• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Vim jak to naprawde jest ?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
413 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2023 w C i C++ przez Kaduq Użytkownik (780 p.)
Cześć ostatnio natrafiłem na filmik Pana Mirosława na temat Vim'a jest to bardzo rozbudowany edytor ale chciałbym was zapytać np:

Czy mając tylko Vim'a na PC [Windows] + zainstalowane gcc, python itp czy za każdym razem żeby uruchomić kod trzeba zapisywać go w Vim'ie a później uruchamiać go w konsoli CMD czy jest jakiś sposób na połączenie tych dwóch rzeczy ?

Chciałbym się nauczyć posługiwania się tym edytorem bez zbędnych IDE VSCode, Notepad++ itp

Proszę was o jakieś przydatne porady.

Dziękuje.
2
komentarz 25 lutego 2023 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
Małe doprecyzowanie

VSCode i Notepad++ to nie są IDE. To edytory tak samo jak vim
komentarz 25 lutego 2023 przez Kaduq Użytkownik (780 p.)
Ok. Będę pamiętał.

A coś wiesz może w sprawie tematu Vim'a ?

 

Chciałbym jeszcze spytać bo bo zapisanu pliku np index.html tworzą się dwa pliki jeszcze

.index.html.un~

index.html~

Potrzebne one sa. W innych edytorach jest tylko jeden
komentarz 25 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

@wizarddos, no ciekawe :D 
Visual Studio is an integrated development environment from Microsoft. It is used to develop computer programs including websites,https://code.visualstudio.com/

nie słuchaj głupot, bo kolega poleciał troszkę, notepad akurat jest edytorem ale Vs  jak kazde IDE to tez edytor ale to IDE .

6
komentarz 25 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,970 p.)
Tylko, że wizarddos pisze o VS Code a nie VS.
komentarz 25 lutego 2023 przez Kaduq Użytkownik (780 p.)
przeniesione 25 lutego 2023 przez Arkadiusz Waluk
No dobra to mamy już wyjaśnione a cos w temacie Panowie się wypowiedzą?
1
komentarz 25 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
zwracam honor.
komentarz 25 lutego 2023 przez Kaduq Użytkownik (780 p.)
przeniesione 25 lutego 2023 przez Arkadiusz Waluk
Wiemy już co to IDE i co dalej ?
komentarz 25 lutego 2023 przez polandonion Mądrala (7,040 p.)

link

Zintegrowane środowisko programistyczneIDE (od ang. integrated development environment) – program lub zespół programów (środowisko) służących do tworzenia, modyfikowania, testowania i konserwacji oprogramowania.

1
komentarz 25 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

@Kaduq, pytasz jak się nauczyć posługiwać edytorem, zeby nie korzystać z  IDE po prostu zacząć z tego korzystać ... 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 lutego 2023 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
edycja 25 lutego 2023 przez adrian17

czy za każdym razem żeby uruchomić kod trzeba zapisywać go w Vim'ie a później uruchamiać go w konsoli CMD

Pod tym względem vim i vscode są identyczne - to zwykłe (współczesne, rozszerzalne) edytory kodu. Musisz zapisać plik i osobno go odpalić, tak (przy czym nikt nie powiedział że musisz do tego wychodzić z vima). Plus jak najbardziej są do wszystkich rozszerzenia pozwalające zapisać, zbudować i odpalić jednym skrótem.

Z tego co wiem, IDE jak Visual Studio (Code to nie IDE, choć Code z rozszerzeniami też może) zazwyczaj domyślnie, automatycznie zapisują wszystko gdy klikasz "zbuduj", "uruchom", "odpal testy" etc.

Natomiast ani trochę bym nie powiedział żeby VS/VSC/etc były "zbędne", to czysto osobista preferencja... 

(Plus, vim na Windowsie to raczej rzadszy wybór :D Prędzej bym się spodziewał że ktoś używa vscode z keybindami vimowymi.)

0 głosów
odpowiedź 25 lutego 2023 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
vim tak jak neovim, posiadają możliwość uruchamiania kodu bezpośrednio z edytora. W trybie poleceń wystarczy wywołać program poprzedzając go wykrzyknikiem (czyli <Esc>+ : + ! ./nazwa_programu) Tak program budujący jak i już wykonywalny.

Ponadto oba posiadają tryb pracy term. Gdzie uzyskujesz łatwy dostęp do terminala. Wraz z kopiowaniem danych w obie strony, minimalizacją itp.

Jest także zestaw poleceń/tryb netrw. Gdzie można otwierać tak katalogi jak i połączenia do zdalnych hostów.

Ogólnie można z niego zrobić pełnoprawne IDE.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 469 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2021 w Java przez fulbi Obywatel (1,010 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 225 wizyt

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,520 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...