• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przygotowanie do matury z informatyki

Cloud VPS
+1 głos
1,004 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez it_atari Użytkownik (630 p.)

Hej, za rok będę zdawała maturę z informatyki w formule Matura 2023 i chciałabym się poradzić. Excela znam bardzo dobrze, bazy danych też mam opanowane natomiast do nauki został język programowania - python i powtórka całej teorii, czyli sieci, system binarny itp. Czy moglibyście mi powiedzieć z jakich źródeł mogłabym się uczyć do matury pythona oraz teorii? Oprócz rozwiązywania arkuszy, ponieważ to chcę sobie zostawić jako taka wisienka na torcie i chciałabym zająć się tym w trochę późniejszym terminie, teraz zależy mi na powtórkach i programowaniu. Czy w nauce pomogłaby mi książka Informatyka Europejczyka? Jeżeli ją znacie to możecie mi podpowiedzieć jak ona wygląda w środku i czy jest warta zakupu, bo nigdzie stacjonarnie nie mogę jej dostać i nie jestem w stanie określić czy mogłaby mi podpasować. Nie jestem też pewna czy jest ona zgodna z wymaganiami na maturze w formule 2023. Jest jeszcze jedna książka, która przykuła moją uwagę, a mianowicie Repetytorium Nowa Matura Informatyka 2023 od Operonu. Nie mam pojęcia czy te książki sprawdziłyby się jako opcja nauki, ale jednak wolałabym na początek uczyć z jakiegoś repetytorium, a do matury z informatyki jest ich niestety mało. W domu mam całą serię podręczników z Nowej Ery, więc myślę, że one też fajnie mogłby mi się przydać. Jeżeli znacie także jakieś strony, które pomogą z nauką pythona od podstaw po samą mature to też proszę o podlinkowanie. Z góry dzięki za pomoc. laugh

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 lutego 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
edycja 11 lutego 2023 przez pasjonat_algorytmiki
Zacząłbym od przeglądnięcia wszystkich wątków na forum o tym samym pytaniu. Znajdziesz ich pewnie spokojnie ponad 10. Część z twoich pytań się powtarza.

A co ja mogę polecić, to nie czekać i mówić jak to będziesz dużo uczyć się za miesiąc / po wakacjach itp. Tylko zacząć od razu. Nie musi być nie wiadomo ile, ale systematycznie! Wyrobienie sobie nawyku uczenia się w danej dziedzinie jest bardzo ważne!

Co do nauki programowania, to wydaje mi się że nie ma znaczenia co wybierzesz. Na udemy możesz kupić byle jaki kurs Pythona/innego języka za około 50/30zl. Rób zadanka na start jakies początkujące na SPOJU/szkopule przerabiaj kurs/czytaj byle jaka książke, i z każdym treningiem silniejszy, wydaje mi się że tyle starczy jest chodzi o programowanie. Jak będziesz trenować regularnie, to progres przyjdzie tak szybko, że nawet nigdy sobie nie wyobrażałeś, że jest to możliwe. Robiłbym dużo zadań na jakieś pętle / tablice i takie inne rzeczy, żeby mieć w tym sprawność. Ważne, żeby nie zmarnować np miesiąc, czy więcej na zastanawianiu się z czego się będziesz uczyć. Po 1 nie ma to znaczenia, a po drugie robisz sobie wtedy nawyk prokrastynacji, co nie jest dobre.

No i nie zapomnij o najważniejszym, czyli tym forum. Baaaardzo można się tu wiele nauczyć. Jak zadasz jakieś pytanie, to praktycznie zawsze dostaniesz odpowiedź, są tu ludzie, którzy mają bardzo duża wiedzę i chęć do pomocy.
+2 głosów

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 710 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hubert_123 Początkujący (380 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,031 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 886 wizyt

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...