• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SQL - Matura z informatyki 2023

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,055 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2023 w SQL, bazy danych przez DYMIAN Nowicjusz (120 p.)

Witam potrzebowałbym pomocy w rozwiązaniu zadania 5.3 z przykładowej matury z informatyki z tego roku ( https://arkusze.pl/maturalne/informatyka-2023-przykladowy-arkusz-cke-rozszerzona.pdf ). SQL zacząłem uczyć się jakieś 3tygodnie temu ale w miedzy czasie zacząłem powtórkę C++ i szło to w miarę wolno przez co SQL sie trochę dłużył (oczywiście z użyciem kursu MySQL z yt Pasja informatyki hahah). Zapytanie które napisałem przed chwilą i wczoraj próbowałem na bazie takiego zapytania dodając coś  więcej otrzymać dobrą odp wygląda tak... 

SELECT Nabrzeze FROM przybycia,kody WHERE kody.Bandera=przybycia.Bandera AND kody.Kontynent NOT LIKE "%EUROPA%" GROUP BY Nabrzeze

zwraca mi ono 70 wierszy w momencie gdy odp powinna mieć coś koło 6/7 i naprawę nie wiem co mam z tym zrobić dalej czy może wykorzystać coś innego niż "NOT LIKE" czy może brakuje jakiejś relacji

komentarz 2 marca 2023 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
SELECT DISTINCT Nabrzeze
FROM statki
INNER JOIN przybycia ON statki.Nr_IMO = przybycia.Nr_IMO
INNER JOIN kody ON przybycia.Bandera = kody.Bandera
WHERE kody.Kontynent <> 'Europa';

Może, ale ręki bym nie dał. 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 marca 2023 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)

Prawidłowy wynik:

SELECT DISTINCT Nabrzeze FROM przybycia 
  WHERE Nabrzeze NOT IN(
    SELECT DISTINCT Nabrzeze FROM przybycia, kody 
      WHERE przybycia.Bandera=kody.Bandera AND kody.Kontynent="EUROPA") 
  ORDER BY Nabrzeze

Jak ci potrzebne dalsze wyjaśnienia - pisz.

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 1,202 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2020 w SQL, bazy danych przez hubvoy Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,396 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2016 w SQL, bazy danych przez Przemek Gaduła (3,600 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 800 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...