• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Osoby które zdały mature z informatyki - jak wam poszło?

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
566 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez adren999 Nowicjusz (130 p.)
Powoli zabieram się za poprawę matury z informatyki w nowym roku, bo niestety rzuciłem infe na rzecz matematyki i polskiego (polski wiem, głupota) przez co wynik nie pozwala mi się dostać na lepsze studia. Zastanawia mnie w jaki sposób ludzie ją przerabiają uzyskując na maturze więcej niż 50%. Wiem, że jest trudna i według statystyk CKE większość uczniów nie przebija 10%. Sam na tą chwilę potrafię zrobić jakieś zadania z accessa i excela, ale z programowaniem mam pewne problemy.

Dlatego pytania skierowane do absolwentów - jaki mieliście wynik? W jaki sposób podzieliliście sobie naukę?  Kiedy zaczęliście się uczyć? I ostatecznie co było dla was trudniejsze: teoria czy praktyka?
komentarz 7 grudnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (280,610 p.)
według statystyk CKE większość uczniów nie przebija 10%.
Pokaz mi te statystki, bo generalnie z tego co wiem to poniżej 22% nigdy nie widziałem a przynajmniej nie od 2 lat. Nawet ostatnia matura wyjątkowo lepiej wypadła.
1
komentarz 7 grudnia 2022 przez marcin99b Szeryf (84,230 p.)
pamiętam że z mojej klasy jak ktoś miał kilkanaście % to to było dużo

powód: na zawodowych mieliśmy materiał do egzaminów zawodowych, na informatyce mieliśmy tylko absolutne minimum "bo to i tak macie na zawodowych" (a i tak ludzie ledwo ogarniali), więc nauczycielka nie przygotowywała nas z zakresu czysto maturalnego

później jest matura i... albo ktoś coś kojarzył bo było na jakiejś lekcji zawodowej 3 lata wcześniej, albo pierwszy raz w życiu dowiadywał sie że to istnieje

np kolega który był w liceum miał tematy typu algorytmy, złożoność obliczeniowa, struktury danych, u nas żeby mieć 5 wystarczyło umieć napisać kalkulator do liczenia delty

później dużo osób brało rozszerzoną informatyke, bo przecież byli na techniku informatyku to wypada... i wychodzili na początku egzaminu xd albo coś tam robili i dostawali wyniki typu 5 albo 13%

jak ktoś przebił 20% to był w top

ale za to z zawodowych tylko frajery miały poniżej 90%, to w sumie fajnie pokazuje jak wartościowe są papiery tech inf
1
i żeby nie było, nie mówie że ta matura jest jakaś super trudna, tylko że nauczyciele lubią podejmować decyzje czego się warto uczyć za uczniów, a większość uczniów za bardzo na nich polega

później jest płacz bo jak to, miałem same 5 z tego przedmiotu a połowy tematów nawet nie było na lekcjach
komentarz 7 grudnia 2022 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)

@Wiciorny, znalazłem coś takiego https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Informacje_o_wynikach/2022/sprawozdanie/EM_informatyka_sprawozdanie_2022.pdf

sporo ludzi zdało na 16-20%, może mu chodziło o wcześniejsze matury

komentarz 7 grudnia 2022 przez techno16 Gaduła (4,780 p.)
właśnie to jest problem polskiego nauczania. Oczekuje się od ucznia jak najlepszego wyniku bo szkoła musi zachować "prestiżowy" status, pomimo 0 przygotowań i żadnych starań nauczycieli w tym kierunku.
no tak

i problem polskiego wychowania "słuchaj sie nauczyciela bo zawsze wie lepiej"

bo rodzice nie słuchali i mają źle, czyli gdyby słuchali to mieliby dobrze

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 grudnia 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,610 p.)

Porównywanie techników i liceów nie ma sensu. Przede wszystkim inne są podstawy programowe (dotyczy zakresu rozszerzonego informatyki oraz przedmiotów zawodowych):

Podstawa programowa z informatyki

Podstawa programowa dla technika informatyka

Podstawa programowa dla technika programisty

Jedną z różnic wpływającą na wynik matury z informatyki jest bardzo niewielki udział algorytmiki w podstawach dla technikum w porównaniu z podstawą dla liceum. Inna różnica to dość przypadkowy skład klas w technikach - na zasadzie "lubię grać na komputerze, to pójdę na informatyka". Stąd też i trudności w późniejszej nauce, chociaż i licea biorą "wszystko co się rusza".

Warto zapamiętać: technikum przygotuje cię do roli klepacza kodu (w najlepszym przypadku, pomijam sieciowców, składaczy sprzętu i serwisantów). Dlaczego? Wymogiem dyrekcji jest zdawalność egzaminu zawodowego, maturą z przedmiotu dodatkowego - jak informatyka - się nie przejmują. Wymagania na poziomie licealnym dotyczące algorytmiki i struktur danych spowodowałyby "rzeź" w klasach, ze względu na - nie ukrywajmy - dość niski poziom intelektualny uczniów (i części kadry również ...).

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,837 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 9,383 wizyt

93,379 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,534 komentarzy

62,737 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...