Jeżeli komputer jest na chodzie i nic w nim nie jest walnięte to zdecydowanie brałbym ten trzeci.Procek wystarczający, ramu rozumiem, że w sumie jest 16gb co też na razie jest odpowiednią ilością. Grafika nadal sobie poradzi z każdą gierka, chociaż gdzieniegdzie będziesz musiał się pobawić ustawieniami. Zasilacze corsair są bardzo mocne, sam z nich korzystam od wielu lat i nigdy nie miałem żadnych problemów. Jak będziesz upgradował kompa w przyszłości to nawet kolejny zestaw na nim postawisz. Dyski miałem tak w poprzednim kompie 1tb hdd i 128 ssd, miejsca było wystarczająco.
Co to wiedźmina to tutaj sytuacja jest skomplikowana. Nie wypowiem się o wiedźminie po tej najnowszej aktualizacji, bo jeszcze na niej nie grałem, ale z tego co widziałem na youtubie to nawet potężne karty typu rtx 3090/4090 mogą przyklęknąć. Natomiast w wiedźmina 3 przed tą aktualizacją będziesz miał spokojnie 60 fps w full hd na ultra. Ja po przemierze wiedźmina 2015 rok grałem na sprzęcie gtx 980, procek i7 4790k, 16gb ram (mój poprzedni komp), w opcjach wyłączyłem hairworksa całkiem i dwie opcje dałem z ultra na wysokie, już nie pamiętam dokładnie które. Chyba zasięg rysowania roślinności i zasięg widzenia terenu czy coś takiego. Reszta ultra, full hd, wszystkie postprocesy włączone. Vsync i limit klatek w opcjach gry wyłączony, ustawiłem sobie limit przez rivatunner w msi afterburner, ale można też to zrobić w panelu sterowania nvidia. Efekt? Stabilne 60fps bez spadków czy szarpnięć obrazu, 2 razy tak przeszedłem całość. Gra dodam była zainstalowana na hddku.
Także reasumując moim zdaniem zdecydowanie 3 opcja.