• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wybranie konkretnego dnia z bazy dla wykresu ?

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
43 wizyt
pytanie zadane 6 dni temu w C# przez marcin20a Nowicjusz (180 p.)

Witam! Nie mogę sobie za nic poradzić z jedną rzeczą. Mam wykres (dane z bazy) i potrzebuję aby ten wykres był rysowany na konkretny dzień:

teraz zbiera wszystkie dane, mój kod:

namespace chart_f
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
        }
        MySqlconnectnection connect = new MySqlconnectnection("moje dane do bazy");
        private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
        {
        }
        private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            try
            {
                connect.Open();
                MySqlDataAdapter da = new MySqlDataAdapter("select time,sprzedaz from sprzedaz1", connect);
                DataSet ds = new DataSet();
                da.Fill(ds);
                gv1.DataSource = ds.Tables[0];

                chart1.DataSource = ds;
                chart1.Series["sprzedaz"].XValueMember = "time";
                chart1.Series["sprzedaz"].YValueMembers = "sprzedaz";

                chart1.ChartAreas[0].AxisX.Interval = 1.0;
                chart1.ChartAreas[0].AxisX.IntervalType = DateTimeIntervalType.Hours;
                chart1.ChartAreas[0].AxisX.LabelStyle.Format = "HH:mm:ss";

                connect.Close();
            }

            catch (Exception ex)
            {
                MessageBox.Show(ex.Message);
                connect.Close();
            }
        }

    }
}

this.dateTimePicker1 (określa dzień) ale nie wiem jak go w kodzie dać

Próbowałem coś na zasadzie dodania +this.dateTimePicker1+ do select i where ale nie wychodzi :/

wie ktoś może jak to zrobić ?

to samo muszę zrobić dla miesiąca ale to już chyba sam dojdę.

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 dni temu przez VBService Ekspert (217,070 p.)
edycja 6 dni temu przez VBService

Spróbuj np. taki zapis dla dateTimePicker-a

private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
{
    dateTimePicker1.Format = DateTimePickerFormat.Custom;
    dateTimePicker1.CustomFormat = "dd";
}

i skorzystaj np. z DAY  [ MONTH ]

...

connect.Open();
string sql = "SELECT time, sprzedaz FROM sprzedaz1 WHERE DAY(time) = " + dateTimePicker1.Text;
MySqlDataAdapter da = new MySqlDataAdapter(sql, connect);
DataSet ds = new DataSet();

...

 

lub tylko

...

connect.Open();
string sql = "SELECT time, sprzedaz FROM sprzedaz1 WHERE DAY(time) = " + dateTimePicker1.Value.Day;
MySqlDataAdapter da = new MySqlDataAdapter(sql, connect);
DataSet ds = new DataSet();

...

 

 

 

 

BTW, sprawdź na tej stronie wynik z użyciem DAY.

Przykłady do testów.

1. 

SELECT * FROM Orders

2.

SELECT * FROM Orders WHERE DAY(OrderDate) = '06'

3.

SELECT * FROM Orders WHERE DAY(OrderDate) = 6

4.

SELECT * FROM Orders WHERE DAY(OrderDate) = 6 AND MONTH(OrderDate) IN (9,12)

 

1
komentarz 5 dni temu przez marcin20a Nowicjusz (180 p.)
No tak teraz działa. Brakowało mi właśnie takiej opcji - DAY(time).

Dzięki !

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 143 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2015 w C# przez Marcin Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 163 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2018 w JavaScript przez Mebya Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 275 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2017 w JavaScript przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)

90,310 zapytań

138,910 odpowiedzi

311,123 komentarzy

60,024 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...