• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak to zrobić żeby folder miał datę w nazwię, która będzie się zmieniać z każdym dniem??

Object Storage Arubacloud
0 głosów
300 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Ad19am94 Początkujący (440 p.)
Próbowałem tworzyć folder przy pomocy plików bat, ale powstawało kilka folderów zamiast jednego i nie zmieniały daty w nazwie. Ma ktoś pomysł jak stworzyć lub ustawić na Windows folder, żeby miał w nazwie „nazwę datę” a data się zmieniała?
komentarz 17 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Windows, ani żaden system nie posiada takiej funkcjonalności :) Możesz przybliżyć temat, do czego to jest potrzebne?

Chcesz mieć coś w rodzaju:

"Mój folder z plikami z dnia 17-02-2023" ?

Data sama się nie będzie zmieniała, musisz to w jakimś skrypcie zapewnić.
komentarz 17 lutego 2023 przez Ad19am94 Początkujący (440 p.)
w jakim skrypcie?
komentarz 17 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Miałem na myśli własnoręcznie napisany, w windowsie to jakiś .BAT lub .CMD. Albo w języku skryptowym: Python, Ruby, PHP, JS,.... Tak będzie najprościej.
komentarz 17 lutego 2023 przez Ad19am94 Początkujący (440 p.)
Jak ja mam folder na dysku o nazwie „gra” to jak w bat lub konsoli cmd napisać żeby folder „gra” miał dopisaną datę i zmieniał ją po zmianie daty w systemie np „gra 17-02-2023” dla dnia  dzisiejszego.
komentarz 17 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

Do zmiany nazwy katalogu / pliku używasz polecenia ren.

Tu w odpowiedzi masz jak otrzymać w skrypcie datę systemową:

https://superuser.com/questions/951942/getting-date-in-a-batch-file

Tu jest konkatenacja zmiennych / stringów:

https://stackoverflow.com/questions/2027070/how-to-concatenate-strings-in-a-windows-batch-file

komentarz 17 lutego 2023 przez Ad19am94 Początkujący (440 p.)

napisałem coś takiego:

$oldfile = "gra w kulki " + (get-date (get-date).addDays(-1) -UFormat "%m-%d-%Y")
$newfile = "gra w kulki " + (get-date -UFormat "%m-%d-%Y")
cd 'D:\moje programy\robocze'
Rename-Item -Path $oldfile -NewName $newfile

w powershell znajdę jeszcze sposób żeby odpalało się co 24 godziny i gotowe.

1
komentarz 17 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)

@Ad19am94, Skrypt OK, ale będzie działał prawidłowo tylko wtedy gdy go odpalisz we właściwym czasie :)

1
komentarz 17 lutego 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

@Ad19am94, użyj harmonogramu zadań.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 lutego 2023 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 18 lutego 2023 przez VBService
$oldfile = "gra w kulki " + (get-date (get-date).addDays(-1) -UFormat "%m-%d-%Y")
$newfile = "gra w kulki " + (get-date -UFormat "%m-%d-%Y")
cd 'D:\moje programy\robocze'
Rename-Item -Path $oldfile -NewName $newfile

proponuję bardziej uniwersalny zapis, ponieważ Twój skrypt sprawdza tylko jeden dzień wstecz datę.

 

@reaktywny

 

@Ad19am94, Skrypt OK, ale będzie działał prawidłowo tylko wtedy gdy go odpalisz we właściwym czasie :)

Co się stanie jak włączysz komputer w dłuższym odstępie czasu, niż jeden dzień?


$folderNamePrefix = "gra w kulki"
$pathToWorkingFolder = "D:\moje programy\robocze"
$date = Get-Date -UFormat "%m-%d-%Y"

$folder = Get-ChildItem -Path $pathToWorkingFolder -Directory | Where-Object {$_.Name -like "$folderNamePrefix*"}
$newName = $folderNamePrefix + " " + $date
$newFullName = Join-Path -Path $pathToWorkingFolder -ChildPath $newName

if ($folder)
{
    if (-not(Test-Path -Path $newFullName -PathType Container))
    {
        Rename-Item $folder.FullName $newName
        Write-Host "Zmieniono nazwe folderu na: $newName"
    }
    else
    {
        Write-Host "Folder o nazwie: $newName juz istnieje"
    }
}
else
{
    Write-Host "Nie znaleziono folderu o nazwie '$newName'"
    Write-Host "Folder zostanie utworzony"
    New-Item -ItemType Directory -Path $newFullName
}

# Read-Host "Nacisnij dowolny klawisz, aby kontynuowac..."

 

 

BTW, 

@j23

 

@Ad19am94, użyj harmonogramu zadań.

np. Automate Powershell Scripts With Task Scheduler

1
komentarz 18 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Właśnie o tym pisałem. Ładny skrypt.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 102 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Shensu Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 579 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Emil Panecki Bywalec (2,100 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...