• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Proszę o pomoc Parse error: syntax error, unexpected '[' in C:........load.init.php on line 21

Object Storage Arubacloud
0 głosów
264 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2023 w PHP przez Qbecky Nowicjusz (180 p.)
zmienione kategorie 28 lutego 2023 przez Arkadiusz Waluk

Witam, jestem na etapie utworzenia strony do gry z pomoca aplikacji xampp, zrobilem wszystko jak w poradniku, niestety w nim nigdzie nie ma mowy o pliku, w którym powstaje error. Robie to pierw testowo na swoim komputerze zanim wysle wszystko na vps'a.
Po wpisaniu w przegladarce localhost wyskakuje następujący błąd:

Parse error: syntax error, unexpected '[' in C:\Games\Xampp\xampplite\htdocs\system\load.init.php on line 21

po wejściu w plik w ściezce..


21     $config = [];
22     $config_dist = './config/config.php');
23     if (!Website::fileExists($config_dist)) {
24         $config_dist = './config/config.dist.php';

25     }

 

 

Proszę o pomoc czy gdzieś tu coś zostalo pominięte czy cokolwiek

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2023 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)

Może podmień kod w linii 22

usuń nawias

zamiast

$config_dist = './config/config.php'); 

wpisz

$config_dist = './config/config.php';

 

komentarz 28 lutego 2023 przez Qbecky Nowicjusz (180 p.)
Niestety nic nie pomogło, jakieś inne pomysły?
komentarz 28 lutego 2023 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
Pokażesz tutorial i więcej kodu?
komentarz 28 lutego 2023 przez Qbecky Nowicjusz (180 p.)
edycja 28 lutego 2023 przez Arkadiusz Waluk

W tutoralu osoba, ktora wyjaśnia nawet nie rusza tego pliku wiec nie widac co tam ma
Link do filmiku: Poradnik do strony - Youtube

więcej kodu:

<?php
if (!defined('INITIALIZED'))
    exit;

$time_start = microtime(TRUE);
session_start();

function autoLoadClass($className)
{
    if (!class_exists($className))
        if (file_exists('./classes/' . strtolower($className) . '.php'))
            include_once('./classes/' . strtolower($className) . '.php');
        else
            throw new RuntimeException('#E-7 -Cannot load class <b>' . $className . '</b>, file <b>./classes/class.' . strtolower($className) . '.php</b> doesn\'t exist');
}

spl_autoload_register('autoLoadClass');

//load acc. maker config to $config['site']
/** @var array $config */
$config = [];                                                         <-- sciezka 21
$config_dist = './config/config.php');
if (!Website::fileExists($config_dist)) {                               
    $config_dist = './config/config.dist.php';
}

include($config_dist);
//load server config $config['server']
$tmp_lua_config = new ConfigLUA(Website::getWebsiteConfig()->getValue('serverPath') . 'config.lua');
$config['server'] = $tmp_lua_config->getConfig();
komentarz 1 marca 2023 przez VBService Ekspert (253,280 p.)

Spróbuj może tak

//load acc. maker config to $config['site']
/** @var array $config */
//$config = []; 
$config_dist = './config/config.php';

 

0 głosów
odpowiedź 2 marca 2023 przez Qbecky Nowicjusz (180 p.)
Udało mi się ustalić przyczynę problemu i leżała ona po stronie aplikacji, nie kodu w ścieżce, ale dziekuje za pomoc :)

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 4,443 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 6,905 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,272 wizyt

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,620 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...