Dlaczego w takiej sytuacji otrzymuje komunikat "t": brak indeksu dolnego ? Co robię nie tak ?
void wypelnijTablice(int t[][], int m, int n, int a);
Chce napisać dwie funkcję, która wypełni mi tablice oraz wypisze ją na ekran. Zrobiłem zatem coś takiego i nie wiem co dalej począć z tymi tablicami. Jeżeli wpisze t[][N] to problem znika, ale pozostaje mi deklaracja int tab[][] w której pojawia się błąd. Dodam, że nie mogę zmienić kolejności argumentów, ani używać wskaźników.
#include <stdio.h> #define M 10 #define N 10 void wypelnijtab(int t[][], int w, int k, int a); void wypisztab(int t[][], int w, int k); int main() { int tab[][]; wypelnijtab(tab, M, N, 1); wypisztab(tab, M, N); return 0; } void wypelnijtab(int t[][], int w, int k, int a) { for (int i = 0; i < w; i++) { for (int j = 0; j < k; j++) { t[i][j] = a; } } } void wypisztab(int t[][], int w, int k) { for (int i = 0; i < w; i++) { for (int j = 0; j < k; j++) { printf("%d", t[i][j]); } printf("\n"); } }
Tak, tylko N musi być stała.
93,463 zapytań
142,459 odpowiedzi
322,727 komentarzy
62,840 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj