• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wynik zapytania sql do tablicy lub jednej zmiennej

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
107 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2023 w PHP przez dee Początkujący (360 p.)

Witam.Porzebuje policzyć wszystkie wyrazy z wyniku zapytania: 
 

$sql1 = "SELECT FROM `dblog` where type = 'msg'";
$wyswietl = $conn->query( $sql1);
?>
<?php
while ( $row = $wyswietl->fetch_assoc() ):
$wiadomosc = $row[ 'msg' ];

?>
<li><?php echo "$wiadomosc"; ?>  </li>
    <?php endwhile; ?>

Potrafię wyświetlić interesującą mnie listę wyników w html ale chciałbym to zapisać do jakiejś tablicy żeby później użyć funkcji strlendo policzenia wszystkich wyrazów z z zapytania

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2023 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Masz błąd w zapytaniu w linii 1: SELECT co? Do policzenia użyj funkcji SQL o nazwie COUNT lub też zdefiniuj zmienna inkrementowaną w pętli.
komentarz 1 stycznia 2023 przez dee Początkujący (360 p.)
edycja 1 stycznia 2023 przez dee

Poprawiłem kod

<?php 

$sql2 = "SELECT * FROM `dblog` WHERE type = 'msg'";
$wyswiet2 = $conn->query( $sql2);
?>
<?php

while ( $row = $wyswiet2->fetch_assoc() ):
$quote = $row[ 'quote' ];

?>
<li><?php echo "$quote"; ?>  </li>
    <?php endwhile; ?>


Dziękuje Ci za odpowiedz, ale za bardzo nie wiem jak mam użyć tej funkcji sql, w każdym wierszu jest około 1000 słów a wierszy dochodzi co godzina około 50 a ja potrzebuje zsumować wszystkie słowa we wszystkich wierszach

komentarz 1 stycznia 2023 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Pole quote to dany wiersz z cytatem? Wyrazy w wierszu są poprzedzielane spacjami? Użyj funkcji tekstowych PHP.
komentarz 1 stycznia 2023 przez dee Początkujący (360 p.)
tak quote to wiersz z cytatami słowa oddzielone spacjami. wiem jak policzyć wynik w jednym wierszu ale nie wiem jak sumować wszystkie wiersze do jednego wyniku
komentarz 1 stycznia 2023 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)

Zmienna przechowująca liczbę wszystkich słów we wszystkich wierszach. Definiujesz ją przed pętlą while i nadajesz wartość zero. W pętli zwiększasz ją o liczbę słów w danym wierszu. Po wyjściu z pętli masz liczbę wszystkich słów we wszystkich wierszach.

$countWordsInAllRows = 0;

while(...) {
    $countWordsInAllRows += $countWordsInOneRow;
}

 

0 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2023 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Do policzenia słów w wierszu możesz np. użyć

[ on-line ]

str_word_count

$sentence = 'Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit';
$word_count = str_word_count($sentence);
echo $word_count;

lub explode i count

$sentence = 'Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit';
$words = explode(' ', $sentence);
$word_count = count($words);
echo $word_count;

 

komentarz 1 stycznia 2023 przez dee Początkujący (360 p.)
Dzięki za odpwoedz, samo policzenie słów jako tako ogarniam  tyko chiałbym łaczny wynik z tej pętli zapisać do jakiejś tablicy albo jednej zmiennej zeby przerobic wszystkie wiersze na jeden string
komentarz 1 stycznia 2023 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Spróbuj, np.

<?php

$sql2 = "SELECT * FROM `dblog` WHERE type = 'msg'";
$wyswiet2 = $conn->query( $sql2);
?>
<?php

$total_word_count = 0;
while ( $row = $wyswiet2->fetch_assoc() ):
$quote = $row[ 'quote' ];
$total_word_count += str_word_count( $quote );
?>
<li><?php echo "$quote"; ?>  </li>
    <?php endwhile; ?>

 

1
komentarz 1 stycznia 2023 przez dee Początkujący (360 p.)
O to mi chodziło, bardzo dziękuje za odpowiedz

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 261 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2020 w PHP przez ariva6152 Użytkownik (570 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 329 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2020 w PHP przez koterka Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 407 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2015 w PHP przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...