• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Unity - obiekt nie zatrzymuje drugiego obiektu

Cloud VPS
0 głosów
357 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2022 w Systemy operacyjne, programy przez M4jk3l07 Początkujący (310 p.)

Dzień Dobry!

Jeśli chodzi o program unity 3d to jestem w tym totalnie świeży i mam jeden problem. Może dla niektórych wydaje się to banalne, ale dla mnie to problem nie do rozwiązania. Mianowicie zrobiłem platformę z obiektu "plane". Po jednej stronie tej platformy postawiłem ścianę zrobioną z obiektu "cube" natomiast po drugiej stronie tej platformy dałem zwykły sześcian, też oczywiście z obiektu "cube". Dla tego sześcianu stworzyłem skrypt w C# dzięki któremu  będzie się on poruszał po platformie w stronę tej ściany, zakładając że jak sześcian dotrze do tej ściany to ściana z kolei zatrzyma ten sześcian. Jednak nie wiem jak, ale sześcian przenika przez ścianę delikatnie ją przy tym poruszając. Próbowałem różnych ustawień w: Boxcolider i Rigidbody, aby zadziałało tak jak powinno, ale jednak to na nic. Wiecie może jak to zrobić, aby ściana zatrzymała sześcian i żeby przy tym nawet nie drgnęła? Jeśli jest to potrzebne to dołączam skrypt do poruszania sześcianu:

using System.Collections;
using System.Collections.Generic;
using UnityEngine;

public class Poruszanie : MonoBehaviour
{
    void Update()
    {
      transform.position = transform.position + new Vector3(-0.1f, 0, 0);  
    }
}

Z góry dziękuję!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2022 przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
https://youtu.be/RTC3ZCxhFDs?list=PLIJJM1-zsiI4C7hVgpxhpuCO7dOlf6R93 masz film tutorsa tam jest to wytłumaczone

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 506 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2021 w OpenGL, Unity przez Kamil Lewczuk Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 300 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,121 wizyt
pytanie zadane 22 października 2019 w C# przez niezalogowany

93,463 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,727 komentarzy

62,841 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...