• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Optymalniejsze rozwiązania do mojej sieci domowej - separacja ruchu za pomocą vlanów

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
+1 głos
73 wizyt
pytanie zadane 6 dni temu w Sieci komputerowe, internet przez tomprix Nowicjusz (220 p.)

Cześć,

przechodzę do Was z problemem separacji ruchu w mojej lekko rozbudowanej sieci domowej.

Przechodząc do szczegółów mam zbudowaną sieć domową, która rozrastała mi się z każdym rokiem i co jakiś czas coś nowego było dokładane, a w związku z tym, że adminem nie byłem, interesowało mnie żeby wszystko działało i w zasadzie działa, ale nie satysfakcjonuje mnie ten temat.

Cel do osiągnięcia: separacja wifi oraz sieci domowej

W teorii prosta sprawa, można zrobić dwa/trzy vlany z róznymi podsieciami i zamknąć temat, natomiast, w związku z tym, że siec jest zbudowana, nie do wszystkiego mam już bezpośredni dostęp i nie wszystko chce zmieniać, szukam rozwiązania swojego przypadku:

1. Router Mikrotik HEX , 5 portów

2. Switch zarządzalny TP-link

3. Deco M4 , kilka sztuk, jedno wpięte do Mikrotika, drugie do switcha tp-linka, część bezprzewodowo, tryb pracy: Access point

4. Kilka switchy POE niezarządzanych, glownie do kamer

5. Most na ubiquity

>Wszystkie urządzenia mają adresacje 192.168.1.0/24

Do mikrotika podpiety: 1. ISP(WAN, PPPoE) , 2. rejestrator do kamer 3. jedno deco 4. most ubiquity 5. switch tp-linka

Teoretycznie gdy na Deco włączę tryb wifi guest, to siec jest izolowana, ale nie działa mi przez to drukarka , która posiada statyczny adres 192.168.1.70 z urządzeń przewodowych wpiętych do switcha tp-link, stąd ta opcja jest wyłączona.

Wydaje mi się, że najlepiej będzie odseparować ruch między portami , ale chciałbym np. z portu, w których jest switch i urządzenia przewodowe to mieć dostęp do całej sieci, ale w drugą stronę go nie mieć, dla bezpieczeństwa.

Nie potrafię tego zrobić, aby wszystkie urządzenia były w jednej podsieci (głównie przez kamery, które statycznie mają podsieć 1 i nie mam dostępu do zmiany), a jednocześnie by ruch od strony wifi był odseparowany od LAN i aby mi drukarka działała z każdego urządzenia, nie tylko z wifi ;) 

Bardzo proszę o wskazówki co mogę ustawić na mikrotiku, przypuszczam, że będzie to kwestia 2/3 vlanów i dodanie reguł do firewalla, natomiast przekopiują internet w tutorialach ustawia się osobne podsieci i osobne dhcp dla urządzeń, a w moim przypadku muszę został przy jednej podsieci.

Być może ma ktoś pomysł jak optymalniej to zrobić, chętnie się nauczę.

Dziękuję za pomoc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 godziny temu przez Bors Początkujący (360 p.)
Cześć

Do czego nie masz dostępu?
komentarz 15 godziny temu przez tomprix Nowicjusz (220 p.)
Nie mam dostepu do rejestratora oraz kamer, które są pod adresem 192.168.1.X

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,545 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 136 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 339 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2018 w Sieci komputerowe, internet przez marcolo Obywatel (1,530 p.)

90,823 zapytań

139,496 odpowiedzi

313,568 komentarzy

60,316 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...