• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie Python

Object Storage Arubacloud
0 głosów
325 wizyt
pytanie zadane 19 października 2022 w Python przez benny13 Obywatel (1,150 p.)

Cześć, dostałem do wykonania następujące zadanie w języku Python:

Napisz funkcję która poprosi użytkownika o podanie jego imienia, a następnie doda je do globalnej listy imion i wypisze w konsoli

Natomiast niestety nie do końca rozumiem jego treść. Na początku wiem, że należy pobrać inputem imię od użytkownika, lecz co dalej? Co oznacza globalna lista imion i jak później wypisać to w konsoli?

Z góry dzięki :)

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 19 października 2022 przez tmar1212 Bywalec (2,600 p.)
edycja 19 października 2022 przez ScriptyChris

Mutowalne zmienne globalne to zuo, ale jak już musisz:

names = []



def change_and_show():

    name = input()

    names.append(name)

    print(names)

 

komentarz 19 października 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Na przyszłość proszę umieszczać kod w odpowiednich bloczkach.

1
komentarz 19 października 2022 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

@tmar1212, za mutowalne zmienne globalne to zuo, Zawsze plus.

komentarz 20 października 2022 przez benny13 Obywatel (1,150 p.)

@tmar1212, Dzięki :)

+2 głosów
odpowiedź 19 października 2022 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
  1. Dane w postaci typu string, wprowadzisz w języku Python z użyciem input()
  2. Funkcja input() przyjmuje argument z napisem/prośbą o wpisanie danych np.
    imie = input("Podaj imię bohatera: ") 
  3. Globalną listę tworzysz poprzez:
    globalna_lista = []
  4. Dodajesz do niej dane, z użyciem metody append():
    jakas_lista.append("dodawany napis")
  5. Dość "ciekawa" składnia polecenia ("Matka z ojcem kupiła pralkę."). Nie wiadomo czy wypisać listę czy wprowadzone ostatnio imię. W obu przypadkach użyjesz funkcji print()
komentarz 20 października 2022 przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
Dzięki! :)
0 głosów
odpowiedź 19 października 2022 przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
edycja 19 października 2022 przez koleś34

pewnie chodzi o to żebyś utworzył zmienne a potem napisał funkcje która bedzie je zwracać 

def dodajimie(imie):
    print(imie)
    return imie

dodajimie(input("napisz swoje imie: "))

 

komentarz 19 października 2022 przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
Dziękuję bardzo :)
komentarz 19 października 2022 przez VBService Ekspert (253,100 p.)
  1. Brakuje dwukropka w linii z def
  2. powiedzimie pobiera wartość i zwraca, gdzie?
  3. print nie wypisze nic - pusty ciąg przypisany do zmiennej imie 
komentarz 19 października 2022 przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
a dobra juz poprawilem
komentarz 19 października 2022 przez VBService Ekspert (253,100 p.)

smiley po co ten średnik

def dodajimie(imie):
    print(imie)
    return imie;
 
dodajimie(input("napisz swoje imie: "))

to nie np. javascript

komentarz 19 października 2022 przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
jezus miałem laga mózgu i dodałem, wiem że w pythonie nie ma średników XD
komentarz 19 października 2022 przez VBService Ekspert (253,100 p.)

Druga sprawa to w treści zadania jest dodanie do listy, a w Twoim kodzie jest zwracany string.

def dodajimie(imie):
    print(imie)
    return imie;
  
print(type(dodajimie(input("napisz swoje imie: "))))

 

komentarz 19 października 2022 przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
no nie wiem czy w zadaniu chodzi o listę jako listę czy o listę zmiennych jako po prostu zmienne
komentarz 19 października 2022 przez VBService Ekspert (253,100 p.)
edycja 19 października 2022 przez VBService

To gdzie Twój kod tworzy listę zmiennych? smiley

def dodajimie(imie):
    print(imie)
    return imie;

for i in range(3):
    dodajimie(input("napisz swoje imie: "))

    
print(imie) # wywali błąd

 

tu nic ostatni print nie wyświetli

def dodajimie(imie):
    print(imie)
    return imie;

imie = ""

for i in range(3):
    dodajimie(input("napisz swoje imie: "))
    
print(imie)

 

np.

def dodajimie():
    imie = input("napisz swoje imie: ")
    print(imie)
    return imie

imiona = ""

for i in range(3):
    imiona = imiona + " " + dodajimie()
    
print(imiona)

 

komentarz 20 października 2022 przez benny13 Obywatel (1,150 p.)

Napisałem w taki sposób, lecz niestety z jakiegoś powodu nie działa, niestety nie jestem w stanie znaleźć powodu, dlaczego wyskakuje błąd.

names = []

def add_show_name():
    name = input("Podaj swoje imie: ")
    names.append(name)
    print(names)

add_show_name()

 

komentarz 20 października 2022 przez VBService Ekspert (253,100 p.)

Działa on-line

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 279 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2023 w Python przez skyynet Początkujący (410 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 244 wizyt
pytanie zadane 20 października 2022 w Python przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 209 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2020 w Python przez HGH Początkujący (430 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...