• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pisanie exploitów w c++

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
255 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2022 w Bezpieczeństwo, hacking przez gtavmilek Nowicjusz (190 p.)

jestem początkujący w dziedzinie cybersecurity, uczę się c++ od okoo 3 miesięcy, sprawnie mi to idzie ale teraz po ogarnięciu podstaw takich jak funkcje, zmienne, klasy itp. zatrzymałem się. chce uczyć się c++ do pisania testowych exploitów ale nie wiem od czego zacząć. dlatego prosze o pomoc jak uczyć się ich pisania w c++. może jakieś biblioteki, samouczki? Z góry bardzo dziękujewink

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 30 grudnia 2022 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (26,850 p.)
Czekaj czekaj, bo chyba przeskoczyłeś z 10 kroków w nauce ;)

Zanim się 'pisze expoity' (domyślam się, że chodzi Ci o exploity na niskopoziomowe błędy), trzeba bardzo dobrze zrozumieć same błędy i co można nimi osiągnąć. Żeby to z kolei zrobić trzeba rozumieć bardzo dobrze jak wszystko działa na poziomie CPU / rejestrów / kodu maszynowego / wątków / procesów / etc. Do tego przydaje się inżynieria wsteczna na solidnym poziomie btw. I do tego wszystkiego dochodzi jeszcze wyszukiwanie błędów, co w zasadzie wymaga przynajmniej umiejętności rozpoznania w kodzie podstawowych sklasyfikowanych błędów (a na bardziej zaawansowanym poziomie rozumienia programowania lepiej niż programiści).

Więc, zanim rzucisz się na samouczki związane z samym pisaniem exploitów... jak stoisz z inżynierią wsteczną / etc?

Inb4: https://gynvael.coldwind.pl/?id=664 & https://gynvael.coldwind.pl/?id=659 :)
0 głosów
odpowiedź 30 grudnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Stronka https://www.wonderhowto.com/
Dokładnie tutaj:
https://null-byte.wonderhowto.com/how-to/exploit-building/
Popatrz też sobie tutaj https://www.youtube.com/watch?v=hlioPJ_uB7M&ab_channel=GuidedHacking
Fajna jest o tyle, że jest kilka przykładów tworzenia exploitów. Możesz pokusić się też o jakieś materiały z uczelni:
Materiały do developmentu masz tu np. https://samsclass.info/127/127_S17.shtml

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 2,007 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2020 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 389 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 2,132 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w C i C++ przez Bartek Woźniak Początkujący (460 p.)

92,452 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,074 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...