• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kod Strony w innej stronie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
140 wizyt
pytanie zadane 23 października 2022 w HTML i CSS przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)

Cześć mam problem chce na mojej stronie zamieścić inną stronę. Myślałem o iframe ale w nim muszę podać link do strony a nie kod strony a ja mam kod. Wiadomo zrobienie czegoś takiego: <iframe src="<h1>Hello World</h1>"> to bezsens bo to nie zadziała

oczekiwany efekt jest taki że to style będzie wpływało tylko na drugi napis czyli tak jak by było w przypadku zastosowania iframe 

komentarz 23 października 2022 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)
Co znaczy że nie masz linku do strony? Jako link do strony podajesz po prostu nazwę pliku HTML który chcesz umieścić.
komentarz 23 października 2022 przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)
ale nie moge mieć tej strony w osobnym pliku bo js nie może tworzyć sobie plików a jak bym je tworzył za pomocą php to bym zaśmiecał dysk
komentarz 23 października 2022 przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)

ale to z srcdoc działa znakomicie

komentarz 23 października 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Po co JS miałby tu tworzyć pliki?
komentarz 23 października 2022 przez Nudzi mi się Gaduła (4,460 p.)

@mateusz45, możesz dokładniej opisać zastosowanie tego iframa? Z twojego przykładu nie specjalnie rozumiem jego zastosowanie.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 października 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 23 października 2022 przez mateusz45
 
Najlepsza

Do iframe możesz bezpośrednio wstawić kod HTML poprzez atrybut srcdoc. Niemniej, jeśli zależy Ci tylko na tym, aby inaczej ostylować dany element, to zrób to za pomocą osobnej klasy w CSS. Korzystanie tutaj z iframe jest overkillem.

komentarz 23 października 2022 przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)
to był przykład nie mogę korzystać z innej klasy ponieważ tak na prawdę to korzystam z biblioteki i ona mi psuje moje css'y na stronie a przecież biblioteki nie zedytuje więc stwierdziłem że ta część strony która wymaga tej biblioteki będzie jako osobna strona bo nawet !importanty w moim css nie pomagały
1
komentarz 23 października 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Moim zdaniem masz do czynienia z XY problem. Lepiej by było, gdybyś szczegółowo opisał faktyczny problem ze stylami (niemożność ich nadpisania), który próbujesz rozwiązać użyciem iframe.

0 głosów
odpowiedź 23 października 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Jezeli twoja strona korzysta z klasy np "moja-klasa" i z takiej samek klasy lecz inaczej skonfigurowanej korzysta inna "strona", to zawsze zostanie ona zastapiona twoja klasa jako nadrzedna. Jezeli zastosujesz link w iframe, to dopiero wtedy dajesz znac browserowi - ej stosuj tutaj TYLKO klasy innej strony. Jak wrzucasz kod, to browser tego nie wie i twoje klasy sa nadrzedne, przez co zastepuja tez z innej "strony".

Browser nie lubi dwoch tagow body, ani dwoch tagow html (poza iframe).

 

srcdoc powinien zalatwic ta kwestie. Dajesz znac browserowi, ze to inna stona a rownoczsnie moze ona zawierac te same klasy, ktorych parametry beda sie stosowac tylko do niej.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 244 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2018 w PHP przez Adrian86452 Użytkownik (690 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 195 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 128 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2022 w JavaScript przez Karson Obywatel (1,000 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...