• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodanie geolokalizacji do zdjęcia

42 Warsaw Coding Academy
+3 głosów
197 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2023 w JavaScript przez Yorweth Obywatel (1,310 p.)
Cześć

Chciałbym stworzyć projekt albumu/galerii zdjęć w JS, które po kliknięciu w nie pokazałyby informacje odnośnie lokalizacji gdzie zostało zrobione.

Tutaj pojawia się nie tyle moje pytanie jak to zrobić, ale czy w JS jest to wykonalne?

Chciałem to dosłownie porównać do aplikacji zdjęcia google które pokazują lokalizację zrobionego zdjęcia jeżeli ktoś ma włączone opcje GPS.

Proszę czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy jest to możliwe i czy ma to sens w samym JS, chociaż przyznam, że nie chciałbym używać frameworków. Jeżeli spotkaliście się już z czymś takim to również czy mógłbym was prosić o o jakiś link który mógłby być pomocny przy tworzeniu czegoś podobnego.

Przyznam, że szukam tego w internecie, ale nie wiem jak to opisać, ponieważ wyskakują mi tylko rekordy odnośnie dodania samej gelokalizacji do witryny.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 lutego 2023 przez wizarddos Nałogowiec (27,550 p.)
wybrane 26 lutego 2023 przez Yorweth

Najlepsza

Nie jestem pewien czy o to ci chodzi, ale niektóre zdjęcia mają w sobie metadane lokalizacji

Istnieją specjalne biblioteki do tego typu operacji np exifr albo exifreader. Można z nich skorzystać

Problem tkwi w tym, że nie każde zdjęcie takowe ma, więc to trzeba sprawdzić wcześniej

+2 głosów
odpowiedź 26 lutego 2023 przez SamFlynn Początkujący (300 p.)
Takie zdjęcie musiałoby przede wszystkim mieć zapisaną lokalizację w swoich metadanych, a do pozyskania metadanych ze zdjęcia może ci posłużyć biblioteka JavaScript-u: EXIF.js

Spróbuj poszukać w Internecie coś w stylu: "How to extract GPS location using EXIF.js"

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 328 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 108 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2020 w Python przez nowa Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2017 w Offtop przez Sławek Obywatel (1,270 p.)

93,379 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,533 komentarzy

62,734 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...