• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

zamiast button zmiana liczba po 2 sekundach?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
79 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2023 w C# przez Krzysiek_23 Nowicjusz (230 p.)

Hej proszę o pomoc ale od razu mówię że jestem bardzo początkujący.

Napisałem taki skrypt:

private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            Random random = new Random();
            int num = random.Next(1, 100);
            label1.Text = num.ToString();
        }

który po kliknięciu w button zwraca mi losową liczbę do label1 z zakresu od 1 do 100.

Potrzebuje zrobić to samo tylko bez button żeby mi sam co 2 sekundy zmieniał losową wartość. Kombinuje z wait, timer1 ale nic mi nie wychodzi. A pewno to linijka lub dwie. Please help !

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2023 przez Nitr0Skay Użytkownik (670 p.)
Ale ten Timer (w sensie że losowanie co dwie sekundy) ma się odpalić po uruchomieniu Programu, czy po naciśnięciu przycisku ?
0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2023 przez VBService Ekspert (253,300 p.)
edycja 18 stycznia 2023 przez VBService

timer1 ustaw Interval na 2000 ms (2 sekundy) i "włącz" timer1.Start()

np.

        private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            label1.Text = String.Empty;
            timer1.Interval = 2000;
            timer1.Start();
        }

        private void timer1_Tick(object sender, EventArgs e)
        {
            Random random = new Random();
            label1.Text = random.Next(1, 100).ToString();
        }

teraz zdarzenie (event) Tick dla timer1 będzie "wywoływane" co 2 sekundy a co za tym idzie kod w nim zawarty będzie wykonywany w tym przypadku co 2 sekundy.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 381 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2023 w Hostingi, domeny, usługi przez LiteGame Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 342 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 691 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2019 w C# przez WojMen Początkujący (330 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,624 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...