• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Automatyczne pobieranie danych z arkusza Calc do programu pocztowego

Object Storage Arubacloud
0 głosów
375 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Wojciech K Nowicjusz (120 p.)
Witam.

Co miesiąc wysyłam do moich najemców w kamienicy 5 maili z informacją jaką kwotę mają do zapłacenia za czynsz i media.

Media rozliczam w arkuszu Calc (LibreOffice) – mam tu wpisane odpowiednie formuły, które obliczają koszt ogrzewania, wody. Do arkusza wpisuję również wartość rachunków za media (np.prąd), które otrzymuję od dostawy mediów.

Kwoty do zapłacenia, które są zmienne, do każdego z wysyłanych maili wpisuję ręcznie.

Chciałbym to usprawnić w taki sposób, żeby dane, które zmieniają się cyklicznie, były automatycznie pobierane z arkusza kalkulacyjnego.

Do tej pory maile wysyłałem z poziomu przeglądarki – mam skrzynkę pocztową na Onecie.

Żeby dane były automatyczne zasysane z arkusza pewnie musiałbym korzystać z jakiegoś programu pocztowego (klienta poczty). Jak to najłatwiej zrealizować? Napisać jakiś skrypt/program w VBA który będzie pobierał dane z programu Calc do programu pocztowego?

Czy może lepiej stworzyć jakąś prostą stronę internetową ze skryptem w JavaScript w celu wykonywania zarówno obliczeń jak i wysyłanie maili z poziomu przeglądarki?

Dodam, że mam blado zielone pojęcie o programowaniu. Znam podstawy C++, HTMLa, CSS, JavaScript.

 

Podaję treść jednego z maili do lokatorów:

==========

Temat: Rachunek 02.2023

 

Czynsz najmu: 1250 zł
I przelew, tytuł: Czynsz najmu
 
Pozostałe należności:
opłata eksploatacyjna: 147,1 zł
śmieci: 41,0 zł
woda: 31,6 zł
ogrzewanie: 214,3 zł
prąd: 119,0
------------------
Razem: 553,0 zł
II przelew, tytuł: Opłata eksploatacyjna i media

===========

 

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
komentarz 16 lutego 2023 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)

hyperlink (youtube)

i

z jakiegoś programu pocztowego

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 lutego 2023 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,350 p.)
Np. możesz treść maila eksportować do outlooka pobierając jednocześnie adresata ;)
komentarz 17 lutego 2023 przez Wojciech K Nowicjusz (120 p.)
Tak, ale najważniejsze dla mnie jest to, żeby jakieś narzędzie/program generowało mi treść tego maila na podstawie wprowadzonych danych.
0 głosów
odpowiedź 16 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,970 p.)
edycja 16 lutego 2023 przez reaktywny

Polecam python (z PyXLL lub openpyxl lub inną biblioteką) - nie będzie to skomplikowany skrypt, a jednocześnie wysłanie maila z pythona to kilka(naście) linijek kodu.

Żeby dane były automatyczne zasysane

Co to znaczy automatycznie? Jak często? Rozumiem, że rozsyłasz tego typu maile raz w miesiącu?

Możesz też rozważyć zamiast Calc-a lokalnie (na komputerze) usługi Google Sheets, gdzie możesz oskryptować swój arkusz, gdzie wykorzystasz znajomość JS.

komentarz 17 lutego 2023 przez Wojciech K Nowicjusz (120 p.)

Polecam python (z PyXLL lub openpyxl lub inną biblioteką) - nie będzie to skomplikowany skrypt, a jednocześnie wysłanie maila z pythona to kilka(naście) linijek kodu.

Czy Python umożliwia pobranie danych z Calca? Czy musiałbym w pythonie napisać najpierw kod, który umożliwia wprowadzanie danych wejściowych (stany ciepłomierzy, wodomierzy, koszt 1 m3 wody, itp) i oblicza kwoty do zapłacenia przez każdego z lokatorów a później skrypt, który wysyła te dane? Rozumiem, że to wszystko mogłoby działać lokalnie (na laptopie) - nie musiałbym tego instalować na serwerze?

Co to znaczy automatycznie? Jak często? Rozumiem, że rozsyłasz tego typu maile raz w miesiącu?

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi o to, że dane wyjściowe (kwoty do zapłacenia przez najemców) były pobierane z Calca (lub innego arkusza kalkulacyjnego, np. arkusza Google) i umieszczane w treści maila. 

Opcja minimum to generowanie treści maila np. w pliku tekstowym - treść tego maila mógłbym później kopiować do programu pocztowego.

A opcja bardzie komfortowa to wysyłanie maila z programu (lub ze strony internetowej), który wcześniej oblicza kwoty do zapłacenia.

Możesz też rozważyć zamiast Calc-a lokalnie (na komputerze) usługi Google Sheets, gdzie możesz oskryptować swój arkusz, gdzie wykorzystasz znajomość JS.

Czyli łatwiej dane można pobrać z arkusza Google przy pomocy JS niż z Calca?

komentarz 17 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,970 p.)

Czy Python umożliwia pobranie danych z Calca?

Tak, z Calca czy Excela (a dokładnie z zapisanego pliku w formacie XLS) - nie ma problemu.

Czyli łatwiej dane można pobrać z arkusza Google przy pomocy JS niż z Calca?

Jak znasz Pythona to łatwiej w pythonie, jak znasz JS to łatwiej w JS.

Z pliku XLS trochę łatwiej się wyciąga dane, ale patrzyłem przed chwilą na kod z Google Sheets i nie jest dużo obszerniejszy czy znacznie trudniejszy.

Tu masz prosty kod wczytujący dane z pliku XLSX:

import openpyxl

dane = openpyxl.load_workbook('dane.xlsx')

sheet = dane.active

a1 = sheet['A1']
a2 = sheet['A2']
a3 = sheet.cell(row=3, column=1)

print(a1.value)
print(a2.value)
print(a3.value)

 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 222 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 214 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,037 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...