Generalnie, startujesz od totalnego zera, gdyż zestaw narzędzi po za SQL ni jak się ma do Data Science w świecie IT.
Osoba pracująca w dziale data science w świecie IT zajmuje się analizą dużych zbiorów danych w celu wyciągania z nich użytecznych informacji i wykorzystywania ich do podejmowania decyzji biznesowych. Taka osoba powinna posiadać umiejętności w zakresie matematyki, statystyki, programowania i analizy danych. ( chociaz tutaj podejrzewam, powinieneś mieć doświadczenie, nie wiem jak to z logistyką ale finanse i rachunkowość są Ci znane, więc na pewno łebski z Ciebie gość i masz smykałke do matematyki, statystyki).
Z technologii używanych to
- Języki programowania: Python, R, SQL.
- Narzędzia do analizy danych: Pandas, Numpy, Scikit-learn, TensorFlow.
- Narzędzia do wizualizacji danych: Matplotlib, Seaborn, ggplot2.
- Bazy danych: MySQL, PostgreSQL, Oracle.
- Technologie Big Data: Hadoop, Spark.
Ponadto, ważnymi umiejętnościami dla osoby pracującej w dziale data science są umiejętności komunikacyjne, umiejętność pracy w zespole.
Nie wiem, czy studia są dobrym pomysłem i nie zabiorą zbyt dużo czasu, na opanowywanie wszystkiego samodzielnie i też nie wiem w jakim wieku jesteś, ale przebranżowienie pewnie przy najlepszych wiatrach z rok Ci zajmie, może więcej.
Z Literaturki:
-
Książki: Możesz zacząć od przeczytania tych które wprowadzą Cię w tematykę data science, takich jak "Python for Data Analysis" autorstwa Wes McKinney lub "Hands-On Machine Learning with Scikit-Learn, Keras, and TensorFlow" autorstwa Aurélien Géron.
-
Kursy online: Możesz zacząć naukę od kursów online, takich jak kurs "Introduction to Data Science in Python" na platformie Coursera lub "Data Science Essentials" na platformie edX.
tyle mi do głowy przychodzi