• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Doradźcie proszę, jaki następny projekt w Qt Quick

Cloud VPS
0 głosów
184 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2022 w C i C++ przez M1983 Nowicjusz (120 p.)
edycja 28 grudnia 2022 przez M1983
Na początek chciałem się przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum.

Jestem na etapie juniora, stworzyłem kilka aplikacji okienkowych (MQL4), konsolowych w C++ a teraz zacząłem działać w Qt Quick (backend C++, frontend QML + integracja).

Jak dotąd w Qt Quick stworzyłem tylko grę "kółko i krzyżyk".

Nie bardzo mam pomysł co stworzyć w następnej kolejności.

Chciałbym żeby to miało wpływ na rozwój.

Aplikacje okienkowe z widgetami wydają się proste, a co do gier nie wiem czy nie za wysoki pułap, choć myślałem o "Tetris", "Asteroids" itp
komentarz 28 grudnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,390 p.)
A pomyślałeś może, żeby znaleźć 1 pracę?
komentarz 28 grudnia 2022 przez M1983 Nowicjusz (120 p.)
Właśnie po to chcę robić kolejne rzeczy do portfolio.

Tak się składa, że wysyłam CV i jakoś nikt mnie nigdzie nie chce, chociaż:

1. Mam już sporo programów użytkowych, które mają kilkuset użytkowników na całym świecie

2. Znam całkiem dobrze (jak na juniora) C++, oprócz tego zacząłem ostatnio tego QML, który podobno przypomina JavaScript (JavaScript zamierzałem się uczyć w 2023) i już sprawnie poruszam się w Qt.

Mam 39 lat, za dzieciaka programowałem w Basicu, później zajmowałem się czymś innym zawodowo (całkiem ambitną i wymagającą dziedziną zresztą i z sukcesami).

Teraz stwierdziłem, że jednak poszedłem niewłaściwą ścieżką zawodową i zdecydowałem się przekwalifikować. Podkreślam: zdecydowałem - co oznacza, że już wiem, że to będę robił. Niezależnie, czy ktoś mnie weźmie na juniora teraz czy nie. A jak tak będzie mi szło szukanie pracy jak obecnie,  to prędzej czy później sam nauczę się tego Qt , C++ i JavaScript na poziomie zaawansowanym na własnych projektach.

Programuję nie dlatego, że ktoś mnie nagonił na bootcampa "zostań programistą i zarabiaj 15k". Po prostu rajcuje mnie ten temat, jest to praca twórcza, dająca rozwój, stąd też zdecydowałem się działać tutaj z własnej nieprzymuszonej woli.

Tak więc, pytanie było: jaki projekt teraz zrobić w Qt Quick (jakoś sam nie mam pomysłu na dziś dzień)?

Ale jeśli umiesz podpowiedzieć jak i gdzie szukać pracy, to bardzo chętnie się dowiem. Nie ukrywam, że z miłą chęcią bym zaczął zarabiać w tej branży.
komentarz 28 grudnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,390 p.)

Oj, czytam i niestety muszę Ci pare rzeczy wyjaśnić, bo troszkę to źle zrozumiałeś i masz "dosyć niepoprawne" podejście.

Po pierwsze, tak długo jak nie masz swojej 1 pracy- tak długo będziesz juniorem, niezależnie jak siebie będziesz widział, ile projektów zrealizujesz itd. z punktu widzenia pracodawcy nie masz doświadczenia, więc generalnie dalej będzie ten sam problem zarówno z zatrudnieniem jak i z twoją "Wartością na rynku pracy", dlatego że praca w projekcie, normalna to nie jest to samo co programowanie swoich projektów, tu wiele rzeczy się na to składa "zespołowość, narzędzia, inne problemy domenowe itp".

Podkreślam: zdecydowałem - co oznacza, że już wiem, że to będę robił. Niezależnie, czy ktoś mnie weźmie na juniora teraz czy nie. A jak tak będzie mi szło szukanie pracy jak obecnie,  to prędzej czy później sam nauczę się tego Qt , C++ i JavaScript na poziomie zaawansowanym na własnych projektach.

Dalej będziesz zaawansowany, ale jak pisałem dla  pracodawcy dalej będziesz "jakby mało wartościowym w świetle rekruterów, jedynie co obronisz swoją wiedze na rozmiowie o prace" dalej starająć się o stanowisko juniorskie.

Więc odp. szukaj pracy ... bo robienie nowych projektów nic nie zmieni w twoim punkcie. Serio i tak mało kto będzie zaglądał do kodu itp. 

Programuję nie dlatego, że ktoś mnie nagonił na bootcampa "zostań programistą i zarabiaj 15k".

bardzo mnie to bawi jak czytam "15k" na rękę. No może jak popracujesz "w branży 4-5" lat chociaż teraz może kilka mniej to faktycznie ktoś Ci tyle da "brutto" na UOP. Generalnie takie zarobki to są srędnią przyczym programiści z wieloletnim doświadczeniem zarabiają 15 na rękę, ale wieloletnim doświadczeniem BIZNESOWYM... a nie samego programowania.
Portale
https://nofluffjobs.com/pl
https://justjoin.it/

komentarz 28 grudnia 2022 przez M1983 Nowicjusz (120 p.)
Mnie też te 15k bawi i tu popieram.

Co do kodu, to bardzo to widzę po Githubie, wysyłam linki do swojego repozytorium, ale jakoś licznik nie bije, żeby ktoś to oglądał z potencjalnych pracodawców- wniosek nasuwa się jeden.

I to jest błędne koło, które się zamyka. Tak więc obecnie nie widzę innego wyjścia jak programować, kodzić, tworzyć. Samym szukaniem pracy świata nie zwojuję, tylko raczej zajmowaniem się tym, co jest sednem sprawy.

Może później znajdę jakiś projekt zespołowy, żeby się udzielić za free i mieć możliwość wpisania tego w CV.

Najpierw jednak jestem jeszcze na etapie samodzielnej pracy.

Edit. I to jest całkiem zabawne: tworzysz - nie znajdziesz pracy bo nie masz doświadczenia. Nie tworzysz - nie znajdziesz pracy bo nie masz ani doświadczenia ani umiejętności.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 795 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2020 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 1,089 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2018 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 272 wizyt

93,453 zapytań

142,448 odpowiedzi

322,717 komentarzy

62,830 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...