• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

error: ‘N’ was not declared in this scope

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
301 wizyt
pytanie zadane 27 października 2022 w C i C++ przez Bertosz Nowicjusz (130 p.)
edycja 27 października 2022 przez Arkadiusz Waluk

Program nie dizała dostaje komunikat 

error: ‘N’ was not declared in this scope
   10 |     for (i=1; 1<N; i++;)
#include <iostream>

using namespace std;

void Sortuj(int koniec[], int poczatek[], string id[])
{
    int i, j, pom_koniec, pom_poczatek;
    string pom_id;
    
    for (i=1; 1<N; i++;)
    {
        pom_koniec = koniec[i];
        pom_poczatek = poczatek[i];
        pom_id = id[i];
        j = i - 1;
        
        while (j>=0 && koniec[j]>pom_koniec)
        {
            koniec[j+1] = koniec[j];
            poczatek[j+1] = poczatek[j];
            id[j+1] = id[j];
            j--;
        }
        koniec[j+1] = pom_koniec;
        poczatek[j+1] = pom_poczatek;
        id[j+1] = pom_id;
    }
}
komentarz 27 października 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
To cały program? Gdzie jest funkcja main?
komentarz 27 października 2022 przez Bertosz Nowicjusz (130 p.)
Nie wiedziałem że mam umieścić funkcje main
komentarz 27 października 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
komentarz 27 października 2022 przez Bertosz Nowicjusz (130 p.)
edycja 28 października 2022 przez Arkadiusz Waluk

Dalej nic to nie dało. Czy o to Panu chodziło

#include <iostream>
 
using namespace std;

int main(){
void Sortuj(int koniec[], int poczatek[], string id[])
{
    int i, j, pom_koniec, pom_poczatek;
    string pom_id;
     
    for (i=1; 1<N; i++;)
    {
        pom_koniec = koniec[i];
        pom_poczatek = poczatek[i];
        pom_id = id[i];
        j = i - 1;
         
        while (j>=0 && koniec[j]>pom_koniec)
        {
            koniec[j+1] = koniec[j];
            poczatek[j+1] = poczatek[j];
            id[j+1] = id[j];
            j--;
        }
        koniec[j+1] = pom_koniec;
        poczatek[j+1] = pom_poczatek;
        id[j+1] = pom_id;
    }
}
}
2
komentarz 28 października 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Nigdzie nie zadeklarowałeś zmiennej N i nie przypisałeś jej wartości, co jest wymagane w kontekście jej użycia jako warunku kontynuacji pętli.
komentarz 28 października 2022 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

@Bertosz, wstawiaj proszę na przyszłość kod w przeznaczony do tego bloczek (https://forum.pasja-informatyki.pl/faq#jak-wstawic-kod-zrodlowy), łatwiej się go wtedy czyta, ładnie się formatuje i nie zabiera wiele miejsca w przypadku długich wycinków.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 października 2022 przez VBService Ekspert (252,740 p.)
edycja 29 października 2022 przez VBService

Tu masz zaprezentowany pełny kod [ on-line ] (Problem kinomana - wraz z opisem) do tego fragmentu kodu co już przedstawiłeś.

Ale to mój przykład z książki bo dopiero się uczę I wydawało mi się że przykład z książki powinien działać

 

0 głosów
odpowiedź 28 października 2022 przez Artur Koniec Gaduła (3,670 p.)
Szczerze, przerób najpierw chociażby kurs od Pasji Informatyki. Potem wrócisz do tego pytania i wszystko zrozumiesz.
komentarz 28 października 2022 przez Bertosz Nowicjusz (130 p.)

Ale to mój przykład z książki bo dopiero się uczę I wydawało mi się że przykład z książki powinien działać

2
komentarz 28 października 2022 przez Artur Koniec Gaduła (3,670 p.)

Rozumiem. to i tak nie ma prawa działać, chyba że jest jakaś zmienna globalna N. Samą funkcję Sortuj, też trzeba by wywołać w funkcji main.

Książki nie są dobrym źródłem do nauki programowania. Przykłady są przestarzałe, i potem wychodzą takie kwiatki jak ten. Zdecydowanie polecałbym Ci przerobić jakiś kurs z youtuba. O wiele łatwiej ci będzie wszystko zrozumieć. Jeżeli kurs ma dobre przykłady, to też praktycznie nauczysz się klepać. Pozderki

komentarz 28 października 2022 przez toko Dyskutant (7,670 p.)

@Bertosz, 

Do sortowania filmów można użyć algorytmu sortowania przez wstawianie. Oto kod źródłowy funkcji sortującej Sortuj w programie Problem kinomana:

To jest kod funkcji sortującej, a nie programu. Nie możesz go tak po prostu włączyć. Funkcji się nie włącza w ten sposób. Przerób sobie jakiś chociaż najbardziej prymitywny i beznadziejny kurs.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 983 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2021 w C i C++ przez ::{}:: Gaduła (3,890 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 591 wizyt
pytanie zadane 31 października 2020 w C i C++ przez anonimowy_szejk Nowicjusz (190 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...