• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program w C, undefined reference to

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
163 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2023 w C i C++ przez Kamix02 Nowicjusz (120 p.)

Cześć! Problem dotyczy napisanego przeze mnie kodu, który ma za zadanie posortować tablicę jednowymiarową rosnąco, przy czym elementami są liczby pseudolosowe losowane z zakresu -5 do 5. Sortowanie ma być wykonane metodą przez wstawianie. Program ma być napisany za pomocą funkcji i wskaźników do tablic. Ilość elementów podanych przez użytkownika ma być podana z zakreu <8,22>. 

Problem dotyczy linijek kodu nr: 

16 - undefined reference to "wprowadz_dlugosc"

20 - undefined reference to "wyswietl_tab" 

21 - undefined reference to "insertion_sort" ]

23 - undefined reference to "wyswietl tab"

34 - undefined reference to "wprowadz_dlugosc"  

40 - undefined reference to "wprowadz_dlugosc" 

Jest ktoś w stanie trochę mnie naprowadzić co dodać do kodu i w którym miejscu? 

Z góry dzięki! 

int dlugosc_tab;
void wprowadz_dlugosc(int *tab);
void sprawdz_dlugosc(int *tab);
void insertion_sort(int *tab);
void losuj_liczby(int *tab);
void wyswietl_tab(int *tab);

int main()
{
    int tablica[dlugosc_tab];
    wprowadz_dlugosc(tablica);
    sprawdz_dlugosc(tablica);
    losuj_liczby(tablica);
    printf("Tablica wypełniona liczbami pseudolosowymi: \n");
    wyswietl_tab(tablica);
    insertion_sort(tablica);
    printf("Posortowana tablica: \n");
    wyswietl_tab(tablica);
    return 0;
}
void sprawdz_dlugosc(int *tab)
{
    int i;
    while(i=1)
    {
        if(dlugosc_tab<8 || dlugosc_tab>20)
        {
            printf("Tablica nie odpowiedniej dlugosci: \n");
            wprowadz_dlugosc(tab);
        }
        else
        {
            i=0;
            printf("Tablica nie moze miec 0 elementow!: \n");
            wprowadz_dlugosc(tab);
        }
    }
}
void losuj_liczby(int *tab)
{
    int i;
    srand (time(NULL));
    for(i=0; i<dlugosc_tab; i++)
        tab[i]= -5 + rand()%11;
    return;
}

 

komentarz 22 stycznia 2023 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
OK, a gdzie masz np funkcję wprowadz_dlugosc zdefiniowaną?
komentarz 22 stycznia 2023 przez Kamix02 Nowicjusz (120 p.)
No wlasnie, dlugosc ma być zdefiniowana jako wartość >-5 i  <5. Tylko nie wiem za bardzo jak to zdefiniować i przede wszystkim w którym miejscu. Bo to nie ma być zmienna globalna, tylko to musi być zdefiniowane w module funkcji
komentarz 23 stycznia 2023 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)
komentarz 23 stycznia 2023 przez Kamix02 Nowicjusz (120 p.)
Dzięki wariacie, tylko muszę mieć to w C, nie w C++
komentarz 23 stycznia 2023 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)

Ja bym tego tak nie napisał, ale żeby się deklaracje funkcji zgadzały to taka bzdura tutaj [bez sortowania].

https://pl.wikibooks.org/wiki/C/malloc

komentarz 23 stycznia 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)

@Kamix02,  W linii 24 ma być podstawienie?

komentarz 23 stycznia 2023 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)

@Kamix02,   Wyjaśniając

- Bzdura,

1) Bo gdzie się nie spotkałem, to do funkcji zalecają rozmiar i wskaźnik pierwszego elementu się przekazuje ;

2) Inaczej bym pobudował funkcje, typy zwracane inty, wskazniki.

Ale w sumie fajnie wyszło z tymi funkcjami tak zbudowanymi

I moim zdaniem dobrze (miedzy gwiazdkami) taki gotowiec link w odpowiedzi.

tylko malloc powinien być na tym samym poziomie a nie w funkcji.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 stycznia 2023 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)

co by było na niebiesko -> link

edit: stack

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 238 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2023 w C i C++ przez mayak Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 400 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 686 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,078 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...