• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

php mysql jak stworzyć dla każdego nowego użytkownika oddzielną database i mieć wglą do wszystkich jako admin??

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
585 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2023 w PHP przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)
Witajcie ostatnio szukałam na necie odpowiedzi na pytanie jak się tworzy osobne bazy danych dla każdego użytkownika w tym samym serwisie tzn co mam na myśli mam system rejestracji i nowy użytkownik się rejestruje i zostaje mu utworzona baza z tabelami np szkoła, zakupy, wakacje, każdy użytkownik ma takie same bazy ale jeden  z użytkowników nie ma wglądu do bazy innego jedynie administrator ma dostęp do całej bazy danych. Jak coś takiego się robi poprawnie ew jakieś przykłady bo nie wiem w sumie jak prawidłowo to nazwać w wyszukiwarce.
2
komentarz 28 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
Nigdy nie słyszałem o czymś takim jak tworzenie osobnej bazy dla 1 użytkownika.
Użytkownicy nie mają wglądu do bazy, nie tworzy się bazy dla każdego użtykownika,

zapoznaj się z podstawami relacyjnych baz danych.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 31 stycznia 2023 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
wybrane 4 lutego 2023 przez gatka84

Najlepsza

Treść tego artykułu powinna wiele Tobie wyjaśnić:

What problems will I get creating a database per customer?

I jeszcze raz na nowo przemyśleć założenia w Twoim projekcie, można na upartego IMHO, dać możliwość tworzenia tabeli (tabel) przez nowo zrejestrowanego użytkownika, ale tworzenie wielu tabel dla każdego użytkownika może być nieoptymalne, ponieważ może prowadzić do nieuporządkowanej i skomplikowanej bazy danych, a także trudniejszego zarządzania danymi.

Lepszym rozwiązaniem jest tworzenie jednej tabeli* i utrzymywanie relacji między użytkownikami i danymi. To pozwala na łatwe i efektywne zarządzanie danymi i umożliwia łatwe odnalezienie i uzyskanie danych, gdy są potrzebne.

W każdym przypadku należy dokładnie zastanowić się nad potrzebami projektu i nad tym, jakie dane będą gromadzone i w jaki sposób będą wykorzystywane, zanim zdecydujesz się na jedno lub drugie rozwiązanie.

* - jednej tabeli w sensie jak w podanym przez Ciebie przypadku, czyli tabele:

• szkoła,
  • zakupy,
  • wakacje

wspólne dla wszystkich użytkowników. Dane są wtedy pobierane na zasadzie relacji z tabelą użytkownicy, np.:

relacji id użytkownika z tabeli użytkownicy przypisanego do danego wiersza (wierszy) w tabeli np. szkoła.

komentarz 4 lutego 2023 przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)
Dziękuje za podpowiedź postaram się teraz ułożyć tak tabele jak zasugerowałaś.
0 głosów
odpowiedź 28 stycznia 2023 przez wizarddos Nałogowiec (27,550 p.)
Możesz zawsze stworzyć jedną bazę danych z tabelami i dodać do każdej jako kolumnę, id użytkownika do którego dany rekord należy

W wyszukiwarkę możesz wpisać coś w stylu "projektowanie baz danych" (jeżeli możesz to najlepiej po angielsku)
0 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2023 przez Ser-Ver Użytkownik (820 p.)
Nie tworzy się osobnej bazy dla użytkownika.

Powinieneś stworzyć tabele uzytkownicy. (zapisujesz tam id, login, szkoła, wakacje)

Jeśli chcesz dodawać 'zakupy' to możesz zrobić tabele o nazwie zakupy i w niej

id, id_uzytkownika i produkt (Oczywiście możesz dodać więcej kolumn podałem tylko przykład)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
–3 głosów
2 odpowiedzi 335 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,184 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2015 w PHP przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,658 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...