• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

NestJS - serwowanie plików statycznych (zdjęcia)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
165 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2022 w JavaScript przez rszczepanski02 Obywatel (1,180 p.)

Cześć!
Ostatnio napotkałem dość upierdliwy problem z moją aplikacją (API) stworzoną w nestJS. Mianowicie aplikacja serwuje pliki statyczne (na ten moment tylko zdjęcia), które umieszczane są w głównym katalogu aplikacji w folderze uploads/images. Wszystko super działało do pewnego momentu kiedy zapytania kierowane pod adres z lokalizacją moich plików statycznych zaczęły zwracać błąd 404. Dodam, że przeglądałem wszystkie commity od momentu +/- kiedy przestało to działać i w głównych plikach aplikacji jak app.module.ts, main.ts nie dokonywałem żadnych zmian.

main.ts

async function bootstrap() {
  const app: NestExpressApplication = await NestFactory.create(AppModule);
  const config: ConfigService = app.get(ConfigService);
  const port: number = config.get<number>('PORT');

  const appConfiguration = new DocumentBuilder()
    .setTitle('Evelto API')
    .setDescription('Evelto-Project API Documentation')
    .setVersion('1.0')
    .addTag('evelto')
    .build();

  const swaggerOptions: SwaggerDocumentOptions = {
    operationIdFactory: (controllerKey: string, methodKey: string) => methodKey,
  };
  const document = SwaggerModule.createDocument(
    app,
    appConfiguration,
    swaggerOptions,
  );
  SwaggerModule.setup('api', app, document);

  app.setGlobalPrefix('v1');
  app.useGlobalPipes(new ValidationPipe({ whitelist: true, transform: true }));
  app.enableCors();


  app.useStaticAssets(join(__dirname, '..', 'uploads'), {
    index: false,
    prefix: '/uploads',
  });

  await app.listen(port, () => {
    console.log('[WEB]', config.get<string>('BASE_URL'));
  });
}

bootstrap();

Zapytanie kierowane na adres http://localhost:3000/uploads/images/test.jpg zwraca 404 "Cannot GET /uploads/images/test.jpg"

Jeśli zna ktoś prawdopodobną przyczynę tego błędu to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Sam już siedzę nad tym od 3 dni :/

Pozdrawiam!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2022 przez rszczepanski02 Obywatel (1,180 p.)

Rozwiązałem to tworząc reużywalny kontroller:

  @Get('/images/:fileName')

  async serveImages(@Param('fileName') fileName: any, fileId, @Res() res: Response): Promise<any> {

    res.sendFile(join(__dirname, '..', '..', '/uploads/', fileName));

  }


Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wcześniej działało bez i nagle przestało? :D

 

0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2022 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Odradzam serwowanie plików statycznych nodem. Są do tego o wiele lepsze rozwiązania takie jak S3, czy chociażby nginx.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 153 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez ShockWave Bywalec (2,350 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 182 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2018 w JavaScript przez szustka124 Gaduła (4,380 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 323 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2020 w HTML i CSS przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...