• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Polskie znaki w terminalu Webstorma

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
276 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2022 w Systemy operacyjne, programy przez letmestay Użytkownik (520 p.)
zamknięte 12 listopada 2022 przez letmestay
Dopiero zaczynam korzystać z webstorma. Zauważyłam, że otwierając projekt terminal webstorma nie jest ustawiony domyślnie w miejscu, w którym znajduje się folder tylko po prostu na dysku C. Chcąc przejść do folderu projektu niestety nie mam takiej możliwości, gdyż zarówno nazwa mojego użytkownika jak i jeden z folderów po drodze mają w sobie polskie znaki (nie mogę tego zmienić), a terminal webstorma w ogóle nie łapie polskich znaków, to znaczy dam radę napisać tylko 'ó', ale o żadnym innym polskim znaku nie ma mowy. Zmieniłam w ustawieniach wszędzie, gdzie to możliwe na encoding UTF-8 i nic, próbowałam też z  ISO-8859-2 i nadal nic. Nie znalazłam żadnego sensownego rozwiązania na Internecie. Wiecie czy jest w ogóle możliwość uzyskania polskiego znaku w tym wbudowanym terminalu?

ps. próbowałam też przekopiowywać znaki i usunąć jakieś skróty klawiszowe przypisane do alta czy ctrl i nadal nic
komentarz zamknięcia: znalazłam odpowiedź
komentarz 12 listopada 2022 przez letmestay Użytkownik (520 p.)
Domyślam się też, że terminal nie otwiera się sam z siebie w tym miejscu też przez te polskie znaki, których nie wykrywa. Radzę sobie oczywiście korzystając z cmd w folderu, ale chciałabym mieć możliwość korzystania z tego wbudowanego.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 listopada 2022 przez letmestay Użytkownik (520 p.)
Rozwiązałam problem :)

Dla przyszłych pokoleń: okazało się, że webstorm korzysta z zewnętrznego terminala, trzeba sprawdzić jaki macie ustawiony, bo ja miałam powershell, a ten faktycznie nie łapie polskich znaków :) problem rozwiązał się po podmianie go na cmd. Można też swoją drogą doinstalować różne inne, własne terminale.

ctr+Alt+s > terminal > shell path
0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2022 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,253 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2023 w Python przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,352 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2021 w C# przez disaster Bywalec (2,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,955 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2021 w PHP przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...