• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Baseus: Problem z ładowaniem urządzeń kablem USB-C oraz słuchawki WM01

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
747 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2023 w Sprzęt komputerowy przez alpha.netrunner Gaduła (4,810 p.)

Cześć wszystkim.

Mam problem z kablem USB typ C - USB typ C Baseus 1 m a mianowicie po podłączeniu do ładowarki Compact Quick Charger U+C telefon Huawei P30 Lite jest szybko ładowany również słuchawki Baseus WM01 ładują się bez problemu. Po podłączeniu takiej latarki PARKSIDE  lub powerbanku na kablu Baseus USB - USB-C Cafule Cable również wszystko działa jak należy.

Komplikacje pojawiają się gdy chcę ładować latarkę lub powerbank na kablu USB typ C - USB typ C Baseus 1 m, wtedy nie ładuje się nic. Żadne urządzenie się nie ładuje, nawet podłączone na drugim porcie USB-A a telefon dostaje jedynie sekundowe impulsy i się wyłącza.

Mam jeszcze pytanie odnośnie tych słuchawek Baseus WM01, gdyż nic w instrukcji obsługi nie jest napisane na temat diod.

Podczas ładowania dioda na etui mruga na biało, po naładowaniu świeci ciągle. Po odłączeniu od ładowarki miga na czerwono. Słuchawka lewa w środku mruga na czerwono a prawa świeci na biało. Tak to powinno być?

Z góry dziękuję każdemu za pomoc

1
komentarz 16 marca 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,300 p.)
Kiedyś podłączałem jedno urządzenie USB do ładowaki przez różne kable, mając jednocześnie podłączoną przejściówkę-miernik. Każdy kabel dawał inny (i to znacznie) prąd ładowania. Nie bardzo wiem na czym to polega, ale wygląda, że kabelek odgrywa jakąś ważną role w komunikacji urządzenie-ładowarka.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 marca 2023 przez alpha.netrunner Gaduła (4,810 p.)

Po długim poszukiwaniu w końcu znalazłem odpowiedź na pytanie. Po prostu USB-A samo daje 5V a USB-C oczekuje informacji jaki prąd ma przydzielić. Więcej na reddit gdyby ktoś miał podobny problem lub pytanie.

1
komentarz 17 marca 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,300 p.)
Tak naprawdę to norma USB (nawet A) przewiduje że gniazdko daje 5V z ograniczeniem do 100mA, dopiero jak komputer odczyta z deskryptora urządzenia, ile potrzebuje ono prądu to może zwiększyć wydajność zasilania. Oczywiście dla uproszczenia układów zwykle siedzi/siedziało tam na stałe ograniczenie na 500mA.

Z ładowarkami sprawa jest inna - tam nie ma tak zaawansowanej komunikacji, ładowarka daje pewną rezystancję pomiędzy pinami i na jaj podstawie urządzenie wie, ile prądu może pociągnąć.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 62 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2019 w Offtop przez Ambroz Obywatel (1,840 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 287 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 662 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2018 w Urządzenia mobilne przez Lilithsy Początkujący (250 p.)

92,958 zapytań

141,916 odpowiedzi

321,148 komentarzy

62,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...