• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wyszukiwanie liczby w string bool c++

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
157 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2023 w C i C++ przez piotr_domanski Obywatel (1,940 p.)
zamknięte 24 stycznia 2023 przez piotr_domanski

Witam, mam PROBLEM. Napisałem funkcję, która szuka liczby w stringu i zapisuje do zmiennej.  Chcę ją teraz przerobić na boola, ale nie działa mi ta funkcja :(. Co mam źle. Funkcja znajduje liczbę i zapisuje do zmiennej ale nie umiem jej przerobić na typ logiczny .

bool SzukajLiczby1_1(string str)
{
    stringstream ss;

    ss << str;

    string temp;
    double found;
    while (!ss.eof()) {


        ss >> temp;

        if (stringstream(temp) >> found) {
            /* check if string has '.' */
            if (temp.find(".") != string::npos) {
                return true;
            }
        }
        return false;

        temp = "";
    }
}

 

komentarz zamknięcia: rozwiązanie

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (266,940 p.)
wybrane 24 stycznia 2023 przez piotr_domanski
 
Najlepsza
{
    stringstream ss;
 
    ss << str;
 
    string temp;
    double found;
    while (!ss.eof()) {
 
 
        ss >> temp;
 
        if (stringstream(temp) >> found) {
            /* check if string has '.' */
            if (temp.find(".") != string::npos) {
                return true;
            }
        }
        return false;
 
        temp = "";
    }
}

funkcja nie jest pełna, co się ma zdarzyć jesli while się nie wykona, co funkcja ma zwrócić? 
Nie jest to też do końca poprawnie: 
 

  1. Zwracanie wartości "true" jest umieszczone wewnątrz pętli while, co oznacza, że zawsze zwróci wartość "true" dla pierwszej liczby znalezionej w ciągu i nigdy nie przejdzie do reszty ciągu.

  2. Zwracanie wartości "false" jest umieszczone po pętli while, co oznacza, że zawsze zwróci wartość "false", niezależnie od tego, czy znaleziono liczbę czy nie.

Przeanalizuj to : 
 

bool SzukajLiczby1_1(string str)
{
    bool czyZnalezionoLiczbe = false;
    for(int i = 0; i < str.length(); i++)
    {
        if(isdigit(str[i]))
        {
            czyZnalezionoLiczbe = true;
            break;
        }
    }
    return czyZnalezionoLiczbe;
}

Co się tu dzieje ? 
Wykorzystana jest  pętla "for" do przejścia przez każdy znak w ciągu. Wewnątrz pętli sprawdzane jest, czy każdy znak jest cyfrą, używając funkcji isdigit() z biblioteki cctype.
Jeśli znajdę cyfrę, ustawiana zostaje zmienna boolowska "czyZnalezionoLiczbe" na true i pętle się kończy za pomocą "break". Na końcu funkcji zwracana jest zmienna boolowska "czyZnalezionoLiczbe".

komentarz 24 stycznia 2023 przez piotr_domanski Obywatel (1,940 p.)
dzięki, teraz już rozumiem, popełniłem błąd. Dzięki za wyjaśnienie :).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 108 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2023 w C i C++ przez piotr_domanski Obywatel (1,940 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 177 wizyt
pytanie zadane 14 września 2022 w C i C++ przez RockySniper Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 992 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2019 w C i C++ przez magda_19 Gaduła (3,080 p.)

92,305 zapytań

141,109 odpowiedzi

318,585 komentarzy

61,756 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...