• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tło w div z textarea

Object Storage Arubacloud
+1 głos
82 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2022 w HTML i CSS przez zbiku25 Bywalec (2,940 p.)

Jeżeli ktoś zna odpowiedź to będę wdzięczny.

Mam div, w którym znajduje się <textarea> a pod nią <div> stanowiący docelowo button Post.

HTML

			<div class="profileposts">	
			
				<div class="postarea">

					<textarea placeholder="What's on your mind"></textarea>
					<div class="post-button">Post</div>	
		
				</div>			
			</div>	

Zależ mi na tym, aby zarówno <textarea> jak i post-button - czyli wszystko co znajduje się w <div> o klasie "postarea" było na tle białym. Niestety pomimo ustawienia białego tła dla "postarea", nie objemuje ono diva o klasie post-button. 

Czy zna może ktoś przyczynę?

CSS

.profileposts
{
	 min-height:400px;
	 flex:2.5;
	 box-sizing:border-box;
	 margin-bottom:20px; 
	 background-color:blue;
}

.profileposts textarea
{
	width:100%;
	box-sizing:border-box;
	height:200px;
	border:none;
	padding: 20px;
	font-family:Arial;
	outline:none;
	resize:none; 
}

.postarea
{
	background-color:white;
}

.post-button
{
	float:right;
	background-color:#3c5a99;
	padding:4px;
	border-radius:3px;
	color:white;
	margin-right:10px;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 listopada 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 28 listopada 2022 przez VBService
 
Najlepsza

Staraj się używać np. <button> zamiast z div-a robić button-a.

Proponuje użyć: flex-a.

  ...

  <div class="postarea">

    <textarea placeholder="What's on your mind"></textarea>
    <div class="post-button">
      <button>Post</button>        
    </div> 

  </div>

  ...
...

.post-button
{
  display: flex;
  justify-content: flex-end; 
}
.post-button button
{
  background-color: #3c5a99;
  padding: 0.35em;
  border: 0;
  border-radius: 0.2em;
  color: white;
  margin-right: 1em;
}

...

 

P.S.

<a> vs <button> vs <div> vs <input type='button"> ]

 

[ on-line ]

<button class="post-button" data-title="<button>">Post</button>

<a href="#" class="post-button" data-title="<a>">Post</a>

<div class="post-button" data-title="<div>">Post</div>

<input type="button" class="post-button" value="Post">
<span data-title="<input>"></span>


<style>
  .post-button
  {
    background-color: #3c5a99;
    padding: 0.35em;
    border: 0;
    border-radius: 0.2em;
    color: white;
    text-decoration: none;
    font: 400 1em system-ui;
    user-select: none;
    box-shadow: 4px 4px 6px black;
    transition: all 250ms;
  }
  .post-button:active
  {
    box-shadow: none;  
  }

  /* dla demonstracji */
  .post-button,
  span
  {
    position: relative;
    margin-right: 5em;
  }
  .post-button:hover::after,
  .post-button:hover + span::after
  {
    position: absolute;
    top: 0.25em;
    left: 3em;
    content: attr(data-title);
    font: 700 0.9em system-ui;
    padding: 0.2em;
    color: limegreen;
    background-color: black;
  }
  .post-button:hover + span::after
  {
    top: -0.26em;
    left: -5.4em;
  }
  div.post-button
  { 
    display: inline-block;
  }  
</style>

 

1
komentarz 28 listopada 2022 przez zbiku25 Bywalec (2,940 p.)
Dogłębnie wyjaśnione! Dzięki!
+1 głos
odpowiedź 28 listopada 2022 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
.profileposts
{
     min-height:400px;
      ...
}

Ten zapis powoduje, że kontener jest wyższy niż zawartość i to co "wystaje pod" to jest to niebieskie tło.

.post-button
{
    float:right;
    ...
}

float "wyjmuje" zawartość z pojemnika, więc button nie jest już w postarea. 

komentarz 28 listopada 2022 przez zbiku25 Bywalec (2,940 p.)
Ok czyli float w tym przypadku jest złym rozwiązaniem… :(
2
komentarz 28 listopada 2022 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
edycja 28 listopada 2022 przez pablop76
Nie do tego został stworzony. Musiałbyś dać go do osobnego pojemnika o określonej wysokości.

Lepiej użyć bardziej oczywistych właściwości. Flexbox jest aktualnie takim podejściem.
komentarz 28 listopada 2022 przez zbiku25 Bywalec (2,940 p.)
Tak zrobię, dzieki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 332 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2017 w HTML i CSS przez StanD Użytkownik (930 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 834 wizyt
pytanie zadane 28 października 2021 w HTML i CSS przez michal9207 Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 139 wizyt
pytanie zadane 13 października 2020 w HTML i CSS przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...