• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapełnienie tablicy losowi liczbami

Object Storage Arubacloud
0 głosów
268 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2022 w C i C++ przez Janchess Początkujący (480 p.)
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>

int tab[], n, a, b;
void fill2(tab, n, a, b);
int main() {
	printf("Podaj liczbe n: ");
	scanf_s("%d", &n);
	
	
}
void fill2(tab, n, a, b) {
	for (int i = 0; i < n; i++) {
		srand(time(NULL));
		tab[i] = rand() % 19 + 2;
	}
	
}

Chce zapełnić tablice losowymi wartościami z przedziału. Co z tym kodem jest nie tak ? Liczę na pomoc.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 1 grudnia 2022 przez adrian17 Ekspert (346,320 p.)
void fill2(tab, n, a, b);

Tak nie wygląda deklaracja/definicja funkcji. Zgubiłeś typy.

int tab[], n, a, b;

Tablica nie ma rozmiaru. (i błędnie zrobiłeś zmienne globalnymi)

srand(time(NULL));

To inicjalizuje generator, więc jak za każdym razem go tak samo inicjalizujesz to będzie taka sama pierwsza "liczba losowa". srand() powinno się robić tylko raz, na samym początku programu, np na górze main()a.

komentarz 1 grudnia 2022 przez Janchess Początkujący (480 p.)
edycja 1 grudnia 2022 przez Janchess

Poprawiłem na coś takiego. Nie wiem dalej jak to poprawić. Dlaczego nie mogę napisać, że int tab[n] gdzie n będzie wpisywane z tablicy ? Czy nie powinienem użyć do tego tablicy dynamicznej ?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>

int fill2(int tab[n], int n, int a, int b);

int main() {
	int tab[n], n, a, b;
	
	srand(time(NULL));
	printf("Podaj liczbe n: ");
	scanf_s("%d", &n);
	
	
}
int fill2(int tab[n],int n,int a,int b) {
	for (int i = 0; i < n; i++) {
		tab[i] = rand() % 19 + 2;
	}
	
}

 

komentarz 2 grudnia 2022 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
edycja 2 grudnia 2022 przez j23

Dlaczego nie mogę napisać, że int tab[n] gdzie n będzie wpisywane z tablicy ?

Dlatego, że w momencie tworzenia tablicy n nie istnieje. Dodatkowo podczas definiowania tablicy musisz podać jej rozmiar.

Czy nie powinienem użyć do tego tablicy dynamicznej ?

Dla małych tablic VLA wystarczą.

Nie dawaj w parametrach funkcji int tab[n] tylko int tab[].

komentarz 2 grudnia 2022 przez mokrowski Mędrzec (156,140 p.)
VLA to zło.. :| Generują tak pogmatwany i obszerny kod, że żal patrzeć.
komentarz 2 grudnia 2022 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Generalnie tak, ale do takiego prostego zadania prawdopodobnie wystarczy.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 99 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 513 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2022 w SQL, bazy danych przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
+3 głosów
5 odpowiedzi 249 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2020 w HTML i CSS przez Szox Nowicjusz (230 p.)

92,669 zapytań

141,567 odpowiedzi

320,037 komentarzy

62,034 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...