• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Galeria zdjęć HTML

Object Storage Arubacloud
0 głosów
974 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2022 w HTML i CSS przez michalMonster Początkujący (390 p.)

Siemka, muszę zrobić na zaliczenie przedmiotu w szkole galerie zdjęć w HTML i CSS. Większość zrobiłem sam ale mam problem z poprawnym wyświetleniem konkretnego obrazka w iframe. Problem polega na tym że nie wiem jak wycentrować obraz i jak zrobić żeby był on w odpowiedniej rozdzielczości np. 500x600. Drugim problemem jest że mam przesuwane menu obrazków ale przez to że jest ich dużo to zawijaja się one pod siebie, a chciałbym żeby one były w jednej linii. Proszę o pomoc. Tak to wygląda obecnie: https://imgur.com/a/WTpD8ui

Kod HTML:

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
    <title>Galeria zdjęć</title>
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
</head>
<body>
    <div class="title">
        <h1>Galeria Fotograficzna</h1>
    </div>
    <div class="bigimage">
        <iframe src="blank.html" frameborder="0" width="100%" height='100%' name='content'></iframe>
    </div>
    <div class="menu">
        <marquee onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()">
            <ul class="gallery">
                <li class="thumbnail"><a href="images/1.jpg" target="content"><img src='images/1.jpg' alt=''></a></li>
                <li class="thumbnail"><a href="images/2.jpg" target="content"><img src='images/2.jpg' alt=''></a></li>
                <li class="thumbnail"><a href="images/3.jpg" target="content"><img src='images/3.jpg' alt=''></a></li>
                <li class="thumbnail"><a href="images/4.jpg" target="content"><img src='images/4.jpg' alt=''></a></li>
                <li class="thumbnail"><a href="images/5.jpg" target="content"><img src='images/5.jpg' alt=''></a></li>
                <li class="thumbnail"><a href="images/6.jpg" target="content"><img src='images/6.jpg' alt=''></a></li>
                <li class="thumbnail"><a href="images/7.jpg" target="content"><img src='images/7.jpg' alt=''></a></li>
                <li class="thumbnail"><a href="images/8.jpg" target="content"><img src='images/8.jpg' alt=''></a></li>
            </ul>
        </marquee>
    </div>
</body>
</html>

Kod CSS:

@import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Ubuntu:wght@500&display=swap');

*{
    background-color: rgb(22, 22, 22);
    box-sizing: border-box;
    margin: 0;
    padding: 0;
}

.title{
    font-family: 'Ubuntu', sans-serif;
    color: rgb(185, 185, 185);
    text-align: center;
    font-size: 20px;
    text-shadow: 7px 7px #414141;
    width: 100%;
    height: 10%;
    margin-top: 5px;
}

.thumbnail{
    max-width: 125px;
    max-width: 225px;
    margin: 15px;
}

.thumbnail img{
    height: 100%;
    width: 100%;
    object-fit: cover;
}

.gallery{
    display: flex;
    flex-wrap: wrap;
    justify-content: space-evenly;
    list-style-type: none;
}

.menu{
    width: 95%;
    height: 10%;
    margin-top: auto;
    position: absolute;
    bottom: 110px;
    text-align: center;
    margin-left: 2.5%;
    margin-right: 2.5%;
}

.thumbnail img:hover{
    transform: scale(1.1);
    filter: saturate(20%);
}

.bigimage{
    width: 600px;
    height: 500px;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2022 przez Piotrek2713 Mądrala (5,380 p.)
wybrane 10 grudnia 2022 przez michalMonster
 
Najlepsza

To co masz w .gallery powinno być w body (Bo to jest element nadrzędny galerii — rodzic).

Każdy element o klasie thumbnail powinien być wyświetlany jako element blokowy w linii

display: inline-block;

albo elastyczny w linii

display: inline-flex

 

komentarz 9 grudnia 2022 przez michalMonster Początkujący (390 p.)
W jakim sensie w body? Chodzi o CSS czy HTML?
komentarz 9 grudnia 2022 przez Piotrek2713 Mądrala (5,380 p.)

O CSS.

body
{
    display: flex;
    flex-wrap: wrap;
    justify-content: space-evenly;
    list-style-type: none;
}

 

komentarz 9 grudnia 2022 przez Piotrek2713 Mądrala (5,380 p.)

Tak wygląda CSS, który zmieniłem

@import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Ubuntu:wght@500&display=swap');
 
*{
    background-color: rgb(22, 22, 22);
    box-sizing: border-box;
    margin: 0;
    padding: 0;
}
 
.title{
    font-family: 'Ubuntu', sans-serif;
    color: rgb(185, 185, 185);
    text-align: center;
    font-size: 20px;
    text-shadow: 7px 7px #414141;
    width: 100%;
    height: 10%;
    margin-top: 5px;
}
 
.thumbnail{
    display: inline-block;
    max-width: 125px;
    max-width: 225px;
    margin: 15px;
}
 
.thumbnail img{
    height: 100%;
    width: 100%;
    object-fit: cover;
}
 
body{
    display: flex;
    flex-wrap: wrap;
    justify-content: space-evenly;
    list-style-type: none;
}
 
.menu{
    width: 95%;
    height: 10%;
    margin-top: auto;
    position: absolute;
    bottom: 110px;
    text-align: center;
    margin-left: 2.5%;
    margin-right: 2.5%;
}
 
.thumbnail img:hover{
    transform: scale(1.1);
    filter: saturate(20%);
}
 
.bigimage{
    width: 600px;
    height: 500px;
align-self: center;
}

 

komentarz 9 grudnia 2022 przez michalMonster Początkujący (390 p.)
Ok no to jeden problem rozwiązany, a co w takim razie z drugim?
komentarz 9 grudnia 2022 przez Piotrek2713 Mądrala (5,380 p.)
A co jest nie tak jeszcze?
komentarz 9 grudnia 2022 przez michalMonster Początkujący (390 p.)
Obrazki w iframe powinny pokazywać się całe, a nie tak żebym musiał przewijać. Próbowałem usatwić ich rozmiar na sztywno w CSS ale nic nie dało i wygląda tak https://imgur.com/a/HQZC456
komentarz 9 grudnia 2022 przez Piotrek2713 Mądrala (5,380 p.)
Nie mam narazie obrazków, żeby na szybko sprawdzić u siebie, ale wydaje mi się, że te wymiary powinny być dla elementu iframe
komentarz 9 grudnia 2022 przez michalMonster Początkujący (390 p.)
Próbowałem różnych kombinacje które mi wydawały się poprawne ale nie działały. Jak chcesz to mogę podesłać obrazki których ja używam.
komentarz 9 grudnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (270,110 p.)

@Piotrek2713,  nie musi być...  po to jest selektor klasy, który wyłapuje klase nie potrzeba tu żadnego rodzica tym bardziej body. 

komentarz 11 grudnia 2022 przez Piotrek2713 Mądrala (5,380 p.)

Nie wiem, czy się zrozumieliśmy. Chodzi o to, że jeśli chce wyśrodkować bigpicture, to najlepiej, aby element nadrzędny miał

display: flex;
justify-content: center;

albo dać

.bigpicture
{
align-self: center;
}

zamiast

justify-content: center;

 

0 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Obrazki w iframe powinny pokazywać się całe, a nie tak żebym musiał przewijać.

Może zamiast 

<div class="bigimage">
  <iframe src="blank.html" frameborder="0" width="100%" height='100%' name='content'></iframe>
</div>

użyj

<div class="bigimage">
  <img id="bigimage">
</div>

i np. taki zapis dla poszczególnych .thumbnail  (przykładowe obrazki)

          <li class="thumbnail">
            <a href="#" onclick="window['bigimage'].src='https://picsum.photos/id/6/600/900'">
              <img src="https://picsum.photos/id/6/200/300" alt="">                      
            </a>                      
          </li>
          <li class="thumbnail">
            <a href="#" onclick="window['bigimage'].src='https://picsum.photos/id/39/600/900'">
              <img src="https://picsum.photos/id/39/200/300" alt="">                      
            </a>               
          </li>

 

 

 

 

BTW, jeśli chcesz, aby ramka była pusta, możesz użyć wartości about:blank jako src

<iframe src="about:blank" name="content"></iframe>

 

iframe{
  border: 0;
  width: 100%;
  height: 100%;
}

 

komentarz 9 grudnia 2022 przez michalMonster Początkujący (390 p.)
Niestety nie mogę wykorzystać twojej propozycji ponieważ jednym z kryterium tego zadania jest wykorzystanie iframe
komentarz 10 grudnia 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Spróbuj może przez dopasowanie wielkości ładowanego obrazka do wielkości iframe.

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
  <head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
    <title>Galeria zdjęć</title>
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
  </head>
  <body>
    <div class="title">
      <h1>Galeria Fotograficzna</h1>
    </div>
    <div class="bigimage">
      <!-- <iframe src="about:blank" name="content"></iframe> -->
      <iframe src="https://picsum.photos/id/6/595/395" name="content"></iframe>
    </div>
    <div class="menu">
      <marquee onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()">
        <ul class="gallery">
          <li class="thumbnail">
            <a href="https://picsum.photos/id/6/595/395" target="content">
              <img src="https://picsum.photos/id/6/200/200" alt="">         
            </a>                
          </li>
          <li class="thumbnail">
            <a href="https://picsum.photos/id/39/595/395" target="content">
              <img src="https://picsum.photos/id/39/200/200" alt="">           
            </a>                
          </li>
          <li class="thumbnail">
            <a href="https://picsum.photos/id/41/595/395" target="content">
              <img src="https://picsum.photos/id/41/200/200" alt="">                   
            </a>               
          </li>
          <li class="thumbnail">
            <a href="https://picsum.photos/id/69/595/395" target="content">
              <img src="https://picsum.photos/id/69/200/200" alt="">                   
            </a>               
          </li>
          <li class="thumbnail">
            <a href="https://picsum.photos/id/71/595/395" target="content">
              <img src="https://picsum.photos/id/71/200/200" alt="">                   
            </a>               
          </li>
          <li class="thumbnail">
            <a href="https://picsum.photos/id/133/595/395" target="content">
              <img src="https://picsum.photos/id/133/200/200" alt="">                 
            </a>               
          </li>
          <li class="thumbnail">
            <a href="https://picsum.photos/id/146/595/395" target="content">
              <img src="https://picsum.photos/id/146/200/200" alt="">                 
            </a>               
          </li>
          <li class="thumbnail">
            <a href="https://picsum.photos/id/201/595/395" target="content">
              <img src="https://picsum.photos/id/201/200/200" alt="">                 
            </a>               
          </li>
        </ul>
      </marquee>
    </div>
  </body>
</html>
@import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Ubuntu:wght@500&display=swap');

*{
  background-color: rgb(22, 22, 22);
  box-sizing: border-box;
  margin: 0;
  padding: 0;
}
body{
  display: flex;
  flex-wrap: wrap;
  justify-content: space-evenly;
  list-style-type: none;
}
.title{
  font-family: 'Ubuntu', sans-serif;
  color: rgb(185, 185, 185);
  text-align: center;
  font-size: 20px;
  text-shadow: 7px 7px #414141;
  width: 100%;
  height: 10%;
  margin-top: 5px;
}
.thumbnail{
  display: inline-block;
  max-width: 200px;
  max-height: 200px;
  margin: 15px;  
}
.thumbnail img{
  height: 100%;
  width: 100%;
  object-fit: cover;
  transition: transform 250ms;
}
.menu{
  width: 95%;
  text-align: center;
  margin-left: 2.5%;
  margin-right: 2.5%;
}
.thumbnail img:hover{
  transform: scale(1.1);
  filter: saturate(20%);
}
.bigimage{
  width: 600px;
  height: 400px;
}
iframe{
  border: 0;
  width: 100%;
  height: 100%;
}

 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 380 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2018 w JavaScript przez Kacper Borszcz Początkujący (260 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 734 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2019 w HTML i CSS przez GaryNJ Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 399 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2019 w HTML i CSS przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...