Jestem w 4 klasie liceum i w tym roku piszę maturę rozszerzoną z informatyki. W 2 klasie uczyliśmy się baz danych w SQL management studio. Okazało się, że na maturze nie można używać tego oprogramowania. Dostępny jest Access lub Xampp. Nauczyciel powiedział nam, że postara się załatwić Accessa dla szkoły, ponieważ naciskaliśmy na niego, ze wzglęgu na o wiele prostszy interfejs i błyskawiczną możliwość rozwiązywania w nim zadań. Gdy już się go nauczyłem, dzisiaj powiedział, że jednak szkoła Accessa nie będzie miała - tylko Xampp.
Jestem dosyć mocno tym przerażony, ponieważ nikt w szkole nie uczył nas Xamppa nawet przez 10 minut, a w internecie nie ma dosłownie żadnych materiałów z rozwiązaniami matury w Xampp. Nauczyciel, nawiasem mówiąc, nie uczy nas praktycznie niczego, lekcja odbywa się na zasadzie filmiku z yt lub marnej próby ukrycia własnej niewiedzy w postaci gadania głupot, żartów, zero merytorycznego przekazywania wiedzy.
Stąd moje pytanie - co zrobić w takiej sytuacji? Czy jest jakaś strona z materiałami z matur w Xampp? Jak ominąć konieczność posługiwania się tak bezsensownym oprogramowaniem na maturze, w którym nawet rozszerzenie plików trzeba zmieniać z txt na csv, aby móc w ogóle zaimportować plik, nie mowiąc już o ogromnej stracie czasu w porównaniu do accessa. Biorąc pod uwagę, że za niecałe 3 miesiące matura, czuję się mocno w kropce.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.