• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Qt Designer a Python

Object Storage Arubacloud
0 głosów
263 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2022 w Python przez AndiWoj Nowicjusz (120 p.)

Witam Pythonowców !

Jestem co prawda doświadczonym programistą, ale kompletnym Greehornem w Pythonie. Próbuję coś tworzyć na użytek domowy, utworzyłem sobie już okno dialogowe do wprowadzania danych w Qt designer, napisałem (with a little help from my friends) programik do pokazania maski do wprowadzania danych, który odczytuje SQL-em i wypełnia ComboBox-y dane z banku danych SQLite. Wszystko działa ładnie, ale to wszystkocrying

Zatrzymałem się przy obsłudze klawiszy "QDialogButtonBox.Ok | QDialogButtonBox.Cancel" - co prawda jest dużo przykładów na obsługę "buttonBox.accepted" oraz "rejected", ale nie wiem w którym miejscu w programie trzeba to umieścić ?

Ani po "self.show()" ani po "app.exec ()" nie ma możliwości na dalsze działanie w programie, w zależności od naciśniętego klawisza.

Ponieważ wywodzę się z otoczenia RPG na i-series , gdzie takie rzeczy są banalne, muszę prosić Was o pomoc.

Znudziło mnie już przeglądanie w internecie tysięcy stron z przykładami na ten temat.

Jeśli trzeba, to wstawię source.

Pozdrawiam

Andi

komentarz 20 listopada 2022 przez AndiWoj Nowicjusz (120 p.)

Dzięki za odpowiedź,

sekwencje są mi znane , mam je w programie, ale jak poprzedni pisałem, ani po "self.show()" ani po "app.exec ()" program nie wchodzi do żadnej z funkcji powiązanej a accepted lub rejected - sprawdzałem debuggerem.

Chyba nie rozumiem za bardzo zasady działanie programu w Pythonie - gdzie jest początek, gdzie Main i gdzie koniec. Deklaracje zmiennych i  procedur, są mi jasne, mam też trochę doświadczenia z Javy, ale tu trochę się gubię. 

Jedno co znalazłem, to sposób powiązania zmiennych w  Qt Designer po kliknięciu, zmianie i wyborze w polach danych, ale to nie pomogło, gdyż zamieniony plik ui na py zawierał błędy i musiałem wszystko wziąć w komentarz.

Próbuję "walczyć" ale jestem zaskoczony trudnościami w tym języku (który jest wszędzie deklarowany jako 'prosty') - może po pierwszych stu programach będzie już łatwiej wink

 

 

komentarz 20 listopada 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

Język jest prosty tylko praca z jednym z setek modułów jakie są dostępne dla tego języka, jak wspominany tutaj Qt w początkowej fazie nauki korzystania z niego może sprawiać problemy. wink

komentarz 20 listopada 2022 przez AndiWoj Nowicjusz (120 p.)

blush staram się go pojąć, pierwszy programik (czytanie i wyświetlenie danych SQL-em)  zadziałał mi dość szybko, tak jak i drugi, o który mi chodzi - ale pewnych rzeczy jeszcze nie kapuję. Właśnie to , jak działa aplikacja po wyświetleniu maski do wprowadzania danych, jest dla mnie zagadką. Dlaczego nie mogę po "app.exec" odczytać zmiennych z maski ?

komentarz 1 grudnia 2022 przez AndiWoj Nowicjusz (120 p.)
Niestety, chętnych do pomocy jakoś nie widać

Wypróbowałem już kilka wariantów, ale nie posunąłem się ani o krok dalej.

Chyba sobie podaruję tę "przygodę" z Pythonem i będę dalej wprowadzał moje dane ręcznie w SQLLite...

End programm

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 721 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2016 w C i C++ przez Bartosz Pajewski Początkujący (480 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 353 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 226 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez PR3C3L Początkujący (270 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...