• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Data Science - jak zacząć? Czy studia to dobry pomysł?

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
1,244 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Plessio Obywatel (1,090 p.)
edycja 28 lutego 2023 przez Plessio
Cześć,

Chciałbym rozwinąć aktualne oraz posiąść nowe umiejętności w kierunku analizy danych/data science.

Krótko o mnie: skończyłem licencjat i magisterkę z FiR, posiadam 3+ lat doświadczenia jako analityk w obszarze logistyki. W pracy wykorzystuję głównie Excela (VBA, Power Query), Power BI, SAPa oraz (w niedużym stopniu) SQL.

Jaki Waszym zdaniem powinien być kolejny krok w rozwoju we wcześniej wspomnianym kierunku? Myślałem nad studiami podyplomowymi Data Science w biznesie na UMK - jednak nie znalazłem żadnych opinii na ich temat, link do studiów - https://www.econ.umk.pl/studia-podyplomowe/data-science-w-biznesie/

Zależy mi na praktycznym, biznesowym podejściu, które realnie przyda mi się w pracy a jednocześnie nie będzie wypłynięciem na zbyt głęboką wodę. Może polecacie jakieś inne rozwiązania - kursy, książki?

Będę wdzięczny za każdą sugestię.
komentarz 28 lutego 2023 przez chlop Początkujący (330 p.)

ten pan nagrywa kursy o data science : https://www.udemy.com/user/krakowiakpawel9/

komentarz 1 marca 2023 przez Plessio Obywatel (1,090 p.)
Dziękuję za link. Najpierw muszę chociaż trochę wdrożyć się w tematykę DS, żeby wiedzieć czego szukać i jaki ewentualnie, płatny kurs, wybrać.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 28 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (278,610 p.)

Generalnie, startujesz od totalnego zera, gdyż zestaw narzędzi po za SQL ni jak się ma do Data Science w świecie IT.

Osoba pracująca w dziale data science w świecie IT zajmuje się analizą dużych zbiorów danych w celu wyciągania z nich użytecznych informacji i wykorzystywania ich do podejmowania decyzji biznesowych.  Taka osoba powinna posiadać umiejętności w zakresie matematyki, statystyki, programowania i analizy danych. ( chociaz tutaj podejrzewam, powinieneś mieć doświadczenie, nie wiem jak to z logistyką ale finanse i rachunkowość są Ci znane, więc na pewno łebski z Ciebie gość i masz smykałke do matematyki, statystyki).

Z technologii używanych to 

1. Języki programowania: Python, R, SQL.
  2. Narzędzia do analizy danych: Pandas, Numpy, Scikit-learn, TensorFlow.
  3. Narzędzia do wizualizacji danych: Matplotlib, Seaborn, ggplot2.
  4. Bazy danych: MySQL, PostgreSQL, Oracle.
  5. Technologie Big Data: Hadoop, Spark.

Ponadto, ważnymi umiejętnościami dla osoby pracującej w dziale data science są umiejętności komunikacyjne, umiejętność pracy w zespole. 

Nie wiem, czy studia są dobrym pomysłem i nie zabiorą zbyt dużo czasu, na opanowywanie wszystkiego samodzielnie i też nie wiem w jakim wieku jesteś, ale przebranżowienie pewnie przy najlepszych wiatrach z rok Ci zajmie, może więcej. 
Z  Literaturki: 

1. Książki: Możesz zacząć od przeczytania tych które wprowadzą Cię w tematykę data science, takich jak "Python for Data Analysis" autorstwa Wes McKinney lub "Hands-On Machine Learning with Scikit-Learn, Keras, and TensorFlow" autorstwa Aurélien Géron.

2. Kursy online: Możesz zacząć naukę od kursów online, takich jak kurs "Introduction to Data Science in Python" na platformie Coursera lub "Data Science Essentials" na platformie edX.

tyle mi do głowy przychodzi 

komentarz 1 marca 2023 przez Plessio Obywatel (1,090 p.)
Matematyka i statystyka była na studiach, ale jakiś czas temu - wymagałałyby odświeżenia.

Czy wszystkie wspomniane przez Ciebie technologie, to taki must have dla każdego Data Scientist? Jakie z nich wskazałbyś jako priorytetowe?

Co do studiów, to myślisz, że mogłyby być zbyt obciążające w kontekście łączenia ich z etatem? W sensie zajęcia zajęciami, ale dużo nauki samodzielnej - pod presją czasu (zaliczeń) - dobrze rozumiem? Elastyczność kursów & uczenie się swoim tempem to dobry argument. Mam 26 lat.

Zastanawiam się nad nauką DS w pracy, w sensie nauka poprzez praktyczne rozwiązanie jakiegoś problemu. Muszę poszukać jakichś zastosowań DS w logistyce.

Dziękuję za wskazówki i podesłane kursy, książki - muszę to rozplanować i zacząć działać.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 816 wizyt
pytanie zadane 16 października 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez gerid Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,631 wizyt

93,164 zapytań

142,176 odpowiedzi

321,938 komentarzy

62,493 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 688p. - dia-Chann
  2. 676p. - CC PL
  3. 675p. - Łukasz Piwowar
  4. 664p. - Marcin Putra
  5. 662p. - Łukasz Eckert
  6. 649p. - Michal Drewniak
  7. 641p. - rucin93
  8. 641p. - rafalszastok
  9. 629p. - Piotr Aleksandrowicz
  10. 629p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 621p. - Dawid128
  12. 611p. - ksalekk
  13. 606p. - Mariusz Fornal
  14. 602p. - Michał Telesz
  15. 597p. - Hubert Chęciński
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...