• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozpoczęcie zabawy z IoT, tworzenie "własnych urządzeń"

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
350 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2023 w C i C++ przez CdxProj Użytkownik (910 p.)
Hej!. Zawsze bardzo interesowało mnie robienie czegoś "swojego". Pierwsze kody które dawały rezultaty i ułatwiały mi życie codzienne były super satysfakcją i motywacją do działania, stwierdziłem że w czasie wolnym mógłbym pójść krok dalej i zacząć tworzyć na własny użytek rzeczy które by mi mogły pomóc w życiu codziennym poza ramami komputera. Myślę tutaj konkretnie o jakichś małych urządzonkach IoT. Coś co samo co jakiś czas będzie mi podlewało zioła w doniczce, może w przyszłości jakieś zautomatyzowane rolety które będą się zwijać/rozwijać wedle ustalonego harmonogramu, może uda się to jakoś zsynchronizować z urządzeniem mobilnym :). Podejrzewam że rzeczy te są gdzieś do kupienia w internecie, ale mi totalnie nie o to chodzi.  Chciałbym nauczyć się samemu tworzyć takie rzeczy.

No i tutaj pojawia się moje pytanie. Jak zacząć? Jakieś poradniki, kursy? (Nie lubię książek za bardzo, wolę się uczyć w internecie, ale jeśli to konieczne to mogę rzucić okiem).

Od razu powiem że zaczynam z punktu 0. Nie mam pojęcia o elektronice, fizyce. Moim plusem tutaj może być umiejętność programowania. Co prawda to głównie Web Dev, ale wydaje mi się że może to być fajnym czynnikiem zapalnym.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 27 lutego 2023 przez marcin99b Szeryf (84,230 p.)

Myśle że najlepiej zacząć od mikrokontrolera arduino, nie jest najlepszym ostatecznym rozwiązaniem, ale jest mega popularne i kojarzone z środowiskiem początkujących, znajdziesz mnóstwo poradników do wielu różnych tematów, gotowe instrukcje do wielu projektów itd

Później warto zainteresować się innymi mikrokontrolerami, np esp32

Jeśli chcesz IoT, czyli integracje z internetem i zdalną obsługe, tutaj zamiast mikrokontrolera warty uwagi już będzie mikrokomputer (chociaż zależy od projektu, bo można podpiąć moduł wifi do arduino), na start najlepsze będzie raspberry pi, z tego samego powodu co arduino, bo jest popularne i kojarzone z początkującymi = mnóstwo materiałów do nauki

A później również warto sprawdzić inne opcje, które mogą być mocniejsze lub opłacalniejsze cenowo

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 62 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2024 w Sieci komputerowe, internet przez starak Nowicjusz (130 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 282 wizyt
pytanie zadane 13 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kfiotek Początkujący (370 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 764 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Khaav15 Nowicjusz (220 p.)

93,383 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,744 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...