No więc sytuacja wygląda tak, iż chciałem Pobrać z podanej przez użytkownika strony kilka meta tagów - pytałem o to nawet w tym temacie: https://forum.pasja-informatyki.pl/575755/przeszukiwanie-kodu-zrodlowego-innej-strony
Pierwsza moja próba Web Scrappingu opierała się o protokół xmlHTTPrequest - jednak jak zauważyłem, nie jest to przeznaczone do Web Scrappingu przez CORS Policy. Poszperałem trochę i znalazłem pewne przesłanki, że najlepiej odpytywać po stronie servera (coś na wzór client - server - client), a więc pomyślałem, że Pakiet Puppeteer odpalany przy pomocy Node.js zrobi robotę. No więc napisałem prosty scrypt w node, który przeszukuje podaną stronę pod kontem posiadania pewnego meta tagu, gdy występuje on na stronie, to skrypt ma wypluwać true, a gdy nie to false. Prosty skrypt, który działa (testowałem go na node przy użyciu konsoli).
No i tak natrafiłem na pewną ścianę: mianowicie mam stronę typu index.html, na którym jest szablon formularza - jedno pole w które użytkownik wpisuje URL strony, którą chce sprawdzić no i przycisk. Tenże miał uruchamiać mechanizm - a więc skrypt na stronie (po stronie klienta) czyta zawartość formularza (a więc URL z tego inputa), zapisuje to do zmiennej, no i powinienem wysłać tę zmienną do skryptu node.js który by zrobił robotę po stronie servera (czyli odpalałby się właśnie po otrzymaniu żądania ze strony wraz ze zmienną z tym URL), a ten serverowy skrypt miałby wysłać potem odpowiedź (a więc wynik tego skryptu) z powrotem do strony.
To tak z grubsza. Problem polega na tym, że nie bardzo wiem, jak to wszystko połączyć. W sensie miałem pomysł, aby wysłać url do tego skryptu node przy pomocy xmlHTTPrequest, coś mniej więcej w ten deseń:
const xhr = new XMLHttpRequest();
xhr.open('GET', './scrypt.js', true);
xhr.responseType = ?
xhr.send(url);
i to umieszczałem w Event Listenerze przypiętym do wcześniej wspomnianego przycisku i po prostu script.js miał się odpalać i działać po stronie servera. W script.js siedzi funkcja, do której chciałem właśnie przekazać URL.
Gdyby mnie czas tak nie gonił to bym sam poszperał w internecie i metodą prób i błędów w końcu doszedłbym do właściwego rozwiązania prędzej, czy później, a właśnie jako iż zależy mnie teraz nieco na czasie, to potrzebuję jakiegoś naprowadzenia i nakierowania, bo nawet w sumie nie wiem, czy podążam we właściwym kierunku. A może trochę się zamotałem ? :D
Nie mniej jednak każda forma pomocy i naprowadzenia będzie mile widziana. Z góry dziękuję i Pozdrawiam :)