• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Który komputer wybrać do Wiedźmina i dlaczego?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
660 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2023 w Sprzęt komputerowy przez Neearuuqq Początkujący (360 p.)
Witam, czy na tych komputerach pójdzie Wiedźmin 3 np na ustawieniach średnich w 60 klatkach. Jeśli tak to który najlepiej wybrać.

- procesor AMD 5 3600 6-core
- pamięć RAM 16 GB DDR4-3000 Aegis
- karta graficzna ATI Radeon RX570 8GB
- płyta główna ASUSTeK Prime A320M-K
- dysk HDD SATA 1TB Western Digital WDC
- dysk SSD SATA 512GB Western Digital WDC

1900zł.

DRUGI:

- Płyta Główna MSI Z170A PC Mate
- Procesor Intel Core I5-6600K 3.9Ghz
- Pamięć Ram HyperX Fury o taktowaniu 3600Mhz CL 17-21-21 na profilu XMP w dwóch kościach
- Nowy dysk SSD 256 GB GOODRAM 2.5 CALA SATA III 6GB/S 2 Generacji
- Zasilacz Be Quiet System Power 8 500W 80Plus
- GTX 1060 3GB w wydaniu WINDFORCE

1400zł.

TRZECI:

Płyta główna aurus 450 elite

Karta graficzna gtx 1080 8gb armor

Procesor AMD ryzen 5 2600

RAM 2 kości po 8 GB adata cl16 3200mhz

Zasilacz corsair RM1000x

Dyski 1tb hdd i 128 ssd

ok.2100zł.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
Sam możesz poświęcić czas na to, a nie prosić , żeby inni to robili:
https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-wiedzmin-3-jakie-ma-minimalne-wymagania-jak-grac.bhtml

To nie prośba o pomoc, a "wyręczenie się".
komentarz 9 stycznia 2023 przez prutprut Początkujący (370 p.)
oj takk byczq +1
komentarz 9 stycznia 2023 przez Neearuuqq Początkujący (360 p.)

@Wiciorny, Wydaje mi się, patrząc po wymaganiach, że pójdzie na wszystkich z tych zestawów. Pytanie miałem bardziej do tego, który najbardziej opłaca się kupić cena - wydajność.

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2023 przez drxmqyfguenaihrrtx Nowicjusz (140 p.)
Jeżeli komputer jest na chodzie i nic w nim nie jest walnięte to zdecydowanie brałbym ten trzeci.Procek wystarczający, ramu rozumiem, że w sumie jest 16gb co też na razie jest odpowiednią ilością. Grafika nadal sobie poradzi z każdą gierka, chociaż gdzieniegdzie będziesz musiał się pobawić ustawieniami. Zasilacze corsair są bardzo mocne, sam z nich korzystam od wielu lat i nigdy nie miałem żadnych problemów. Jak będziesz upgradował kompa w przyszłości to nawet kolejny zestaw na nim postawisz. Dyski miałem tak w poprzednim kompie 1tb hdd i 128 ssd, miejsca było wystarczająco.

Co to wiedźmina to tutaj sytuacja jest skomplikowana. Nie wypowiem się o wiedźminie po tej najnowszej aktualizacji, bo jeszcze na niej nie grałem, ale z tego co widziałem na youtubie to nawet potężne karty typu rtx 3090/4090 mogą przyklęknąć. Natomiast w wiedźmina 3 przed tą aktualizacją będziesz miał spokojnie 60 fps w full hd na ultra. Ja po przemierze wiedźmina 2015 rok grałem na sprzęcie gtx 980, procek i7 4790k, 16gb ram (mój poprzedni komp), w opcjach wyłączyłem hairworksa całkiem i dwie opcje dałem z ultra na wysokie, już nie pamiętam dokładnie które. Chyba zasięg rysowania roślinności i zasięg widzenia terenu czy coś takiego. Reszta ultra, full hd, wszystkie postprocesy włączone. Vsync i limit klatek w opcjach gry wyłączony, ustawiłem sobie limit przez rivatunner w msi afterburner, ale można też to zrobić w panelu sterowania nvidia. Efekt? Stabilne 60fps bez spadków czy szarpnięć obrazu, 2 razy tak przeszedłem całość. Gra dodam była zainstalowana na hddku.

Także reasumując moim zdaniem zdecydowanie 3 opcja.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 768 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,036 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez Uczen12345 Obywatel (1,800 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 142 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez mapi1592 Nowicjusz (200 p.)

93,327 zapytań

142,325 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...