• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

js podział na pliki -aplikacja przeglądarkowa

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
220 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2022 w JavaScript przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)
psedokod 

    <script>
        document.body.button.addEventListener('click', reload_oblicz => {
            const nr1 = document.getElementsById('input1');
            //...
            const nrN = document.getElementsById('inputN');
            // <script src="file1"></script> //<- tu lokalne dołączenie 
            //...
            // <script src="fileN"></script>//<- tu lokalne dołączenie 
            },false);
    </script>

Generalnie chodzi o 2 kwestie;

1) Czy da się w czystym JavaScript(bez noda.js i  wirtualnego serwera ) uniknąć zmiennych globalnych.

2) Jak lokalnie dołączać  pliki i używać form lokalnie w stronie przeglądarki, taka "ala aplikacja demoskopowa", bez aplikacji  tylko (html, css i js, ewentualnie jakiegoś .exe lokalne uruchomić- by nie męczyć się ze wszystkim w js, tylko coś z c++ dołożyć).

Najlepiej link do jakiegoś przykładu.

Wiem, wiem jest mnóstwo rozwiązań, ale mi zależy głównie na czystym html, css i js;

komentarz 5 grudnia 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

BTW, czy Tobie nie chodzi o rozwiązanie w stylu Electron, czy Nucleus, czy inne podobne.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 5 grudnia 2022 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
wybrane 6 grudnia 2022 przez TOWaD
 
Najlepsza

1) Czy da się w czystym JavaScript(bez noda.js i  wirtualnego serwera ) uniknąć zmiennych globalnych.

Tak, dzięki modułom. Zmienne zadeklarowane w modułach nie wyciekają poza nie.

 2) Jak lokalnie dołączać  pliki i używać form lokalnie w stronie przeglądarki, taka "ala aplikacja demoskopowa", bez aplikacji  tylko (html, css i js, ewentualnie jakiegoś .exe lokalne uruchomić- by nie męczyć się ze wszystkim w js, tylko coś z c++ dołożyć).

Nie do końca rozumiem pytanie, ale jak chcesz uruchamiać kod C++ w przeglądarce, to powinieneś się zainteresować WebAssembly. Aczkolwiek nie jest to rozwiązanie proste. 

1
komentarz 5 grudnia 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Tak, dzięki modułom. Zmienne zadeklarowane w modułach nie wyciekają poza nie.

Uwzględniając wymóg autora o braku serwera, dodałbym gwiazdkę, że nie można wtedy korzystać z ESM, bo pliki nie będą ładowane przez localhost (lub z innej domeny), a przez protokół file://, co rzuci błędami CORS.

  • You need to pay attention to local testing — if you try to load the HTML file locally (i.e. with a file:// URL), you'll run into CORS errors due to JavaScript module security requirements. You need to do your testing through a server.
komentarz 5 grudnia 2022 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)
edycja 5 grudnia 2022 przez TOWaD

1) Właśnie kiedyś próbowałem na modułach, ale nie udało się. Czyli, chcąc nie chcąc, aby wprowadzić trochę porządku w jakimś projekcie, to trzeba ogarnąć node.js ? Jak pisałem jednym pliku, to proste rzeczy dało się  ogarnąć, przy podziale a parę plików, niestety nie jest tak prosto.

2) @Comandeer , nie, plik.exe robi jakiś.txt

// jakiś.txt
[ {nazwa1: 100,
nazwa2: "to jest poprawne"
val: 3}]

Łapie plik i  JSON.parse(), czy coś podobnego i dalej w js, pracuję na zmiennych Jsona np wysyłam do okna html.

No jeszcze fajnie by było wysłać coś z inputów do plik.txt. Z exe przeczytać plik.txt i Taki Qt tylko w przeglądarce.

komentarz 5 grudnia 2022 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

1. To nie musi być Node.js. Wystarczy jakikolwiek serwer, np. XAMPP. Po prostu żeby pliki były odpalane z localhost a nie bezpośrednio z dysku.

2. To trochę brzmi jak Ajax. Czyli możliwość wczytania jakiegoś pliku

komentarz 5 grudnia 2022 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)
No dobrze, czyli każdy, kto będzie chał odpalić w przeglądarce, będzie musiał mieć lokalny serwer. No to odpada to już, lepiej zwykłą stronę.

No niestety w tej informatyce nie ma nic na skróty.
komentarz 5 grudnia 2022 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)
Ale, dzięki.

Nie będę już szukał. Tylko jak mnie natchnie, to się nauczę, tego co proponujecie.
1
komentarz 5 grudnia 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

No dobrze, czyli każdy, kto będzie chał odpalić w przeglądarce, będzie musiał mieć lokalny serwer. No to odpada to już, lepiej zwykłą stronę.

Jeśli to jest wymóg  aby zaprogramować to bez serwera to zamiast przeglądarki skorzystałbym z electronjs. https://www.electronjs.org/ Jest to sposób na tworzenie aplikacji uruchamianych lokalnie. Całość opiera się na node.js i kompiluje się do plików .exe (nie musisz znac C++ magia robi się za Ciebie ty piszesz tylko w JS)

Np edytor VSCode jest zrobiony w technologii electronjs :) 

komentarz 6 grudnia 2022 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)

@Comandeer, Sorki nie doczytałem, o tym WebAssembly.

 

komentarz 6 grudnia 2022 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)

Jeszcze raz dzięki wszystkim.

@rafal.budzis, 

nie musisz znać C++

No właśnie trochę pewniej się czuję c++ niż js. Ale bardzo dziękuję, bo rozjaśniło mi temat.

___________________________________________________________________

Generalnie, to chodziło mi o to, czy mogę wykorzystać to co już umiem

. Jak się nauczę czegoś więcej, ale i tak bez kosztowo, nic nie będzie się dało zrobić nic poważniejszego. A w komercyjnych apkach takich jak np Qt, czy jakiś kreator stron, dużo mniej się trzeba nauczyć, by mieć bardziej zadowalający efekt. No niestety stara prawda.

 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 512 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2017 w C i C++ przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 235 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2017 w Nasze projekty przez Arkadiusz Fus Obywatel (1,100 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...