• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakieś filmiki motywacyjne, cytaty, wpisy z blogów - lista

0 głosów
842 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez prutprut Początkujący (370 p.)
Dziękuję za odpowiedzi.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 stycznia 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
wybrane 8 stycznia 2023 przez prutprut

Najlepsza
Motywacja ci minie ziomek, liczy się pasja, dyscyplina, świadomość i zdrowy rozsądek. Obejrzyj sobie filmiki Pana Zelenta (wojownik poeta, analiza mr. robot i wyprawa do wnętrza ego i Q&A), jak Cię to interesuje, to poczytaj jakieś książki z psychologii, rozwoju osobistego, np , "The Slight Edge" - Jeff Olson, "Screw It, Lets Do It!" - Richard Branson, "Myśl i bogać się" i poprostu działaj, systematycznie, regularnie, a nie zastanawiaj się jak się zmotywować :)
komentarz 8 stycznia 2023 przez Ehlert Ekspert (215,070 p.)

Motywacja ci minie ziomek

Mówisz o zmianach życia wynikających ze zmiany sposobu myślenia. Żeby zmienić sposób myślenia, a potem dostosować do tego swoje nawyki trzeba być zmotywowanym, także nie do końca się z Tobą zgadzam.

komentarz 8 stycznia 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)

Tylko wydaje mi się, że jest różnica między motywacją typu poznałem algorytmy jestem tym zajarany i robię zadania, albo poznałem grę w szachy i przeglądam partię Bobbego Fischera bo to jest fantastyczne, wtedy motywacja jest wrodzona, naturalna (każdy taką ma i taka oczywiście się zgadzam jest potrzebna), ale wtedy nie potrzeba motywacji "filmikowej" typu "Nie ma że się nie chcę kawka i na trening", "jak ja mogę wstawać codziennie o 5 rano, to ty też, nie ma że boli wstan i idź!", "tylko przegrani rezygnują dawaj!". Myślę, że zmiana stylu myślenia, życia może nastąpić całkowicie w najmniej oczekiwanym momencie np tzw. "Moment błysk", i nie potrzeba do tego motywacji(przynajmniej tak było w moim przypadku). Całkiem możliwe, że innaczej definiujemy słowo motywacja, bo moim zdaniem jeżeli ktoś tłumaczy jak działają dane schematy, nawyki, jak wygląda proces, to to nie jest motywacja, tylko świadomość. A chyba w tym wątku chodzi o motywację "filmikową"

1
komentarz 9 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (282,600 p.)

@Ehlert, motywcja pomaga zacząc, ale rutyna i powtarzalność wytrwać. 
Zresztą ja tam nie widze nic co mogłoby motywować "do programowania", jesli się tego nie chce robić. to się nie robi. 

komentarz 9 stycznia 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
strzał za 1000 punktów.
0 głosów
odpowiedź 8 stycznia 2023 przez Ehlert Ekspert (215,070 p.)
Zen Jaskiniowca, polecam.
0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2023 przez Iei Bywalec (2,220 p.)
Pooglądaj sobie filmiki Tony'ego Robbinsa na YT - ale tak jak już ktoś wyżej wspomniał, motywacja Ci minie

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 402 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2020 w C# przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 1,005 wizyt
pytanie zadane 24 października 2019 w C i C++ przez niezalogowany
+1 głos
1 odpowiedź 335 wizyt

93,672 zapytań

142,593 odpowiedzi

323,149 komentarzy

63,199 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...