• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

błąd podczas instalacji pip

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
664 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2022 w Python przez manager96 Bywalec (2,050 p.)

Cześć tworzę projekt w pythonie, korzystam ze środowiska InteliJ

Podczas instalacji pip za pomocą terminala wyświetlany jest błąd:

PS C:\Users\user\IdeaProjects\rozklad_wykladniczy> pip install opencv-python
pip : The term 'pip' is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spelling of the name, or if a path was included, verify that the 
path is correct and try again.
At line:1 char:1
+ pip install opencv-python
+ ~~~
    + CategoryInfo          : ObjectNotFound: (pip:String) [], CommandNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException

 

Pobrałem plik get-pip.py i za pomocą cmd próbowałem zainstalować pip komendami:

python get-pip.py

oraz

python get-pip3.py

Niestety nic nie działa. Konsola zwraca odpowiedź 'Nie mo'

Co powinienem zrobić

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2022 przez tubylec01 Obywatel (1,260 p.)
Miałem taki problem, ogólnie nie naprawiłem go poprzez instalacje czegokolwiek. Ja zrobiłem tak, że podmieniłem cały folder "python" - ten który zawiera samego pythona i biblioteki - miałem kopie, więc jeśli masz jakąś kopię zapasową to usuń obecnie cały folder i wklej ten 'stary'.

P.S. reinstalacja w moim przypadku i tak nie pomogła. Problem jest tak jakby zaszyty już w istniejącym nawet nie projekcie ale  interpreterze.
–1 głos
odpowiedź 3 listopada 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,190 p.)

Ja musiałem używać takiej komendy:

 py -m pip install

żeby instalować pakiety więc spróbuj coś z tym pokombinować.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 380 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2020 w Python przez Kamień Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 865 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2020 w Python przez PapierowyRycerz Początkujący (290 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...