• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Excel - ilość podróży służbowych przypadających na dane nazwisko i danie premii w zależności od ilości.

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
823 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2022 w Systemy operacyjne, programy przez NukaNuka56 Obywatel (1,080 p.)

Hej,

Mam problem z zadaniem z excela.

Dla każdego pracownika utwórz zestawienie ilości jego podróży służbowych, a następnie przydziel mu premię w zależności od ilości delegacji:

Do 5 10%, do 10 – 20%, do 15- 30% i powyżej 40% zgodnie z tabelą.

0

10%

5

20%

10

30%

15

40%

To zliczenie premii wydaje mi się,że trzeba zrobić poprzez: WYSZUKAJ.PIONOWO

Natomiast nie wiem jak zliczyć Ile razy dana osoba była w delegacji.

1
komentarz 10 listopada 2022 przez TOWaD Mądrala (6,460 p.)

może sumy częściowe i licz jak na tym video

3
komentarz 11 listopada 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

@NukaNuka56, przepraszam, że trochę offtop-owo, ale Patrycja Andrycz ma zdolności Biolokacyjnewinkangel

komentarz 11 listopada 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,610 p.)
Dwie podróże zrobiła za jednym razem, Lublin i Mielec nie są daleko od siebie.
komentarz 11 listopada 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

No dobra, skoro data powrotu z Mielca jest wcześniejsza, to gdzie wróciła? Do Lublina? Czy do miejsca gdzie zawsze wracała ze wszystkich podróży służbowych? laugh

BTW, z Mojego doświadczenia, w podróży służbowej w danym okresie czasu byłem tylko w jednym miejscu, stąd Mój offtop-owy żart (i zdziwienie) wink

3
komentarz 11 listopada 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,610 p.)
Mój komentarz także jest z przymrożeniem oka, ale nie takie rzeczy się na kilometrówkach robi :)
1
komentarz 12 listopada 2022 przez neo1020 Dyskutant (8,950 p.)

@VBService, Może miała home office w Lublinie a w Mielcach była u kochanka ? cheeky

komentarz 12 listopada 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

Czyli wniosek, dla tych co nie wierzą w cuda, w delegacji (podróże służbowe) cuda jak najbardziej się zdarzają i jeszcze Nam za to płacą.  laugh

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2022 przez Krzysztofs1234 Użytkownik (890 p.)
wybrane 13 listopada 2022 przez NukaNuka56

Najlepsza
W wierszu 11 być może ktoś pomylił dni. Chyba że p. Patrycja była w delegacji w Lublinie, gdzie nie pobyła jednego dnie i od razu wysłano ją w delegacji do Mielna. Pobyła sobie w Mielnie, później wróciła do Lublina, gdzie pierwotnie była w delegacji, a stamtąd już do standardowego miejsca pracy. Nie wiem, może taka zagnieżdżona delegacja czy tam delegacja-matrioszka, nie znam się.

Wracając do zadania, możesz zrobić sobie tabelę pomocniczą. Skopiuj sobie kolumny z imionami i nazwiskami gdzieś obok. Zaznacz je, przejdź do karty dane i usuń duplikaty. Obok możesz policzyć, ile było wyjazdów dla każdej z osób. Funkcja LICZ.WARUNKI będzie pasować - jednym kryterium będzie imię, a drugim - nazwisko.

Jeśli chcesz wykorzystać WYSZUKAJ.PIONOWO dla zakresów, to musisz użyć tę funkcję z dopasowaniem przybliżonym i zmodyfikować tabelę tak, żeby przedstawiała odpowiednie zakresy. https://www.youtube.com/watch?v=gS-yF-0xTJ8&t=312s

Innym sposobem będzie po prostu zagnieżdżona funkcja JEŻELI, w której zakresy przekażesz funkcją ORAZ.
0 głosów
odpowiedź 11 listopada 2022 przez neo1020 Dyskutant (8,950 p.)
licz jeżeli lub licz warunki

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 4,100 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,701 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2015 w C i C++ przez jacobix Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,433 wizyt

93,394 zapytań

142,388 odpowiedzi

322,553 komentarzy

62,753 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...