• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sortowanie bąbelkowe wersja rekurencyjna.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
183 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2023 w C i C++ przez Zuzan Początkujący (390 p.)

Witam. Mam do napisania funkcje, która posortuje ciąg liczb rosnąco przy użyciu sortowania bąbelkowego. Warunkiem zadania jest rozwiązanie go w sposób rekurencyjny, oraz nie wolno używać pętli. Napisałam tą funkcje jednak nie działa ona prawidłowo i nie mam pomysłu w jaki sposób mogę ten problem rozwiązać. Jestem początkująca w programowaniu, będę wdzięczna za każdą pomoc. 

int bubble_sort_asc_rec(int tab[], int size) {
    if(tab==NULL){
        return 1;
    }
    if (size <=0) {
        return 1;
    }
    if(size==1){
        return 0;
        }


    if (tab[0] > tab[1]) {
        int temp = tab[0];
        tab[0] = tab[1];
        tab[1] = temp;
        for(int k=0; k<size; k++){
            printf("%d ", tab[k]);
        }
        printf("\n");
        return bubble_sort_asc_rec(tab, size);
    }

    else {
        return bubble_sort_asc_rec(tab, size-1);
    }

}

Przykładowe wyjście: 

-69 -55 -93 -54 18 -63 34 -21 7 -41 -91 -51 62
-69 -93 -55 -54 -63 18 -21 7 -41 -91 -51 34
-93 -69 -55 -63 -54 -21 7 -41 -91 -51 18
-93 -69 -63 -55 -54 -21 -41 -91 -51 7
-93 -69 -63 -55 -54 -41 -91 -51 -21
-93 -69 -63 -55 -54 -91 -51 -41
-93 -69 -63 -55 -91 -54 -51
-93 -69 -63 -91 -55 -54
-93 -69 -91 -63 -55
-93 -91 -69 -63
-93 -91 -69 -63 -55 -54 -51 -41 -21 7 18 34 62
komentarz 8 stycznia 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Coś mi nie pasują wyniki i kod. Funkcja jedynie co robi to zamienia dwa pierwsze elementy tablicy, a zawsze początek tablicy jest przekazywany taki sam.

Chyba w else powinna być przekazana tablica bez pierwszego elementu, a nie ostatniego.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

Robisz to samo non stop, na takim samie rozmiarze tablicy więco to jest źle 
 

  return bubble_sort_asc_rec(tab, size); // rozmiar nie uległ zmianie.

sprawdź 

 return bubble_sort_rec(tab+ 1, size - 1);

dlaczego tylko dla przypadku "else" zmienias zrozmiar, to nie ma sensu skoro sortujesz bąbelkowo i 
 


    else { // to jest niepotrzebne i zawsze powinnas zmieniac rozmiar tablicy 
        return bubble_sort_asc_rec(tab, size-1);
    }

 

komentarz 8 stycznia 2023 przez Zuzan Początkujący (390 p.)

Zamieniłam ten fragment:

return bubble_sort_asc_rec(tab, size);

W ten sposób: 

return bubble_sort_asc_rec(tab+1, size-1);

Oraz ten: 

return bubble_sort_asc_rec(tab, size-1);

Na taki: 

return bubble_sort_asc_rec(tab+1, size);

I wyjście jest takie: 

Podaj wektor:-3 1 -2 5 4 0
 Podaj kierunek sortowania:1
 -2 1 5 4 0
4 5 0 6
0 5 6
0 6
-3 -2 1 4 0

Więc nie do końca ta funkcja działa prawidłowo. Natomiast jak zamieniłam tylko fragment wskazany przez pana to program wyświetlał tylko ciąg który podał użytkownik.

komentarz 8 stycznia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

ale tu nie masz "warunku lub" ... 
 

  if (tab[0] > tab[1]) {
        int temp = tab[0];
        tab[0] = tab[1];
        tab[1] = temp;
        for(int k=0; k<size; k++){
            printf("%d ", tab[k]);
        }
        printf("\n");
        return bubble_sort_asc_rec(tab+1, size-1);
}
 

 

komentarz 8 stycznia 2023 przez Zuzan Początkujący (390 p.)
Nie bardzo wiem, w którym miejscu powinnam wstawić ten warunek.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 535 wizyt
pytanie zadane 24 października 2021 w C i C++ przez pita Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 795 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2021 w C i C++ przez Kamirru9 Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 414 wizyt
pytanie zadane 27 października 2020 w C i C++ przez Dezmonths Początkujący (310 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...