• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows 10 - klucz licencyjny

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
533 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2023 w Systemy operacyjne, programy przez BarSki13 Obywatel (1,250 p.)
Witam,

Nie mam niestety naklejki z win 10 kluczem licencyjnym ponieważ dysk był przekładany między komputerami i już nie mam tej naklejki.

Chciałbym przeinstalować system na nowy dysk ale bez klucza nie mogę go aktywować.

Jak mogę znaleźć ten klucz ?

Z tego co wiem może być też aktywowany windows jeśli jest klucz w biosie zapisany, ale nie jestem pewien czy na pewno, a jeśli tak to skąd mogę wiedzieć jaką wersję zainstalować żeby go aktywować ?

Z góry dziękuję za odpowiedź
komentarz 8 marca 2023 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Jeśli to laptop i kupiony był razem z systemem, to najprawdopodobniej klucz jest w BIOS-ie. Takie laptopy mają na froncie nalepkę z info, że jest na nich system Windows. Nalepek z kluczami licencyjnymi to chyba nie ma od czasów Win8 (mowa o wersji OEM).

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 marca 2023 przez mokrowski Mędrzec (158,200 p.)
Kucz zainstalowanego systemu masz w HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform\BackupProductKeyDefault

Uruchom regedit i przejdź do podanego elementu. Zapisz klucz i ... naklej na komputerze :)
0 głosów
odpowiedź 8 marca 2023 przez Osse Dyskutant (9,820 p.)

Tym programem możesz odczytać klucz, to wersja portable nie wymagająca instalacji : Key Viewer

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 368 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 468 wizyt
pytanie zadane 27 września 2020 w Systemy operacyjne, programy przez jaqb Początkujący (430 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 95 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,654 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...