• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wake on LAN z dostępem zewnętrznym

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
444 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2023 w Sieci komputerowe, internet przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
zamknięte 26 lutego 2023 przez francus11
Cześć. Kończę właśnie konfigurowanie jednego z komputerów do obsługi zdalnej i chciałem, by ten miał możliwość wybudzania po sieci. Nie chcę by ten był ciągle uruchomiony, nie będę z niego korzystać codziennie i nie chcę by bezsensownie żarł prąd. Postanowiłem użyć WoL. Wszystko spoko, lokalnie działa. Ale przy dostępie zewnętrznym zaczyna się zabawa. Teoretycznie działa. Komputer otrzymuje pakiet na odpowiedni port. Nawet się wybudza. Ale to się dzieje przez krótki czas. Gdy zostawię komputer uśpiony przez parę godzin, już nie mogę go wybudzić zdalnie. Muszę do wybudzić przez sieć lokalną. Jak naprawić ten problem? Obstawiam że to jest problem gdzieś w Windowsie, skoro przez pewien czas od uśpienia da się go wybudzić. Ktoś ma jakiś pomysł?
komentarz zamknięcia: Rozwiązane
komentarz 13 lutego 2023 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
Przekazuję TCP i UDP jednocześnie. Tak dla pewności

Broadcast to standardowy 192.168.0.255
1
komentarz 13 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Wyłączony komputer nie posiada adresu IP na karcie sieciowej.
komentarz 13 lutego 2023 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
No to trochę utrudnia sprawę

Sprawdzę jeszcze jak wygląda sprawa z przypisaniem adresu po uśpieniu. Na routerze jest lista podłączonych urządzeń. Może przy dłuższym uśpieniu router usuwa urządzenie z listy i nie wysyła tam dalej pakietów
1
komentarz 13 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Czas dzierżawy adresu IP w serwerze DHCP twojego routera i używanie adresu IP przez kartę sieciową to dwie różne sprawy.
Wyłączony komputer nie używa stosu TCP/IP. Dlatego nie możesz zpingować wyłączonego komputera. Płyta główna wspierająca WOL działa w takim uproszczonym trybie sieciowym bez użycia adresu IP.
Jest to podobne do pracy protokołu DHCP. Karta sieciowa bez adresu IP może używać jedynie adresu 255.255.255.255 ponieważ na każdym innym adresie mogłaby wywołać kolizje pakietów.
1
komentarz 13 lutego 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Może być tak, że router dopóki trzyma dzierżawę to zna adres MAC przypisany do danego adresu IP (bo to jest w tabeli DHCP). Jak ma wysłać pakiet do danego IP to wie jaki dać MAC. Normalnie organiizuje to ARP, ale tam timeout jest krótki, rzędu minut.

Może w routerze ustalić stale przypisanie adresu IP do MAC (w DHCP), lub zapisać coś na stałe w ARP. Konfiguracja komputera nic nie pomoże.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 lutego 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Obstawiam że to jest problem gdzieś w Windowsie

Skoro komputer jest uśpiony, to Windows nie ma tutaj nic do rzeczy.

Internety mówią coś o opcji directed broadcast w routerze.

komentarz 13 lutego 2023 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
Nie wiem czy znajdę takie coś w moim routerze. Jest to router od Netii
komentarz 14 lutego 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Bardzo możliwe, że tego nie ma w zwykłym konsumenckim sprzęcie (jakieś problemy z bezpieczeństwem).
+1 głos
odpowiedź 13 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Wyłączony komputer nie posiada adresu IP. Karta sieciowa nie potrafi rozróżnić adresu rozgłoszeniowego podsieci od zwykłego adresu.
W konfiguracji routera musisz podać adres rozgłoszeniowy protokołu IPv4 255.255.255.255
1
komentarz 13 lutego 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Ale to obudzi wszystko... Oczywiście wszystko to może być 1 komputer
1
komentarz 13 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Nie. Obudzony zostanie tylko komputer o wskazanym MAC. Dzieje się tak dzięki budowie magicznego pakietu.
Magiczny pakiet zaczyna się sześcioma bajtami 0xFF a następnie szesnaście razy powtórzony zostaje adres MAC.
Kiedyś napisałem sobie program generujący magiczne pakiety do wielu komputerów

from socket import *
from sys import argv

adres = ("255.255.255.255", 9)
sock = socket(AF_INET, SOCK_DGRAM)
sock.setsockopt(SOL_SOCKET, SO_BROADCAST, 1)
for i in range(1, len(sys.argv)):
  macT = argv[i].split(":")
  if not len(macT) == 6: 
    print argv[i] + " nie jest poprawnym adresem mac!"
    continue
    
  mac = ""	
  for char in macT:
    byte = chr(int('0x'+char, 16))
    mac = mac + byte
	
  data = 6*chr(0xFF) + 16*mac
  sock.sendto(data, adres)
  print "Wysylam magiczny pakiet do "+argv[i]

 

komentarz 14 lutego 2023 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)

@tangarr, niestety nie mogę zmienić adresu rozgłoszeniowego w routerze. Kompletna porażka

1
komentarz 14 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
???
Gdzie i dlaczego chcesz zmieniać adres rozgłoszeniowy?
Jedyne co musisz zrobić w edytować regułę przekierowania portu i jako adres docelowy podać adres 255.255.255.255.
Jeżeli z jakiegoś powodu router nie pozwala użyć tego adresu to spróbuj zmienić protokół komunikacyjny na samo UDP.
Jeżeli cały czas ci się to nie uda to pomyśl o jakimś małym komputerku w stylu RaspberryPI, który realizowałby to przekierowanie.
komentarz 26 lutego 2023 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
Router nie pozwalał ustawić adresu docelowego na 255.255.255.255.

Też wpadłem na pomysł wykorzystania Raspberry Pi. Użyłem leżące w szufladzie Pi Zero. Łączę się przez RaspController i wysyłam z maliny magic packet. Działa dobrze. Będę też próbował znaleźć trochę wygodniejsze rozwiązanie. Mianowicie, by wysłać magic packet do raspberry, a to miałoby wykonywać ustalone akcje, jak np wysłanie pakietu do innego urządzenia lub uruchomienie jakiegoś programu

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 246 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 141 wizyt
+2 głosów
0 odpowiedzi 370 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2021 w Ogłoszenia, zlecenia przez GES-IT Nowicjusz (170 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...