• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java czy PHP ? Który język programowania wybrać ?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
591 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez BarSki13 Obywatel (1,250 p.)
Witam,
Chciałbym zapytać którego języka programowania lepiej się nauczyć i zostać programistą ?

Java czy PHP, który język wybrać ?
komentarz 9 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
takiego którego chcesz się uczyć i takiego jakie możesz użyć do tego co chcesz robić ...

sprawdź który Ci bardziej służy próbuj...
1
komentarz 10 lutego 2023 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

@BarSki13, Java czy PHP. 

Node+Ts, albo Kotlin laugh

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
edycja 10 lutego 2023 przez reaktywny

Krótka odpowiedź: zacząłbym od PHP, czy Pythona, Ale Java oraz Kotlin to ciekawsze opcje i docelowo polecam przeskoczyć na nie. Oczywiście można zacząć od razu od Javy :)

Spróbuj miesiąc pisać w PHP, a później miesiąc w JAVA i poznasz sam odpowiedź.

PHP nauczysz się znacznie szybciej niż Javy, a wiele z podstaw, przyda sie później poznając Jave.

Java to dobry kierunek, ten język dostał/ dostaje drugie życie IMO dzięki lekkim wątkom wirtualnym (Projekt Loom), nie znam szczegółów, ale podobno to może być hit w web dev. Java nie jest oczywiście pierwsza wprowadzając to rozwiązanie, ale to jeszcze bardziej zwiększy jej popularność.

Java jest b. dobra (w sensie dopracowana), ale IMO nie zaszkodzi jak wcześniej kolega Barski pozna PHP czy Pythona (Python i tak może się przydać wielokrotnie, jak już pytający będzie Java-devem).

Druga sprawa, jeśli Java, to już dziś poszedłbym w nowoczesny framework, raczej w Springa bym się nie pchał :) Mimo, że to uznany standard i jest mnóstwo pracy w nim. Spring to straszna kobyła :), są ciekawsze rozwiązania. Osobiście uderzyłbym w Quarkus - chyba najciekawszy framework webowy w świecie JVM.

komentarz 9 lutego 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

Spróbuj miesiąc pisać w PHP, a później miesiąc w JAVA i poznasz sam odpowiedź.

najważniejsze co można przekazać  

+2 głosów
odpowiedź 9 lutego 2023 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

Na początku nauki to najlepiej zahaczyć o jak najwięcej ścieżek, żeby móc samemu zdecydować na podstawie swoich doświadczeń, a nie jakichś poglądów losowych ludzi z internetu

Kiedyś napisałem takiego posta https://faqprogramisty.pl/5-jaki-jezyk-programowania-wybrac/, może sie przyda

Fajnie działa w połączeniu z https://faqprogramisty.pl/1-jak-w-ogole-zaczac/

komentarz 10 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Sensownie napisane!
komentarz 11 lutego 2023 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Jedyny prawidłowy sposób

W IT jest troche jak z siłownią, po wpisaniu w google "co jest dobre?" w moment zobaczysz mnóstwo artykułów, które co chwile zaprzeczają sobie nawzajem, a czasami to nawet same sobie

Mimo że tu i tu masz po prostu suche dane, które ludzie opisują według własnych preferencji, czasami zaburzą obraz czegoś przez zbyt słabe poznanie tematu

Kiedyś unikałem nauki c# bo myślałem że prace w nim da sie znaleźć tylko w wielkim korpo, a w korpo są sami nudni ludzie, plus nie da się znaleźć pracy w korpo bez skończonych studiów... później okazało się że to są trzy kłamstwa, które ludzie nadal powtarzają XD czasami nadal słysze od ludzi, że c# jest głupi z tych trzech powodów
komentarz 11 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Ja widuje C# i w ogóle tech. Microsoftu w coraz mniejszych firmach. Nawet z Azure korzystają małe kilkuosobowe firmy. Podobnie jest z Xamarinem.

C# jest OK, ale ma sporo naleciałości ze starych wersji, które są trzymane dla zachowania kompatybilności. No i C# jakoś tak od lat jest mocno w cieniu Javy. Inna sprawa, że to samo można powiedzieć o Kotlinie, mimo, że jest nowszy i miał rozwiązać wszystkie problemy Javy.
komentarz 11 lutego 2023 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

C# jest OK, ale ma sporo naleciałości ze starych wersji, które są trzymane dla zachowania kompatybilności. No i C# jakoś tak od lat jest mocno w cieniu Javy. Inna sprawa, że to samo można powiedzieć o Kotlinie, mimo, że jest nowszy i miał rozwiązać wszystkie problemy Javy.

tak i nie

jak dla mnie kotlin dla javy jest tym, czym są nowe wersje c# dla c#

java mam wrażenie że dawno stanęła w miejscu i wszystko co fajne trafia do innych języków jvm, głównie chyba kotlina, a w .net mam wrażenie że jedynym językiem traktowanym poważnie jest c# i fajne rzeczy trafiają do niego (no i niby jest jeszcze funkcyjny F# po którym c# dostaje sporo już sprawdzonych funkcjonalności, ale jego wykorzystanie na rynku jest prawie zerowe)

w kompatybilności wstecznej nie widze nic złego, po prostu stare rzeczy są zostawione i tyle, a nowe są dodawane

duużo większym problemem są głupie przyzwyczajenia i nawyki niektórych ludzi z branży, jeśli jest jakiś nowy język, to ktoś żeby się go nauczyć, musiał spędzić sporo czasu z odkrywaniem nowych sposobów pisania kodu... a jak język ma ponad 20 lat, to niestety ale zdarza się że w niektórych firmach ludzie zatrzymali się z nauką dawno temu i piszą kod jakby dalej był 2010 (lub czasami jeszcze wcześniej), później trafia tam jakiś stażysta i wyrabia sobie złą opinie o języku samym w sobie

komentarz 11 lutego 2023 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

w kompatybilności wstecznej nie widze nic złego

a nawet lepiej - lepiej żeby była niż żeby nie było, bo później mamy sytuacje w których firma boi się przechodzić na nową wersje, która wymusza przepisywanie produktu od zera

tak jak to było z wprowadzeniem .net core

komentarz 11 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)

Ja C# nie znam, zaledwie absolutne podstawy, ale powtórzyłem opinie osób które siedzą w nim ponad 10 lat.

Kompatybilność wsteczna jest OK pod warunkiem, że nie utrzymuje się w języku starych rozwiązań, które dawno powinny być deprecated.

A Java jest bardzo popularna i nie zmienił tego ani Kotlin, ani C#.

Java obecnie dostaje sporo nowości, przełomowy może okazać się Project Loom, czyli lekkie wirtualne wątki.

komentarz 11 lutego 2023 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

opinie osób które siedzą w nim ponad 10 lat

z własnego doświadczenia - na opinie takich osób trzeba w szczególności uważać

to właśnie wśród nich jest najwięcej osób które dawno się wypaliły i nie aktualizują swojej wiedzy od wielu lat... no chyba że firma ich zmusi do nauczenia się czegoś, ale to jednak nie to samo co dobrowolna nauka z ciekawości

nie mówie że akurat oni tacy byli, po prostu to bardzo częsta tendencja

czasami aż dziwnie się patrzy jak ktoś "bardzo doświadczony", w 2022 dopiero odkrywał rzeczy, które dla mnie w 2017, zanim jeszcze udało się zdobyć pierwszą pracę, wydawały się czymś absolutnie niezbędnym do pracowania gdziekolwiek 

komentarz 11 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
F# to chyba prawie to samo co OCaml. Podobno w F# robi się appki mobilne w Xamarin, pewnie niedługo też w MAUI. Wiem, że udział F# jest niewielki, ale niszowy OCaml na którym się opiera jest bardzo chwalony.

Ja jestem zdania, ze każdy (albo prawie każdy) stary język ma rzeczy, które może kiedyś się sprawdzały, a dziś są niepotrzebne, albo dziś są lepsze rozwiązania (np. problem z null-em). Nowoczesne języki, które powstały dużo później (zwykle) nie powielają błędów ze starszych języków, mają często lepszy tooling, są lepiej przystosowane do obecnych potrzeb rynkowych.

Problem z nowościami jest jednak taki, że minie wiele lat za nim się przyjmą i zrobią (lub nie) popularne.
komentarz 11 lutego 2023 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

Podobno w F# robi się appki mobilne w Xamarin, pewnie niedługo też w MAUI

Nie spotkałem jeszcze żeby ktoś w F# je robił, ale możliwe że są takie firmy, jak coś jest zintegrowane z .net to wszystko zintegrowane z .net może z tym działać

Z tego co kojarze F# jest najczęściej używany w bankowości, ale które firmy go używają to nie wiem, nigdy nie sprawdzałem

Ja jestem zdania, ze każdy (albo prawie każdy) stary język ma rzeczy, które może kiedyś się sprawdzały, a dziś są niepotrzebne, albo dziś są lepsze rozwiązania (np. problem z null-em)

Tylko że tutaj wchodzi konieczność przepisywania projektów od zera, w c# od kilku lat jest opcja zakazania używania nulli, poza typami które jawnie na to pozwalają (wtedy nawet dostajesz warninga że nie obsłużyłeś możliwego nulla) 

No ale właśnie, opcja którą można wyłączyć, a nie coś co wymusza język sam w sobie, więc ma to sens tylko w modułach po refaktoryzacji lub pisanych od zera... chociaż jeśli dawniej projekt nie był podzielony na moduły i nie da się tego łatwo zmienić, to już wina czysto firmy a nie języka

komentarz 11 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
W F# niewiele się dzieje, ale coś tam się dzieje.

Słyszałem, ze VBA być może będzie zastąpione Pythonem (w pakiecie Office).

Nie wiedziałem, że są takie bajery w C#.
+1 głos
odpowiedź 9 lutego 2023 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Z całą pewnością Java. Dobre nawyki już na początku, technologia która pozwala stosować wiedzę nie tylko w kontekście aplikacji web, multum dostępnych rozwiązań/bibliotek/frameworków. Dobra i dostępna wiedza oraz literatura.

Tu masz indeks popularności języków programowania: https://www.tiobe.com/tiobe-index/
komentarz 10 lutego 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
edycja 10 lutego 2023 przez reaktywny
Zgadzam się. To ogromny ekosystem, właściwie Java od ćwierć wieku jest w TOP najpopularniejszych języków.
0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2023 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Proponuję też lekturę ankiety ze Stack Overflow 2022 na temat m. in.

Programming, scripting, and markup languages

 

2022 marks JavaScript’s tenth year in a row as the most commonly used programming language.

But, it’s a different picture for those learning to code. HTML/CSS, Javascript and Python are almost tied as the most popular languages for people learning to code. People learning to code are more likely than Professional Developers to report using Python (58% vs 44%), C++ (35% vs 20%), and C (32% vs 17%).

Compared to Professional Developers, those learning to code are less likely to report using SQL (38% vs 53%), TypeScript (15% vs 40%), and Bash/Shell (19% vs 29%).

–1 głos
odpowiedź 13 lutego 2023 przez charlieg Początkujący (280 p.)

Hmmmm, ciężko odpowiedź dokladnie na to pytanie nie znajac twojego celu/preferencji/targetu.

Moge chyba tylko przedstawic swoje zmagania z oboma tworami. Zaczynalem od javy i mysle ze przez moj dosyc mlody wiek na poczatku przygody + nie zbyt rozgarniecie w tym co ja wlasciwie robie sprawilo ze nie byla to dosc przyjemna przeprawa chociaz ja upatrzylem sobie programowanie gier (2d) na javie.... ( xDDDD) Aktualnie siedze w webdevie i php jest moim narzedziem pracy i moge sie o tym jezyku bardziej rozwinac... Nauka php bez bazy danych. Na 99.9% Zaczniesz od MySQL o ile postanowisz ta sciezke kontynuować. (Tak wiem ze da sie kompilowac skrypty php nie koniecznie z outputem w oknie przegladarki i da sie uzyskiwac wynik kompilacji w konsoli, ale no po co? xD).

 

------

PHP jest poteznym narzedziem jesli je opanujesz, aczkolwiek uwazam ze bez nauki o bazach danych ma to tyle sensu co...

Sam aktualnie pracuje nad prostym cms do zarzadzania trescia portfolio i uzywam php budujac je od 0. (wiem, ze jest wiele bardziej wygodnych i przedewszystkim gotowych rozwiazan ale warto umiec stworzyc swoj)

Takze z tych dwoch wybral bym php, a po za tej puli. pythona. lub c++ jesli chodzi o darmowe kursy bo u zelenta masz naprawde fajny ;)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 951 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2018 w C i C++ przez Emilos846 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 288 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez vrr Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,636 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...