. A jest mi to potrzebne, ponieważ chciałbym ustawić przyspieszenie do normalnej pracy. Ponadto na którym DPI najlepiej pracować, nie licząc gier? Czy to ma jakieś znaczenie?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 dni temu przez Igorek Mądrala (6,240 p.)
wybrane 4 dni temu przez overcq

Najlepsza

Jeżeli masz listę tych DPI, to najprościej będzie, jeżeli będziesz zmieniał je, dopóki nie dojdziesz do najmniejszej wartości (czyli ten sam ruch myszki na podkładce przesunie kursor jak najmniej) i potem założyć, że każde następne zmienienie wartości zwiększy ją zgodnie z listą. 

Ponadto na którym DPI najlepiej pracować, nie licząc gier? Czy to ma jakieś znaczenie?

Teoretycznie, czym niższa wartość DPI tym jesteś w stanie osiągnąć większa precyzyjność, lecz uważam, że do pracy dużego znaczenia to nie ma. Do każdej wartości spokojnie się przyzwyczaisz, wybierz taką wartość, żebyś jakąś wstępną celność miał, ale też nie musiał kupować większej podkładki pod myszkę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 101 wizyt
pytanie zadane 26 września 2022 w Sprzęt komputerowy przez Bakkit Dyskutant (7,610 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 148 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2021 w Sprzęt komputerowy przez Potężny Zawodnik Obywatel (1,210 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 489 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2021 w Sprzęt komputerowy przez Suchar Nowicjusz (230 p.)

90,823 zapytań

139,496 odpowiedzi

313,568 komentarzy

60,316 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...