• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

DP - zadania

Cloud VPS
0 głosów
301 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2023 w C i C++ przez polandonion Dyskutant (7,630 p.)
zmienione kategorie 20 stycznia 2023 przez polandonion
Witam, ma ktoś jakiś zbiór łatwych zadań z DP (dynamic programming)? Zacząłem dopiero naukę tego podejścia algorytmicznego i chciałbym poćwiczyć. Najlepiej gdyby zadania były po polsku oraz nie były to zadania ze szkopula, bo te, ktore umialem to juz zrobilem. Dzieki z gory :D

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
edycja 20 stycznia 2023 przez pasjonat_algorytmiki

Najlepsza
Ja mogę polecić:

Wykłady: Wykład OKI zawansowane / OKI od podstaw(2 części) / są też pewnie inne OKI z poprzednich lat itp. , Wykład na Zdalnych Warsztatach Olimpijskich Dla Juniorów Lecha Duraja z dynamików https://sio2.mimuw.edu.pl/c/zwo20/p/

Łatwe / średnie:

Zając 2 etap OIG - bardzo łatwy BFS do napisania w 15 minut.

Żabka Bajtozja 2 etap OIG - bardzo łatwy BFS, do napisania w 15 minut

Loteria finał OIG-a 1 wymiarowe DP

Stabilny Ciąg - Finał OIJ (z faktoryzacją z sitem) 1 wymiarowe DP

Ptaszek 2 etap OI - bardzo łatwe! O ile pamiętam to z kolejką monotonniczną

Bracia Finał OIG-a można w 15 lini zaklepać!

Rezerwacja Sal wykładowych finał OI, wycinka drzew 1 etap OIJ, oba bardzo proste na 1 wymiarowe z binary searchem. Omówienie rezerwacji jest w przygodach i pewnie w książeczkach też, a wycinki w pliku pdf OIJ

Gra w średnią OKI zawansowane 2022 (jedno z trudniejszych z puli łatwych / średnich)

Trudne:

Palindrom 2 wymiarowe łatwe DP z Oboz Naukowy Ilocamp:

AntyTrójkątowe Pudełko - finał OIJ(jest na forum)

Dołożył bym trudne zadanie palindrom z finału OIG-a (jest wątek na forum) z drzewami przedziałowymi

Dołożył bym do tego problem plecakowy, czyli 3 zadania: z zwoja(link powyżej), klocki finał 3 OIG-a (bardzo łatwe), waga finał 4 OIG-a (trudne)

Pewnie były jeszcze jakieś fajne. Jak przypomnę sobię, to dam znać. Zaliczyłem BFS-a do dynamików(bo i tak warto, żebyś przerobił te 2 zadania z BFS-em). A i w Warsztatach Dla juniorów oprócz wykładów z dynamików jest napewno z dynamików jeszcze pułapka na zygzaka. Ogólnie polecam te i inne ZWOJ-e. (2020,2021,2022) zadania Labirynt, Marchewka, Metro na Bajhattanie, pionki, sygnał nie są na dynamiki (przynajmniej tak mi się wydaje), ale warto je przerobić w szczegółności zadania Marchewka(ala działka, plakatowanie z OI) lub binary search, Metro Na Bajhattanie(BFS równoległoy), Labirynt.

A i zadanie liczba potyczkowa z potyczek jest super! Jest wątek na forum.

Linki do zwoji:

wykład do dp ZWOJ: https://www.youtube.com/watch?v=SBBDcyi7Y_g&list=PLHydfZN9Vk9SGaq8BxVvgaa2DURrNNLVW&index=5

omówienie sparingu: https://www.youtube.com/watch?v=f0elTQkIyN0&list=PLHydfZN9Vk9SGaq8BxVvgaa2DURrNNLVW&index=6

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 419 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 533 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 414 wizyt

93,466 zapytań

142,460 odpowiedzi

322,733 komentarzy

62,846 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...