• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie z C++ - klasa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
264 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2022 w C i C++ przez benny13 Obywatel (1,150 p.)

Witam, potrzebuję stworzyć klasę, która będzie reprezentować dane pracownika (imię, nazwisko, wiek, wysokość pensji), ponadto ma zawierać informacje o dacie zatrudnienia (tutaj pojawił się już problem, gdyż nie wiem, jak stworzyć pole z datą). Jeżeli od zatrudnienia pracownika minął co najmniej rok, to program przyznaje mu 10% podwyżki. Niestety nie wiem, jak zabrać się do tego zadania, do tej pory napisałem tyle:

class pracownik {

	string imie;
	string nazwisko;
	int pensja;
};

Z góry dziękuję za pomoc :)

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 27 listopada 2022 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Datę możesz trzymać w zmiennej typu time_t.

Funkcje, które mogę Cię zainteresować to std::mktime i std::localtime. No i biblioteka <chrono>.

komentarz 27 listopada 2022 przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
Dzięki :)
komentarz 29 listopada 2022 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)

Po co nowe pytanie ? Tylko przekopiować.

po Polsku

https://learn.microsoft.com/pl-pl/cpp/standard-library/year-month-class?view=msvc-170

cała biblioteka

I to co MZ doradzał jako główne źródło w swoich kursach.

https://en.cppreference.com/w/cpp/chrono/year_month_day

https://en.cppreference.com/w/cpp/chrono

tm struct

https://en.cppreference.com/w/cpp/chrono/c/localtime

Edit::Jak nie będziesz wiedział to pytaj tutaj.

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 259 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2022 w C i C++ przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 217 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2023 w C i C++ przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 417 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2023 w C i C++ przez benny13 Obywatel (1,150 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...