• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Code challenges - strony typu codewars / codingame / hackerrank / leetcode i wiele innych (porównanie)

+2 głosów
2,343 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
edycja 12 lutego 2023 przez reaktywny

Cześć!

Chciałem trochę odpocząć od inwigilacji i powrócić do kodowania :) ;)

Jest w Sieci mnóstwo stron (co najmniej kilkadziesiąt) typu LeetCode, CodeWars, Hackerrank itd. itd. Tu na forum mistrzowie i pasjonaci algorytmów głównie przywołują SPOJ, Szkopuł. różne olimpiady informatyczne, itp. ale ja chciałbym się skupić głównie na tych zagranicznych (angielsko-języcznych). Mogą być polskie, ale koniecznie z możłiwością sprawdzenia kodu on-line.

Szukałem na ich temat informacji, a szczególnie porównań - ale znalazłem tylko porównania 3, 4 czy max. 5 serwisów. Niestety nigdy większej liczby. Przydałoby się mi takie zbiorcze porównanie 10-15 największych platform, ale nie dotarłem jeszcze do takiego. Oczywiście można samemu się zarejestrować i poznać każdą z nch, ale to zabierze dużo czasu.

Interesują mnie tylko serwisy w których wrzuca się swój kod do sprawdzenia, nie takie jak Project Euler (bardzo fajny serwis!) czy AoC (też super!) gdzie podaje się tylko odpowiedź.

Każdy serwis tego typu ma jednak swoją specyfikę, różne podejscie do tematu i jest skierowany do różnych osób.

Jakie rzeczy mnie interesują?

- podstawowe dane (liczba "puzzli" / liczba użytkowników, itp. statystyki)

- Jakie języki są wspierane?

- Czy oprócz trybu nauki / ćwiczenia kodu są co jakiś czas contest-y / zawody - w jakiej formie?

- Czy można wrzucać jednocześnie kod w kilku językach (na ten sam problem)? (wcale nie jest to oczywiste, każdy serwis inaczej do tego podchodzi) Jeśli tak, to jak wtedy naliczane są punkty w ogólnym rankingu wszystkich użytkowników serwisu? (Chciałbym poćwiczyć Pythona + 1-2 inne języki).

- Jak są naliczane punkty oraz kary (za złe odpowiedzi czy czas po którym submituje się kod)?

- Co jest brane pod uwagę - czy tylko przejście pozytywnie wszystkich testów? Czy uwzględniany jest czas wykonania kodu? (zwykle jest, ale różnie może być; co gdy piszemy w różnych językach?) Może coś jeszcze?

Wiem, że zadaje b. dużo pytań i są to pytania z gatunku trudnych ;)  Podejrzewam, że nikt na forum nie zna odpowiedzi na nie (bo kto zna 10-15 serwisów :) ). W takim razie zapraszam do dyskusji - niech każdy napisze co sądzi o serwisie który zna, z którego korzystał... Może powstanie takie lekkie, przybliżone porównanie serwisów - myślę, że wielu osobom się ono może przydać.

Moim obecnym faworytem wydaje się być CodeWars (wspiera wiele języków, można pisać w więcej niż jednym). Przeglądałem leaderboard i są nasi :) Jest np. babka z Allegro (chyba z Polski), która pisze w około 30 językach :) - ja ledwo jestem w stanie je wymienić z nazwy :D :D

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 lutego 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,560 p.)
wybrane 23 lutego 2023 przez reaktywny

Najlepsza
Nie wiem, czy chodzi Ci o strony tego typu, ale zawsze lepiej napisać, niż nie napisać.

Jeśli chodzi, o zagraniczne portale, to mogę polecić USACO, CodeForces(są też contesty), cses.fi, jest też strona atcoder(Robiłem tylko kilka zadań, ale podobno też są spoko zadania i chyba contesty), są też strony np. https://practice.geeksforgeeks.org/, ale to robiłem tam co najwyżej kilka zadań.

Btw. Jesli chcesz znaleźć jakieś inne platformy, to możesz poszukać tu:

https://oki.org.pl/lista-zadan.php

Są też pewnie jakieś z innych platform, niż opisane powyżej oraz klasykki typu szkopuł, SPOJ, ale to musisz sobie poklikać.

edit:

No to krótkie opisy.

USACO - jest to chyba Amerykańska Olimpiada Informatyczna,  bardzo dużo ludzi poleca te zadania, z tego co wiem,to mają kilka poziomów trudności zadań. Z tego co wiem, to robią też co roku (w jesieni / zimie) otwarty contest dla wszystkich.

CodeForces - Co tu dużo mówić, chyba najpopularniejsza platforma do robienia zadań. Ciąglę są jakieś contesty, zadań masz od groma. Popatrz sobie także na "bloga" chyba to się tak nazywa. Chodzi mi o to, gdzie masz dużo wyjaśnionych algorytmów / zadań / technik / struktur danych / instrukcji.

Cses.fi - tak samo klasyka, ta platforma cechuje tym się, że nie ma "Bajtazarowych opisów, pięknych basni i opisów o przygodach Bajtynki, Bitka, Bitogroma, Bitacego, Bitazara, Profesora Bajtoszewskiego......." Nie dostaniesz tam w treści napisu: "Bajtazarowi się nie chciało czegoś zrobić, więc musisz to zrobić ty", tylko krótka treść, wejście, wyjście, co masz zrobić i tyle. Bardzo polecam. Jest tam zadanie, które mi się bardzo kiedyś spodobało, palindrom querry - https://cses.fi/problemset/task/2420  , na drzewko przedziałowe z hashami

Jak już opisujemy, to warto poświęcić chwilę na polskie platformy(wiem, że o nich pisałeś i mówiłeś o zagranicznych, ale nic nie zaszkodzi napisać o nich)

- Szkopuł - moja ulubiona platforma. Znajdziesz tam archiwum + sprawdzarki praktycznie wszystkich edycji OI, OIJ, OIG(dużo), Potyczek, Książek, dużo własnych zadań, OKI.... Wymieniać można w nieskończoność. Bardzoooo dużo czasu spędziłem na tej platformie

- Ogólnie baaaardzo warte uwagi, jest OKI( Olimpijskie Koło Informatyczne) https://oki.org.pl/, goście od około 3lat nagrywają online co tydzień, na żywo, więc zawsze można się o coś zapytać, napisac maila itp,  zadarmo przygotowanie do Olimpiad. Co tygodniowy challange(dają zadania do zrobienia w domu z sprawdzarką). Co roku mają baaardzo dużo finalistów / laureatów OIJ, OI, EJOI, i nawet jeden chłopak, co w gimnazjum chodził na OKI (jeszcze było wtedy stacjonarne), miał złoty medal EOI-a. Wracając do zadań, to mają dział archiwum, gdzie wrzucili wszystkie zadania z poprzednich lat kółek, i też mają z tego roku, baardzo dużo zadań:

https://oki.org.pl/challenge-2019-2020/

https://oki.org.pl/challenge-2020-2021/

https://oki.org.pl/challenge-2021-2022/

I bierzący rok: https://oki.org.pl/lista-zadan.php

I OKI jest nonprofit, za free. Sam oglądam, robię zadania i korzystam :)

- Sio2 - Głównie tam są przeprowadzane konkursy typu OIJ, OI, Potyczki itp, ale masz tam też kilka contestów archiwalnych z których możesz wrzucać zadania, np. Letni Obóz Treningowy przed EJOI 2021, chyba też obozy przed EOI i podobnymi konkurami, i kilka innych contestów tam też znajdziesz - bardzo polecam.

- Wrocławskie Sparingi Informatyczne (o tej platformie ostatnio się dowiedziałem), dużo zadan, bardzo fajnych, polecam!

Do tych wszystkich platform o których pisałem powyżej są sprawdzarki(co najwyżej możesz znaleźć kilka zadań w challange od OKI z archiwum, do których nie ma sprawdzarek, ale to raczej rzadkość)

- Satorii, chyba system UJ, i zadania są ukyte, ale zawsz warto wiedzieć, że jest coś takiego

- sio2.staszic.waw, chyba system Staszica, zadania też chyba są ukryte, ale zawsze warto wiedzieć, że jest coś takiego
1
komentarz 12 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Dzięki za wpis. Tak chodzi mi o tego typu serwisy, ale nie same ich nazwy i linki :), ale też krótką ich specyfikację, cechy, funkcjonalność, czym się wyróżniają - nie tylko dla mnie, dla całego forum! Tak jak pisałem, wiele osób z tego skorzysta.

Japoński AtCoder jest świetny, zaglądałem tam parę razy. Mają super contesty, ostatnio ciekawy był organizowany przez Toyote.
1
komentarz 12 lutego 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,560 p.)
Dodałem edita, wiem, że nie pisałeś o Polskich stronach, ale zawsze komuś się może przydać.
1

Super! Polskie mogą też być, ale żeby była możliwość sprawdzenia kodu on-line.

2
komentarz 12 lutego 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,560 p.)
Do wszystkich oprócz dwóch ostatnich(podkreśliłem w poście których) są sprawdzarki
+2 głosów
odpowiedź 12 lutego 2023 przez Benek Szeryf (93,910 p.)
Z mojego doświadczenia możesz rozważyć CodeWars, jeśli chcesz się przygotować pod rekrutacje do zagranicznych firm.
1
edycja 12 lutego 2023 przez reaktywny
Wiem, wiem. CodeWars jako tako znam. Wymieniłem je pod koniec mojego wpisu.

Jeśli znasz ten serwis (w miarę) dobrze - to może podziel się opinia o nim.
+2 głosów
odpowiedź 14 lutego 2023 przez tangarr Mędrzec (155,140 p.)
Ja polecam stronę CodinGame.
Strona zawiera zadania "Solo" lub rywalizację z innymi użytkownikami.
Zadania solowe są podzielone na 4 kategorie trudności, można je rozwiązywać we wszystkich dostępnych językach programowania.
Zadania multi dzielą się na programowanie botów oraz kilkunastominutowe mecze Clash of Code.
Boty użytkowników są porównywane na różnych planszach. Na tej podstawie budowane są rankingi.
Clash of Code to proste zadania rozgrywane w trzech trybach: najszybsze napisanie programu, napisanie najkrótszego programu oraz najszybsze rozgryzienie algorytmu użytego do wygenerowania danych przykładowych.
Wiele z zadań (a zwłaszcza programowanie botów) jest wizualizowanych. Animacje można pauzować i używać ich do debugowania programu.
Dodatkową zaletą jest to, że możesz logować się przy pomocy konta Google, Facebook, GitHub lub LinkedIn.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,956 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2015 w C i C++ przez fibonacci Użytkownik (720 p.)
+18 głosów
4 odpowiedzi 4,569 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 3,476 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Algorytmy przez sulas99 Początkujący (340 p.)

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,289 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...