• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ethernet, wejścia w mieszkaniu

Cloud VPS
0 głosów
494 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2023 w Sieci komputerowe, internet przez xpatryq134 Nowicjusz (120 p.)
Hejka mam dziwny problem, wczoraj był technik upc montować internet, w mieszkaniu mam wejścia w każdym pokoju na ethernet, według niego przy rozdzielni trzeba było połączyć dwa kable ethernet ze sobą, tak zrobiłem za pomocą adaptera, jednak nic to nie dało. Internetu od wejść w pokojach nie ma. Gdy normalnie z routera ciągnę kabel jest w porządku. Dodam ze gdy podepnę się bezpośrednio do rozdzielni, tez nie ma internetu  jakieś rady?
komentarz 9 marca 2023 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)

[...] według niego przy rozdzielni [...] tak zrobiłem za pomocą adaptera,

Jaka rozdzielnia i jaki adapter?

Normalnie do "rozdzielenia" internetu w domu stosuje się router (który jest z reguły z wbudowanym switchem).

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 marca 2023 przez mokrowski Mędrzec (158,840 p.)

Wynajmij do pracy fachowca który powie/zainstaluje łącze poprawnie. Do połączeń ethernet stosuje się urządzenia hub/switch. To że można (co jest porównywalne do naprawiania bezpiecznika drutem) połączyć 2 gniazdka do 1 portu, to z całą pewnością nie jest standard. W takich warunkach (ja nazywam taki kabel "hubelek"), urządzenia mają prawo odmawiać współpracy lub redukować przepustowość łącza.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 269 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 185 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Edward11 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 176 wizyt
pytanie zadane 17 października 2023 w Sieci komputerowe, internet przez Samuel Sowa Nowicjusz (120 p.)

93,462 zapytań

142,456 odpowiedzi

322,725 komentarzy

62,840 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...