• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wyszukiwanie liczby w string bool c++

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
43 wizyt
pytanie zadane 4 dni temu w C i C++ przez piotr_domanski Obywatel (1,230 p.)
zamknięte 4 dni temu przez piotr_domanski

Witam, mam PROBLEM. Napisałem funkcję, która szuka liczby w stringu i zapisuje do zmiennej.  Chcę ją teraz przerobić na boola, ale nie działa mi ta funkcja :(. Co mam źle. Funkcja znajduje liczbę i zapisuje do zmiennej ale nie umiem jej przerobić na typ logiczny .

bool SzukajLiczby1_1(string str)
{
    stringstream ss;

    ss << str;

    string temp;
    double found;
    while (!ss.eof()) {


        ss >> temp;

        if (stringstream(temp) >> found) {
            /* check if string has '.' */
            if (temp.find(".") != string::npos) {
                return true;
            }
        }
        return false;

        temp = "";
    }
}

 

komentarz zamknięcia: rozwiązanie

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 4 dni temu przez Wiciorny Ekspert (245,430 p.)
wybrane 4 dni temu przez piotr_domanski
 
Najlepsza
{
    stringstream ss;
 
    ss << str;
 
    string temp;
    double found;
    while (!ss.eof()) {
 
 
        ss >> temp;
 
        if (stringstream(temp) >> found) {
            /* check if string has '.' */
            if (temp.find(".") != string::npos) {
                return true;
            }
        }
        return false;
 
        temp = "";
    }
}

funkcja nie jest pełna, co się ma zdarzyć jesli while się nie wykona, co funkcja ma zwrócić? 
Nie jest to też do końca poprawnie: 
 

  1. Zwracanie wartości "true" jest umieszczone wewnątrz pętli while, co oznacza, że zawsze zwróci wartość "true" dla pierwszej liczby znalezionej w ciągu i nigdy nie przejdzie do reszty ciągu.

  2. Zwracanie wartości "false" jest umieszczone po pętli while, co oznacza, że zawsze zwróci wartość "false", niezależnie od tego, czy znaleziono liczbę czy nie.

Przeanalizuj to : 
 

bool SzukajLiczby1_1(string str)
{
    bool czyZnalezionoLiczbe = false;
    for(int i = 0; i < str.length(); i++)
    {
        if(isdigit(str[i]))
        {
            czyZnalezionoLiczbe = true;
            break;
        }
    }
    return czyZnalezionoLiczbe;
}

Co się tu dzieje ? 
Wykorzystana jest  pętla "for" do przejścia przez każdy znak w ciągu. Wewnątrz pętli sprawdzane jest, czy każdy znak jest cyfrą, używając funkcji isdigit() z biblioteki cctype.
Jeśli znajdę cyfrę, ustawiana zostaje zmienna boolowska "czyZnalezionoLiczbe" na true i pętle się kończy za pomocą "break". Na końcu funkcji zwracana jest zmienna boolowska "czyZnalezionoLiczbe".

komentarz 4 dni temu przez piotr_domanski Obywatel (1,230 p.)
dzięki, teraz już rozumiem, popełniłem błąd. Dzięki za wyjaśnienie :).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 66 wizyt
pytanie zadane 6 dni temu w C i C++ przez piotr_domanski Obywatel (1,230 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 78 wizyt
pytanie zadane 14 września 2022 w C i C++ przez RockySniper Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 727 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2019 w C i C++ przez magda_19 Gaduła (3,010 p.)

90,310 zapytań

138,910 odpowiedzi

311,123 komentarzy

60,024 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...