• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Folder o nazwie użytkownik zniknął, gdy przeniosłem z innego dysku folder Dokumenty na niego i go zastąpił

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
243 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2022 w Systemy operacyjne, programy przez KarmeliX Nowicjusz (120 p.)

Chcąc zwolnić miejsce na dysku systemowym postanowiłem przenieść foldery użytkownika  na inny dysk. Założyłem na nim nowy folder o nazwie: uzytkownik. Zmieniałem we właściwościach lokalizacje począwszy od folderu Dokumenty, nie zobaczyłem czy się dobrze przeniosło tylko po kolei robiłem to z nastepnymi folderami. Folder uzytkownik zmienil sie w folder Dokumenty i wszystko sie tam pomieszało łacznie z ikonkami z pulpitu. 

W folderach Muzyka, Dokumenty, Obiekty 3D mam skroty ikonek z pulpitu. Gdy z nich usnune jakąs z ikonek, automatycznie znika z pulpitu a te pliki które kiedyś były w tych folderach są gdzieś ukryte.

Proszę o pomoc w odzyskaniu ich.tego folderu nie widzę a zamiast niego jest folder Dokumenty który ma teraz tylko skróty ikonek z pulpitu

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2022 przez VBService Ekspert (255,800 p.)
  1. Na wszelki wypadek zrób kopie: D:\uzytkownik

(dla większej pewności możesz "wrzucić" całą zawartość
     tego folderu na pendrive-a
    )
  2. Teraz dla każdego folderu z osobna wykonaj

nie wiem czym się kierowali programiści z Redmond przy implementacji tego "ficzera", ale w czasie przenoszenia folderów użytkownika do nowej lokalizacji nie są tworzone osobne foldery zgodnie z nawą przenoszonego folderu. 

Następnym razem zrób tak, że

1. utwórz folder (w Twoim przypadku): D:\uzytkownik
  2. w folderze: D:\uzytkownik utwórz folder Dokumenty (jeżeli chcesz przenieś folder Dokumenty)
  3. wtedy przy zmianie lokalizacji folderu Dokumenty wskaż: D:\uzytkownik\Dokumenty
  4. i tak dla wszystkich, które chcesz przenieść

możesz tworzenie folderów "zautomatyzować" np.

zapisz plik user_folders.cmd (nazwa_dowolona.cmd) na Pulpicie

@echo off

echo Zakladam folder D:\uzytkownik
if not exist d:\uzytkownik (
    mkdir d:\uzytkownik
)

echo Zakladam folder D:\uzytkownik\Dokumenty
if not exist d:\uzytkownik\Dokumenty (
    mkdir d:\uzytkownik\Dokumenty
)

echo Zakladam folder D:\uzytkownik\Muzyka
if not exist d:\uzytkownik\Muzyka (
    mkdir d:\uzytkownik\Muzyka
)

:: itd.
::echo Zakladam folder D:\uzytkownik\Obrazy
::if not exist d:\uzytkownik\Obrazy (
::    mkdir d:\uzytkownik\Obrazy
::)

echo.
echo Nacisnij dowolny klawisz, aby zakonczyc
pause > nul

start c:\Windows\explorer "d:\uzytkownik"

komentarz 8 listopada 2022 przez KarmeliX Nowicjusz (120 p.)

A gdzie mogę znależć teraz ten folder uzytkownik jeśli zmienił się w Dokumenty.

A bardziej chodzi mi teraz o to, jak przywrócić zawartość folderów: Muzyka itp. które zastąpiła zawartość skrótów ikonek z pulpitu oraz zmieniły się nazwy folderów na Dokumenty

komentarz 14 listopada 2022 przez KarmeliX Nowicjusz (120 p.)

@VBService, prosze od odp

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 581 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 98 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2023 w Offtop przez Eylem Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 193 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2019 w Sprzęt komputerowy przez KamilKerry Początkujący (390 p.)

92,960 zapytań

141,921 odpowiedzi

321,153 komentarzy

62,294 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...